Zpracování úrody ze zahrady není jen o uložení ovoce a zeleniny na suché a chladné místo. Zpracováním se rozumí také příprava chutných kuchyňských pokrmů, které si z nich vytvoříme. Velmi důležitá je technika krájení, která zpracování urychlí a také zabrání případným možným drobným zraněním.
Cibule patří v rámci zpracování úrody k nejvyužívanější zelenině vůbec. Správná technika krájení spočívá v tom, že rozpůlený kus řežete dlouhými tahy, které nevedete po celé délce, takže se cibule nedořezává až do konce. Správné držení cibule vypadá tak, že zpracovávanou cibuli držíte v levé polovině, pravou polovinu krájíte. A když ji chcete mít krásně jemně nakrájenou, například na restování nebo do salátu, pak ji otočte o 90 ° a pokračujte krájením, a to opět dlouhými tahy, kdy řežete celou plochou nože. Pro přípravu cibule je vhodný menší nůž.
Pokud máte problém s tím, že cibule štípe, pak ji nakrájenou posypte solí, ta z ní dostane pryč šťávu. Ta je zdrojem mírných obtíží, jako je slzení a podobně. Následným přidáním menšího množství oleje zabráníte oxidaci. Vše pak dokonale promíchejte a máte základ na zeleninový salát, ale nechte 10 minut odležet.
Mrkev je dalším artiklem do zeleninového salátu. Nejprve ji rozkrojte, touto částí položte na prkénko a nakrájejte na plátky. Do salátu ji připravte jako nudličky. Pár nařezaných plátků dejte na sebe a nakrájejte. Krájení je i zde ne patou nože, ale jeho plochou. Stejným způsobem zpracujte i menší hlávkové zelí, které je dalším prvkem salátu.
Na krájení zelí i mrkve použijte nůž větší, těžší. Aby zelí zkřehlo, přidejte do něj připravenou nakrájenou cibuli, zamíchanou směs uložte na půl hodiny do lednice. Pak přidejte ještě mrkev, med, ocet a zalijte zakysanou smetanou. Rázem máte připravený chutný zeleninový salát, který si dejte například k večeři.
Pro činnosti v kuchyni související s přípravou pokrmů jsou vhodné nože Functional Form od FISKARS. Jsou lehké, ale velmi kvalitně provedené a vyprodukované z těch nejlepších materiálů. Pracovní část nožů je vyrobena z vysoce jakostní broušené nerezové oceli, držadlo pak z uhlíkových vláken.
V kuchyni se osvědčí například snídaňový nůž s vroubkovanou čepelí, která se využije na krájení pečiva. Při zpracování úrody ze zahrady je pak vhodným adeptem nůž stejné řady se zahnutou nebo rovnou čepelí. Díky tomu si lehkými tahy, při krájení špičkou, velmi rychle připravíte okurku na obloženou mísu nebo jablka pro vaše děti a jejich odpolední zdravou svačinu.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 8. 2. 2022, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček