reklama

Znáte pokrmy z rostliny konjak? Využijete je při dietě!

Snažíte se omezit jídelníček? Stravujete se zdravě? Pak jste jistě narazili na pokrmy s označením konjakov... Základem takových jídel je surovina, která se získává z okrasné tropické rostliny, resp. z jejích hlíz. Amorphophallus konjac nebo také zmijovec má nádherné a mimořádné květy i podivuhodné tvary.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Amorphophallus konjac, zmijovec neboli ďáblův jazyk (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Konjak je podivuhodná rostlina úžasná pro dietní pokrmy

Amorphophallus konjac, konjak, Áronova hůl, ďáblův jazyk nebo prostě zmijovec. To je rostlina, která má mnoho podivuhodných tvarů, barev, ale i využití. U nás rostlina zmijovec běžně v přírodě neroste, její domovinou jsou tropické deštné pralesy v Asii. Běžně je ale rozšířená i od Afriky přes Austrálii až po Polynésii.  Má ráda nížiny a slunná místa na okrajích lesů a pralesů, ale ne přímý sluneční úpal.

Listy zmijovce mohou připomínat listy palmy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Listy zmijovce mohou připomínat listy palmy

Květ, který rozhodně nevoní

Její hlavní a nejdůležitější část je hlíza, ukrytá pod zemí. Hlízy slouží jako zásobárna látek nutných pro růst celé rostliny. Velmi pozoruhodný je květ zmijovce. Zmijovce se začnou k životu probouzet před obdobím dešťů, kdy z hlízy začne vyrůstat nejprve žíhaný, hadovitě stočený list.

Mohutné květenství má neobvyklý tvar tlusté a protáhlé květní palice, která je označována jako spadix. Ta je zabalena do ochranného toulce, jenž se po dozrání květů rozvine. Pod květem je první list, který květ chrání. Samotný květ může být velký okolo 1,5 metru, ale je znám i případ, kdy květ dorostl do velkosti 2,94 m. Květ mívá světlou, ale i temně fialovou barvu.

Květy konjaku jsou v mnoha směrech opravdu podivuhodné
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Květy konjaku jsou v mnoha směrech opravdu podivuhodné

Zmijovce jsou cizosprašné rostliny, potřebují tedy ke svému vývoji další rostliny, které lákají opylující hmyz. A zde je nutno připomenout druhou zajímavost rostliny zmijovce. Jakmile totiž dozrají samičí květy v toulci, začne být cítit silným, téměř až nesnesitelným pachem, připomínajícím zápach hnijícího masa. Tento odér láká hmyz a odpuzuje člověka, proto se v tuto dobu nedá rostlina pěstovat v interiéru, je nutné ji vynést na zahradu nebo na terasu. Zápach je cítit přibližně 5 dní.

Samičí květy po opylení dozrají v malé červené nebo oranžové bobule, které jsou potravou pro ptáky. Jakmile jsou samičí květy opyleny, toulec a samčí květy uvadnou a odpadnou. Ze stvolu narostou listy, které se na vrcholku rozvinou jako palmy.

Červené bobule ukrývají semena, díky nimž se zmijovec rozšiřuje do okolí
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Červené bobule ukrývají semena, díky nimž se zmijovec rozšiřuje do okolí

Nejznámějšími zástupci, kteří se pěstují i u nás, jsou zmijovec indický (Amorphophallus konjac) a zmijovec titánský (Amorphophallus titanum). 

Pěstování

Hlízu zmijovce zasaďte koncem zimy, občas ji zalejte a přihnojte. Během roku (zvlášť v době kvetení) je potřeba zmijovec otáčet, protože rostlina nastavuje slunci svůj květ. Také je nutné ji zazimovat, zmijovec nesnáší evropské chladné a mrazivé zimy. Vyndejte hlízu z květináče, očistěte ji vodou a odeberte malé hlízky, které pak můžete použít na další pěstování. 

Zmijovec můžeme vysadit na jaře, jakmile pomine nebezpečí mrazíků do záhonu, kde hlíza naroste a zesílí mnohem více než v nádobě. Vhodná je výživná, propustná, vlhčí zemina. 

Konjakové hlízy obsahují cennou látku glukomannan, a ten působí jako dietní prostředek
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Konjakové hlízy obsahují cennou látku glukomannan, a ten působí jako dietní prostředek

Využití zmijovce

Ve většině případů je zmijovec pěstován jako okrasná rostlina. Ve své domovině jsou však tyto podivuhodné tropické rostliny využívány jako jedlé plodiny, právě díky svým hlízám. Hlízy totiž obsahují škrob a jsou po uvaření jedlé, používají se proto podobně jako naše brambory. Velmi oblíbené jsou např. v Indii, kde se suší a nahrazují náš chléb. V Japonsku se hlízy zmijovce indického suší a melou na mouku, ze které se vyrábějí nudle shirataki a speciální pečivo. Nudle a pokrmy z konjaku jsou přirozeně bezlepkové, a proto se hodí i jako strava pro alergiky.

Hlízy zmijovce se často objevují v pokrmech domorodých kultur
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Hlízy zmijovce se často objevují v pokrmech domorodých kultur

V tradiční čínské medicíně se z mouky zmijovcových hlíz vyrábí gel, který se používá na detoxikaci, ředění hlenů, léčbu astmatu, kašle, bolesti prsů nebo popálenin. Díky svým schopnostem je tato gelotvorná látka skvělou ingrediencí i v kosmetice. Konjaková mouka obsahuje látku glukomannan. Ten působí v trávicím ústrojí obdobně jako vláknina a je vhodnou "potravou" pro střevní mikroflóru. Konjak také pomáhá při zácpě. Dále pomáhá předcházet hemoroidům a při onemocnění tlustého střeva. Konjak může pomoci snížit celkový cholesterol, proto by mohl být prospěšný pro lidi s cukrovkou a vysokým cholesterolem. 

Při užívání konjaku je dobré dodržet dávku 3 g denně ve 3 dávkách po 1 g. Mezi další doporučení patří důkladné zapíjení. Dávku konjaku je potřeba důkladně zapít - ideálně 1–2 sklenicemi vody. Nesmí se užívat současně s dalšími léky, protože může zpomalit jejich vstřebávání. Před začátkem užívání konjaku se nejprve poraďte se svým lékařem a přihlédněte ke svému aktuálnímu zdravotnímu stavu.

Pokud chcete pracovat na své váze, zkuste ochutnat konjakové nudle, vyráběné právě z hlíz zmijovce. Doporučujeme k tomuto pokrmu nečichat. Nudle obsahují velmi malé množství kalorií, proto jich můžete sníst o mnohem více než běžných těstovin. V trávicím traktu se z glukomannanu vytváří viskózní gel, který může absorbovat vodu v padesáti až stonásobku vlastní hmotnosti. Díky tomuto jevu dochází k potlačení tvorby "hormonu hladu". Viskózní gel totiž dokonale "vycpe" náš žaludek, takže máme pocit nasycenosti.

Tradiční japonské nudle z konjaku jsou běžnou součástí asijské kuchyně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tradiční japonské nudle z konjaku jsou běžnou součástí asijské kuchyně

Sklizená, čerstvá hlíza konjaku se nejprve očistí, naporcuje na menší kousky, které se následně suší. Když je hlíza dokonale usušená, rozmělní se na mouku a pečlivě se proseje. Potom se mouka smíchá s vodou a vznikne konjaková hmota, ze které se vyrábějí právě nudle nebo sušenky. 

 POZOR! Hlíza je zasyrova velmi jedovatá, je nutné jí vždy tepelně upravit. 

Zdroj informací: nasezahrada.com, Wikipedie, rehabilitace.info

Pusťte se do pěstování orchidejí či citrusů:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 7. 4. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová