Vánoce se neobejdou bez vaření, ale ruku na srdce, máte kvalitní ostrý nůž? Spíže se pomalu plní surovinami na přípravu cukroví, bramborového salátu a dalších laskomin, které budeme jíst během Vánoc. Jakmile však dojde na samotné vaření, může se nám stát, že naše nože jaksi odmítají poslušnost. Pokud jsou jen tupé, dají se nabrousit.

Ostrý nůž je základ kuchyně, bez něj se při vaření neobejdete. Ale co máme dělat, když po ruce není dobrý a kvalitní nůž? Čím budeme při předvánočním vaření všechny ty dobroty krájet? Chystáte se zakoupit nový nůž a nevíte, pro jaký typ se rozhodnout? Určitě musíte vzít v úvahu možnosti materiálu čepele i rukojeti, vybrat si značku a cenovou hladinu, ve které se chcete pohybovat. Od nového nože určitě očekáváte dlouholetou službu a snadnou údržbu. Váháte mezi keramickým a ocelovým? Shrnuli jsme rozdíly mezi nimi, včetně odlišné péče.

Při vaření odolnější nůž vyhraje
Tradiční materiál na nože je kvalitní nožířská ocel. Jedná se o nerezovou ocel - většinou s příměsí uhlíku a chromu, což zajišťuje větší výdrž čepele a odolnost vůči korozi. Ocelové ostří je velmi odolné, a dokonce se s takovým nožem nemusíte bát ani krájení mas s kostmi nebo drcení česneku. Ocelové nože jsou vysoce odolné a univerzální, zatímco keramické čepele jsou velmi křehké. Pády jsou jim však osudné a jsou náchylné na štěpení i během práce. Ani krájení ovoce s peckou nebo masa s kostí by nemuselo dobře dopadnout, proto se s nimi musí oparně.

Do dřezu, nebo do myčky?
Zde je důležitý i materiál rukojeti. Nože s rukojetí ze dřeva by do myčky přijít neměly, plastové a kovové můžou. Ocelový nůž ihned po použití opláchněte pod tekoucí vodou nebo zapněte myčku. Kov je porézní materiál, a pokud nůž necháte dlouho znečištěný, mohou se na něm začít tvořit skvrny ze solí a kyselin od zbytků potravin. U keramického nože mějte na paměti, že je dosti křehký, a jakýkoli náraz jej může poškodit. Zvolte proto raději ruční mytí.

Jak jinak než naostro!
Nože se tupí. Kvalitní méně, ty levnější často. Tupení se dá částečně předcházet. Určitě nekrájejte na tvrdém povrchu, jako je kámen a sklo. Zvolte dřevěná či plastová prkénka. Ostří keramického nože se tupí pomalu, ale jistě. Bohužel je jeho následné broušení velmi složité a zvládne to jen odborník. Většina lidí otupělý nůž pak radši prostě vyhodí.

Nesmrtelným (v tomto směru udržitelným) je nůž kovový. Čepel má sice tendenci tupit se rychleji, ale vy ji můžete opakovaně brousit v klidu domova. Ať jste vytrénovaní a dokážete si hravě poradit s ocílkou, nebo patříte mezi opatrnější a práci za vás odvede elektrický brousek, kovový nůž zvádnete ošetřovat. Při pravidelném broušení může jeden kovový nůž mnoho let krájet jako nový.
A co ty vitaminy?
Nemusíte se bát, používáním nerezových nožů své jídlo nepřipravíte ani o chuť, ani o živiny. Jedná se o marketingový nesmysl. I u špičkových světových výrobců nožů mnohdy vidíme, že nože s keramickou čepelí ani nenabízejí, nebo je jejich výběr značně omezený. Kvalitní ocelový nůž svým zpracováním značně převyšuje keramické kolegy ve stejné hodnotě.

TIP: Naostřete své nože kdykoliv, rychle a snadno!
Pořiďte si brus na nože, lehce ovladatelný přístroj, který rychle a efektivně nabrousí, vytáhne i vyleští jakoukoli čepel pomocí dvou diamantových a jednoho keramického kotouče.


Zdroj: www.masoprofit.cz
Podívejte se, jak mít neustále ostré nože i bez brousku:
Publikováno: 28. 11. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce