Květy zalité v pryskyřici vám nikdy neuvadnou. Naučíme vás, jak to udělat, aby vám vydržely jednou provždy. Spolu s Vychytávkami Ládi Hrušky a Katkou Šedivou jsme si pro vás připravili návod, jak takovou křehkou krásu uchovat. Pojďte si také s námi vyrobit originální šperk.
Na květy zalité v pryskyřici potřebujete:
Na květy zalité v pryskyřici potřebujete především květy. Ty by měly být ideálně drobnokvěté nebo jinak malé. K usušení těchto květů se vám bude hodit i malý speciální lis určený do mikrovlnné trouby. Díky němu budou usušené květiny sytějších barev a po zalití pryskyřicí nevyblednou.
Dále si připravte:
- fixační sprej
- pinzetu
- nůžky
- kovové rámečky
- lepicí pásku, skleněnou desku, tácek
- dvousložkovou pryskyřici
- ochrannou masku proti výparům, gumové rukavice
- plastové kelímky, dřevěnou špachtli
- digitální váhu
- vrtačku na šperky
- řetízek se zapínáním, šlupnu, ketlovací kleště
Postup výroby krásného šperku:
Nejprve si nasbírejte drobné kvítky a nastříhejte si z nich jednotlivé kytičky. Tyto čerstvé kytičky potřebujete nejprve usušit. Rozprostřete si je na malý lis do mikrovlnné trouby, uzavřete a dejte sušit do mikrovlnky na 600 W na 30 sekund. Po usušení je ještě ošetřete fixačním sprejem, aby nevlhly.
Mezitím si připravte plochu, kam budete kytičky aranžovat. Na hladký povrch si zafixujte lepicí pásku lepicím povrchem nahoru. Následně si pak na ni položte kovový rámeček. Pinzetou si pak do rámečku naaranžujte sušené květy podle svých představ.
Následně si smíchejte podle návodu na obalu dvousložkovou pryskyřici. Chraňte se při tom gumovými rukavicemi a ochrannou maskou proti výparům. Hotovou pryskyřici pak pomocí špachtle přeneste do kovového rámečku.
Pokud máte vše zalito pryskyřicí, přiklopte plastovým kelímkem a nechte ztuhnout. Bude to trvat zhruba 2 dny.
Hotové přívěsky bez očka ještě provrtejte vrtačkou na šperky a doplňte je o šlupnu a řetízek se zapínáním.
Něžná krása je na světě a jako dárek jistě potěší každého obdarovaného.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 14. 8. 2022, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová