V kuchyni by se měl člověk cítit pohodlně a mít všechno pěkně po ruce. Požadavky na moderní kuchyň se mění spolu s tím, jak se díky vyspělým technologiím mění spotřebiče. Těch přibývá a v současné kuchyni pak jde především o vestavné modely. A těm se budeme věnovat.
Spotřebiče v kuchyni
Kromě varného a mycího centra se do kuchyně často integruje i pračka nebo sestava pračky se sušičkou, které tak uvolní místo v koupelně.
Máme pro vás několik tipů a inspirací, jak si se spotřebiči v kuchyni poradit.
Pravidlem pro plynulý a pohodlný pohyb v kuchyni je účelné uspořádání jednotlivých zón. Postupujeme zprava doleva: úložné místo s odkládací plochou, (chladnička, potravní skříň), mycí (dřez, myčka nádobí, sorter na odpad) a varné centrum (varná deska, digestoř). V ideálním případě by měly být všechny zóny oddělené pracovní plochou.
Chladnička
Obecně platí, že chladnička by neměla stát na místě, kam svítí slunce, ani v blízkosti spotřebičů vyzařujících teplo jako je trouba nebo i myčka. U vestavných spotřebičů je tomu jinak.
„Vestavné spotřebiče jsou vyráběny tak, aby mohly být umístěny ve skříňkách z lamina, které by mohl velký žár zničit. Proto jsou moderní trouby dobře odizolované. Lednice jsou izolovány samo sebou, aby se v nich udržel chlad. Vestavné lednice mají odvod tepla vždy na zadní stěnu. Z toho důvodu musí být vždy zajištěn přístup vzduchu za lednici, většinou prostřednictvím mřížky v soklu. Vestavné trouby vedle vestavných lednic tedy být mohou bez jakéhokoli rizika,“ vysvětluje Ing. arch Jaroslav Sládeček.
Víte, že:
Objevují se i nové volně stojící chladničky, které odvádějí teplo do bočních stěn, aby zadní stěnou mohly stát přímo u zdi. Těm musíme nechat z každé strany alespoň minimální větrací prostor.
Myčka
Myčka by měla být umístěna v těsné blízkosti dřezu, aby byla zajištěna správná ergonomie, kterou jsme zmínili výše. Na trhu najdete mnoho typů myček, odlišujících se jak velikostí, tak funkcemi, které nabízejí.
Varná deska a digestoř
Varná deska s digestoří by měly být v kuchyni logicky umístěny podle daných ergonomických zásad. V kuchyňské lince jsou dnes instalované samostatně, ať jde o modely elektrické nebo plynové. Pokud to jde, tak vpravo od plotny by měla být alespoň minimální odkládací nebo pracovní plocha.
Dobré rady
- pro optimální odtah par a zamezení úrazu hlavy při vaření se doporučuje umístit digestoř nad varnou desku ve výšce 65 až 90 cm
- podle typu řešení kuchyně si můžete vybrat digestoře ostrůvkové, se spodním odtahem, a to buď modely samostatné nebo integrované do varné desky
Vestavná trouba
Trouba je často umístěna i daleko od plotny. Odborníci doporučují výšku 80 cm nad podlahou, pokud je trouba v sestavě s mikrovlnkou, pak se vyšší spotřebič umísťuje dospod. „Každý zná tu nejnižší variantu, kdy je trouba ve spodní skříňce pod varnou deskou a je nutno si k ní dřepnout, když se chci podívat, jestli se buchty nespálily. Podle mě tedy čím je trouba výš, tím líp, protože samozřejmě nejlépe se s věcmi manipuluje ve stoje. Ideální výška středu trouby je někde mezi 100 - 150 cm. Dávat ji výš už není vhodné, protože s tím menší lidé mohou mít problém. Abych mohl z mikrovlnky bezpečně vytáhnout talíř plný horké polévky, potřebuji do něj vidět shora,“ upozorňuje architekt.
Další ukázky možných řešení
Zdroj informací: Oresi
Publikováno: 26. 3. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce