reklama

Jak čistit litinové nádobí, aby vám dobře sloužilo po dlouhá léta

Litinové nádobí lidé používají tak dlouho, že se neví, kdy vlastně vzniklo. Ví se, že se litinové kotle používaly v Asii již před 1300 lety. A volbou číslo jedna byly až do 60. let minulého století. Pak je nahradilo nepřilnavé nádobí a to litinové na jistou dobu upadlo v nemilost. Nyní bylo znovuobjeveno, protože má spoustu výhod, je totiž cenově dostupné, přirozeně nepřilnavé, má vynikající schopnosti pro rovnoměrné vaření a pečení a při správné péči je takřka nezničitelné. Při správné péči nám může sloužit i několik desetiletí. Víte však, jak o takové nádobí pečovat? Poradíme vám.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Litinové nádobí vydrží hodně, ale potřebuje speciální péči (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Litinové nádobí potřebuje speciální péči 

Litinové nádobí je jedno z nejlepších, ale potřebuje speciální péči. Jenže, o čištění litinového nádobí koluje nejen na internetu řada dezinformací, což je matoucí. Tak jak to je? Je sice pravda, že péče o litinové nádobí se poměrně striktně drží jistých pravidel, ale není to zase žádná dřina, takže se pořízení litinového nádobí skutečně nemusíte bát. 

Nejdůležitějším prostředkem pro kvalitní péči litiny je rostlinný olej
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Nejdůležitějším prostředkem pro kvalitní péči litiny je rostlinný olej

Co k čištění litinového nádobí budete potřebovat? 

  • papírové ručníky nebo ubrousky
  • suchou čistou utěrku 
  • alobal 
  • rostlinný olej
  • neabrazivní houbu nebo nylonový kartáč
  • jemné mýdlo
  • hrubozrnnou sůl 
  • vodu 
  • ocet
  • troubu
Pánev stačí otřít papírovým ručníkem a pak naolejovat a znovu otřít
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pánev stačí otřít papírovým ručníkem a pak naolejovat a znovu otřít

Jak čistit litinové nádobí? 

Ve skutečnosti běžné čištění litinového nádobí zabere pouze minutu, dvě. Vzhledem k tomu, že litinové nádobí je určeno k opékání masa, restování zeleniny, pečení kukuřičného chleba (a jiných placek), smažení rýže a vajec, měla by být jeho následná údržba při správném užívání snadná. Po použití totiž stačí, když ještě teplou pánev (nebo hrnec) utřete papírovou utěrkou. Následně do jejího povrchu vetřete trochu oleje, jehož přebytek stáhnete čistou papírovou utěrkou. Takto vyčištěné nádobí pak už jen stačí uložit suché skříně, kde pod něj i dovnitř vložíte vrstvu papírových ručníků. Ty litinu ochrání před poškozením a případně odsají přebytečný olej. 

Když nezabere sůl, zkuste do litinového nádobí nalít vodu a chvíli povařit
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Když nezabere sůl, zkuste do litinového nádobí nalít vodu a chvíli povařit

Když je litinové nádobí skutečně špinavé 

I těm nejzkušenějším kuchařům se ale může stát, že se jim jídlo na litinovém nádobí připálí. Není třeba panikařit, ani nádobí vyhazovat. I takové je možné vyčistit. Nejprve to zkuste pomocí 40 gramů hrubozrnné soli, kterou smíchejte s několika kapkami vody. Vytvoří se vám pasta, s níž neabrazivní houbou nebo nylonovým kartáčem vydrhněte špinavé místo. Po vyčištění pánev opláchněte teplou vodou (použít můžete v tomto případě i kapku jemného mýdla) a velmi důsledně ji osušte čistou utěrkou nebo papírovým ručníkem. Dbejte na to, aby nádobí bylo skutečně suché. Nakonec ho potřete zevnitř i z vnějšku olejem, jehož přebytky setřete papírovým ručníkem.

Pokud jde o velkou spáleninu nebo v případě, že sůl nezabere, nalijte do nádobí vodu a postavte ho na plotnu. Potom, co vodu přivedete k varu, vařte několik minut, dokud se špína sama neuvolní. Pomoci jí můžete dřevěnou špachtlí. Pak nechte nádobí vychladnout, vodu vylijte, nádobí opláchněte čistou vodou, důkladně osušte a nakonec okořeňte novou vrstvou rostlinného oleje. 

Litinu v žádném případě nenamáčejte a nedrhněte abrazivními prostředky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Litinu v žádném případě nenamáčejte a nedrhněte abrazivními prostředky

Co s litinovým nádobím rozhodně nedělat? 

Pokud chcete, aby vám litinové nádobí dlouho sloužilo, v žádném případě ho zbytečně nenamáčejte. To je totiž ta nejrychlejší cesta, jak své nádobí z litiny zničit. Jelikož voda je jeho nepřítelem. Namáčením do vody byste si rychle vytvořili na svém litinovém nádobí velkou vrstvu rzi. Toto nádobí proto v žádném případě také nevkládejte do myčky. Dále k jeho čištění rozhodně nepoužívejte kovovou škrabku, ocelovou vlnu nebo jiné abrazivní prostředky. Poškrábali byste ho. Porušili byste nepřilnavou vrstvu a zároveň byste si vytvořili místa pro vytvoření rzi. Dejte si pozor také na ťukance a škrábance, protože právě ony jsou ideálními místy pro vytvoření rzi. 

I rezavou litinu je možno opravit. Pokud má však díry a důlky, je nutné ji vyměnit
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
I rezavou litinu je možno opravit. Pokud má však díry a důlky, je nutné ji vyměnit

Kdy litinové nádobí vyměnit za nové? 

Kdy už žádné čištění nepomůže a je nutné litinové nádobí vyměnit? Pouze tehdy, když vám praskne, má důlky, praskliny, rýhy a díry. K tomu dochází z důvodu pokročilé koroze nebo nesprávné péče. 

Zdroj informací: nytimes.com; allrecipes.com; thekitchn.com

Publikováno: 22. 11. 2022, Autor: Adriana Dosedělová (text), Depositphotos (foto), Profil autora: Adriana Dosedělová