Štědrovečerní tabule si žádá luxusní zdobení, na které však můžeme využít docela dostupného materiálu. A rozhodně to nemusejí být jenom smrkové či jedlové větvičky. Zajděte do prvního květinářství a dobře se rozhlédněte kolem sebe. Vidíte tu inspirativní krásu?
Nádherné vánoční dekorace z živých květin si dokážete připravit i sami, s pomocí rostlin, které se vám svou nevšední krásou samy nabízejí…
Okrasné zelí (Brassica)
Je to vlastně zelenina, která se ve floristice využívá stále častěji. Tato rostlina mění barvu podle teploty prostředí. Od jara do podzimu má zelené listy a teprve s příchodem chladnějšího podzimního období se barví do růžova až fialova. Než ji vložíte do vázy, nezapomeňte seříznout stonek. Vodu vyměňujte každé 2–3 dny. Vazby z okrasného zelí udržujte alespoň přes noc v chladnější místnosti.
Chryzantéma, listopadka (Chrysanthemum)
Oblíbená květina pocházející z Japonska a Číny, která vám vydrží ve váze dlouho čerstvá. Stonky se před vložením do vázy neodřezávají, ale ulamují, a dokonce je můžete i trochu rozklepnout, aby mohly přijímat co nejvíce vody. Také nezapomeňte otrhat spodní listy, které by ve vodě zahnívaly. Chryzantémy dobře snášejí i hodně nízké teploty, proto se v bezmrazých zimách dají použít i na venkovní dekorace.
Pernetie (Pernettya)
Vzpřímeně rostoucí stálezelený keřík s lesklými kožovitými listy. Nejvýraznější jsou na něm shluky jedovatých plodů, které každého upoutají množstvím a bílou nebo růžovou barvou. Pěstuje se jako vřesovištní rostlina, ale využívá se i jako rostlina hrnková. Výborně se hodí i do vánočních aranží, ve kterých vydrží pár dní svěží i bez vody.
Máčka (Eryngium)
Zajímavé rostliny, které, ač podobné bodlákům, jsou ve skutečnosti příbuzné s obyčejnou mrkví. Při pěstování vyžadují jenom minimální péči a stejně tak v kyticích a květinových vazbách vydrží dlouho svěží. Je to také oblíbená rostlina do suchých vazeb a často se i stříká barevnými spreji.
Lilie (Lilium)
Lilie pocházejí patrně z východní Asie a Středomoří. Aby vydržely ve váze co nejdéle, vyžadují seříznutí stonku v úhlu 45 stupňů pod tekoucí vodou, a také odstranění všech listů, které by byly pod vodou. Použijte výživný roztok. Jakmile se květy rozvinou, odstraňte raději prašníky, protože pyl intenzivně barví a skvrn se pak jen těžko zbavuje.
Vřes (Calluna)
Vřes patří mezi vřesovištní rostliny, které mají rády kyselou půdu, musí se proto pěstovat ve speciálním substrátu. Vřesy a jim podobné vřesovce (Erica) se většinou pěstují jako hrnkové rostliny, vhodné do truhlíků, ale stále častěji se využívají na nejrůznější podzimní a vánoční aranže.
Obě rostliny neztrácejí téměř nic na své kráse ani po zaschnutí.
Zdroj informací: Petra Hajská
Publikováno: 24. 12. 2017, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce