Po Vánocích bývají popelnice plné odpadků – hromady balicího papíru se mísí s vánočními dekoracemi a na nich obvykle trůní zbytky jídla. Takové plýtvání, napadne mnohé z nás. Papíry - asi jde nějak pochopit, malé děti si tolik neužijí látkové zero waste obaly, vypelichaný adventní věnec už také moc radosti neudělá, ale co tolik jídla?
![](https://img.primadoma.cz/w_2/13/96/column/1396da55acc8f0fc9e9a6eb85c49979f_g.jpg)
Jak zpracovat zbytky jídla po Vánocích? Oplakat je a zahodit? Nebo nějak dále zpracovat? Kdo touží udělat dobrý skutek, dá je třeba do komunitní lednice nebo je odnese jinam těm potřebným. Ti ale netouží vždy po kvantech cukroví, okoralých vánočkách a pěkně uleželých bramborových salátech. Především jsou během svátků obvykle již zavaleni přísunem dobra a víc se do nic nevejde. Takže co teď? Pomozte si sami! Věřte však, že i ze zbytků po Vánocích lze udělat senzační krmi!
Jak tedy zpracovat zbytky vánočního cukroví? Patří k ledu?
Cukroví patří mezi symboly Vánoc, podle všeho si bez něj nedovede představit sváteční čas skoro
80 % Čechů. Jenže paradoxně chutná mnohem lépe před Vánoci než během Vánoc a po nich. Výsledkem je hromada zbytků. Něco se dá zmrazit, ale je třeba počítat s tím, že i když cukroví budete u ledu uchovávat tak, jak se má (rozprostřené v uzavíratelné plastové nádobě a pečlivě zabalené, aby nenasálo nechtěné pachy), nebude po rozmrazení chutnat jako úplně čerstvé. Dá se se zbytky vánočního cukroví tedy udělat i něco dalšího?
![Jak naložit se zbytky vánočního cukroví? Můžete je zabalit a rozdat, nebo zmrazit](https://img.primadoma.cz/w_2/16/e8/column/16e8317b69983ee88e12e3eba470e86b_i.jpg)
Co vyčarovat ze zbytků cukroví?
Suché kousky, jako jsou linecká kolečka, pracny či vanilkové rohlíčky se hodí k dalšímu zpracování nejlépe. Jednoduše je šupnete do mixéru, rozdrtíte a po přidání másla vám vznikne například skvělý základ pro cheesecake. Nebo z této hmoty rovnou vytvoříte kuličky, které obalíte v moučkovém cukru, a vyrobíte tak cukroví zcela nové – neokoralé a neokoukané. Do směsi nezapomeňte přidat trochu rumu na vylepšení chuti.
Další možností je upéct z cukroví moučník (něco mezi perníkem a litou buchtou). Záleží na tom, z jakého cukroví budete skládat ingredience. Cukroví jako perníčky nebo linecké opět rozdrtíte. Na 1 hrnek cukroví přidáte půl hrnku mouky, 1 vejce a trochu prášku do pečiva, vše smícháte. Je-li těsto moc tuhé, nařeďte ho mlékem. Pak jej nalijte na pekáč a při teplotě 160–180 °C pečte zhruba půl hodiny.
![O Vánocích vypadá cukroví dokonale, po svátcích ale mnoho z nás bude trápit, co se všemi těmi zbytky udělat](https://img.primadoma.cz/w_2/14/51/column/14511c88f342d95655980e497ddf821a_o-vanocich-vypada-cukrovi-dokonale-po-svatcich-ale-mnoho-z-nas-trapit-co-se-vsemi-temi-zbytky-udelat.jpg)
Připravte vánočkové hody!
S vánočkou je to jako s cukrovím. Na Štědrý den si ji dáte k snídani a co dál? Většinou okorá a záhy přestane být od pohledu k nakousnutí. Aby zase dostala šmrnc, je třeba ji namočit. Třeba do vajíčka rozkvedlaného s mlékem a špetkou skořice. Plátky vánočky nechte z obou stran nasáknout a pak je na pánvičce osmažte. Ještě dle chuti posypete moučkovým cukrem a máte luxusní snídani. Nebo vánočku nakrájejte na kousky a zalijte ji smetanou s kapkou rumu na provonění.
Nechte vánočku chvíli stranou a zatím si vymažte pekáč máslem a vysypte ho strouhankou. Na dno potom pokládejte kousky nasáklé vánočky, na ně naskládejte vrstvu jablek nebo hrušek a vše zasypte skořicí a rozinkami. Pokračujte další vrstvou vánočky a ovoce, nahoru můžete přidat ještě nasekané oříšky a trošku másla. Zapékejte zhruba půl hodiny při teplotě 180 °C. Pokud už je vánočka hodně tvrdá, dá se z ní připravit sladká strouhanka. Bude se hodit do nákypů nebo na smažené ovoce.
![Mňam, vánočka, ale co s ní, když okorá a už na ni není chuť?](https://img.primadoma.cz/w_2/07/7d/column/077d59ef07b401bc0a51d40b23007684_mnam-vanocka-ale-co-s-ni-kdyz-okora-a-uz-na-ni-neni-chut.jpg)
Co (ne)dělat se zbytky po Vánocích
- Cukroví nenabízejte domácím mazlíčkům, ale ani je nenoste zvířátkům do lesa, může jim způsobit těžké zažívací potíže. Taktéž neodhazujte do rybníků staré pečivo, kachnám ani labutím žádné živiny nedodá.
- Bramborový salát od štědrovečerní večeře jako pomazánka na chlebíčky? Možná. Ale na silvestrovské občerstvení určitě ne, týden salát jedlý nevydrží.
- Smaženého kapra spotřebujte do dvou dnů, případně z něj oberte strouhanku a připravte z něj karbanátky. Někdy je ale lepší maso spíš vyhodit, nebo raději rovnou připravovat menší množství.
![Psi jsou schopni zkonzumovat cokoliv, cukroví od nich držte dál](https://img.primadoma.cz/w_2/a3/fa/column/a3fadc20abbb7904e4e5c5ee388de766_psi-jsou-schopni-zkonzumovat-cokoliv-cukrovi-od-nich-drzte-dal.jpg)
- Z čokoládových figurek na stromeček můžete připravit polevu, stačí je jen rozpustit s trochou másla. Na buchtu ze zbytků cukroví se bude skvěle hodit.
- Ze zbylých vařených brambor, které jste nepoužili do salátu, si můžete udělat výtečnou pomazánku. Stačí jen brambory nastrouhat na jemném struhadle, přidat cibuli, česnek, trochu kečupu, hořčice a worcestrové omáčky a dochutit kořením dle libosti.
Zdroj informací: Konec plýtvání jídlem; Jak na co čím v domácnosti
Nekrmte mazlíčky vaší lidskou stravou, můžete jim uškodit:
Publikováno: 27. 12. 2021, Autor: Iva Dušková Zemánková, Profil autora: Iva Dušková Zemánková