Mezinárodní den, který každoročně připadá na 1. října, by si opravdoví labužníci neměli nechat ujít. Připravte si šálek perfektního espressa a nechte se okouzlit chutí i vůní lahodné kávy. Espresso je i základem všech mléčných variant kávy – ať už se tedy vaše kávové srdce rozhodne pro kterýkoli kávový recept, dokonalá italská klasika je na začátku všech příprav.
Jakou kávu zvolit?
Pakliže si budete lámat hlavu tím, jakou kávu pro přípravu espressa zvolit, odpověď je velmi jednoduchá. Sáhněte po takové, která vám chutná. Vnímání kávy je individuální, a co preferuje jeden, nemusí sedět druhému. K espressu se pak hodí především středně pražené kávy. Vybírat můžete například z jednodruhových káv nebo i kávových směsí. Do těch se používají různé druhy kávových zrn s rozlišnými vlastnostmi. Výběr zrn spočívá v rukou kávových mistrů, jejichž cílem je namíchat tu nejlepší kávovou směs.
Jedinečné kávové aroma pak vzniká v průběhu pražení. Na vytvoření individuálního aroma kávy je zapotřebí asi 2000 komponentů, 80 % aromat je pak schopen rozpoznat náš nos. Jednotlivé sloučeniny musí být v rovnováze, jedině tehdy nám dopřejí opravdový smyslový zážitek. Kávovým expertům se podařilo identifikovat 800 kávových komponentů, díky tomu si tak můžete vychutnat opravdové kávové umění i u vás doma.
Správné skladování
Obecně platí, že byste neměli kupovat kávu do zásoby, ale naopak si ji dopřávat co nejčerstvější. Pokud můžete, kupujte ji vždy ve vakuovaných a zapečetěných sáčcích. Kávu doma rozhodně nepřesypávejte, zbytečně ohrožujete její aroma a vystavujete ji možné oxidaci. Obecně doporučujeme nechávat ji v původním obalu ideálně s jednocestným ventilem, který zajistí, že ji neohrozí vlhkost, světlo a ani prach. Pokud káva navlhne, není schopná předat aroma ani chuť.
A stejně jako vlhkost, je nepřítelem i prach. Ten může výrazně ale i úplně změnit její čichový i chuťový profil. Pozor si dejte také na vysoké teploty a velké výkyvy teplot, i ty mohou způsobit ztrátu aroma a oxidaci. Kávu pak rozhodně nevystavujte světlu, neboť sluneční záření urychluje rozklad látek obsažených v zrnech.
Jak na nejlepší espresso?
Příprava espressa má jasně dané parametry, které byste měli dodržovat. Chystá se ze 7–9 g čerstvě umleté kávy do hrníčku o objemu 20–30 ml. Zrna na espresso by měla být jemně umletá.
Do kávovaru vždy nasypejte množství kávy podle toho, kolik jí budete připravovat. Poté do kávovaru nalijte čerstvou vodu a nahřejte hrníčky. Teplý šálek zaručí, že káva udrží déle svoji teplotu a tím pádem i chuť.
Nezbytnou součástí kvalitního espressa je i dokonalá pěna. Abyste dosáhli co nejhustší a nejlepší pěny, doporučuji dát dva hrníčky na sebe. Cílem je, aby káva z páky tekla z co nejkratší dálky. To, že jste dosáhli opravdu ukázkové cremy, poznáte podle toho, že má přibližně pět mm, je krémová a bez bublin. Pokud byste do ní sáhli lžičkou, hezky se zatáhne zpátky.
Oslavte Mezinárodní den kávy s L’OR
Osobitá a elegantní značka L'OR, která vznikla ve Francii v roce 1992, nabízí výhradně prvotřídní kávu. Díky kávě bezkonkurenční kvality, pražené tradiční metodou pro přípravu italského espressa, si získala ve světě velkou oblibu.
Vyzkoušejte jednodruhovou zrnkovou kávu L'OR Espresso Brazil, která se skvěle hodí pro přípravu italského espressa. Brazilská 100 % arabika se vyznačuje sametovou chutí, která v sobě kombinuje ořechové tóny s příjemnou ovocitostí.
Zdroj informací: L'Or
Publikováno: 1. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce