Po Vánocích bývají popelnice plné odpadků – hromady balicího papíru se mísí s vánočními dekoracemi a na nich obvykle trůní zbytky jídla. Takové plýtvání, napadne mnohé z nás. Papíry - asi jde nějak pochopit, malé děti si tolik neužijí látkové zero waste obaly, vypelichaný adventní věnec už také moc radosti neudělá, ale co tolik jídla?
Jak zpracovat zbytky jídla po Vánocích? Oplakat je a zahodit? Nebo nějak dále zpracovat? Kdo touží udělat dobrý skutek, dá je třeba do komunitní lednice nebo je odnese jinam těm potřebným. Ti ale netouží vždy po kvantech cukroví, okoralých vánočkách a pěkně uleželých bramborových salátech. Především jsou během svátků obvykle již zavaleni přísunem dobra a víc se do nic nevejde. Takže co teď? Pomozte si sami! Věřte však, že i ze zbytků po Vánocích lze udělat senzační krmi!
Jak tedy zpracovat zbytky vánočního cukroví? Patří k ledu?
Cukroví patří mezi symboly Vánoc, podle všeho si bez něj nedovede představit sváteční čas skoro
80 % Čechů. Jenže paradoxně chutná mnohem lépe před Vánoci než během Vánoc a po nich. Výsledkem je hromada zbytků. Něco se dá zmrazit, ale je třeba počítat s tím, že i když cukroví budete u ledu uchovávat tak, jak se má (rozprostřené v uzavíratelné plastové nádobě a pečlivě zabalené, aby nenasálo nechtěné pachy), nebude po rozmrazení chutnat jako úplně čerstvé. Dá se se zbytky vánočního cukroví tedy udělat i něco dalšího?
Co vyčarovat ze zbytků cukroví?
Suché kousky, jako jsou linecká kolečka, pracny či vanilkové rohlíčky se hodí k dalšímu zpracování nejlépe. Jednoduše je šupnete do mixéru, rozdrtíte a po přidání másla vám vznikne například skvělý základ pro cheesecake. Nebo z této hmoty rovnou vytvoříte kuličky, které obalíte v moučkovém cukru, a vyrobíte tak cukroví zcela nové – neokoralé a neokoukané. Do směsi nezapomeňte přidat trochu rumu na vylepšení chuti.
Další možností je upéct z cukroví moučník (něco mezi perníkem a litou buchtou). Záleží na tom, z jakého cukroví budete skládat ingredience. Cukroví jako perníčky nebo linecké opět rozdrtíte. Na 1 hrnek cukroví přidáte půl hrnku mouky, 1 vejce a trochu prášku do pečiva, vše smícháte. Je-li těsto moc tuhé, nařeďte ho mlékem. Pak jej nalijte na pekáč a při teplotě 160–180 °C pečte zhruba půl hodiny.
Připravte vánočkové hody!
S vánočkou je to jako s cukrovím. Na Štědrý den si ji dáte k snídani a co dál? Většinou okorá a záhy přestane být od pohledu k nakousnutí. Aby zase dostala šmrnc, je třeba ji namočit. Třeba do vajíčka rozkvedlaného s mlékem a špetkou skořice. Plátky vánočky nechte z obou stran nasáknout a pak je na pánvičce osmažte. Ještě dle chuti posypete moučkovým cukrem a máte luxusní snídani. Nebo vánočku nakrájejte na kousky a zalijte ji smetanou s kapkou rumu na provonění.
Nechte vánočku chvíli stranou a zatím si vymažte pekáč máslem a vysypte ho strouhankou. Na dno potom pokládejte kousky nasáklé vánočky, na ně naskládejte vrstvu jablek nebo hrušek a vše zasypte skořicí a rozinkami. Pokračujte další vrstvou vánočky a ovoce, nahoru můžete přidat ještě nasekané oříšky a trošku másla. Zapékejte zhruba půl hodiny při teplotě 180 °C. Pokud už je vánočka hodně tvrdá, dá se z ní připravit sladká strouhanka. Bude se hodit do nákypů nebo na smažené ovoce.
Co (ne)dělat se zbytky po Vánocích
- Cukroví nenabízejte domácím mazlíčkům, ale ani je nenoste zvířátkům do lesa, může jim způsobit těžké zažívací potíže. Taktéž neodhazujte do rybníků staré pečivo, kachnám ani labutím žádné živiny nedodá.
- Bramborový salát od štědrovečerní večeře jako pomazánka na chlebíčky? Možná. Ale na silvestrovské občerstvení určitě ne, týden salát jedlý nevydrží.
- Smaženého kapra spotřebujte do dvou dnů, případně z něj oberte strouhanku a připravte z něj karbanátky. Někdy je ale lepší maso spíš vyhodit, nebo raději rovnou připravovat menší množství.
- Z čokoládových figurek na stromeček můžete připravit polevu, stačí je jen rozpustit s trochou másla. Na buchtu ze zbytků cukroví se bude skvěle hodit.
- Ze zbylých vařených brambor, které jste nepoužili do salátu, si můžete udělat výtečnou pomazánku. Stačí jen brambory nastrouhat na jemném struhadle, přidat cibuli, česnek, trochu kečupu, hořčice a worcestrové omáčky a dochutit kořením dle libosti.
Zdroj informací: Konec plýtvání jídlem; Jak na co čím v domácnosti
Nekrmte mazlíčky vaší lidskou stravou, můžete jim uškodit:
Publikováno: 27. 12. 2021, Autor: Iva Dušková Zemánková, Profil autora: Iva Dušková Zemánková