Bylinky patří v současné době k hvězdám mezi zahradními rostlinami. Ať již pěstované na záhonech, anebo v nádobách, nacházejí stále častější využití a jejich obliba každoročně vzrůstá. Obohacují zahrádku pestrými květy a intenzívní vůní, navíc mají léčivé účinky a lze je mnohostranně využít v kuchyni pro zlepšení nejen stravitelnosti pokrmů, ale především pro přípravu nápojů.
Co všechno najdete v bylinkách
Účinných látek v léčivých bylinách je celá řada, ale zdaleka nejsou prozkoumány ani odhaleny všechny. Proto jsou bylinky stále velkou neznámou a předmětem dlouhodobých vědeckých bádání.
Éterické oleje, silice – jsou směsi vonných těkavých látek. Mají mírně dráždivé účinky a působí dezinfekčně. Zlepšují trávení, působí proti plynatosti a močopudně (např. semena fenyklu, ale i máta, meduňka, tymián, kozlík ad.)
Alkaloidy – jsou označovány jako „léčivé jedy“. Rostliny obsahující např. alkaloid atropin (obsažený v rulíku zlomocném) by měly být aplikovány pouze pod lékařským dohledem. V nízkých dávkách působí na vzestup tlaku, povzbuzují nervy a tiší křeče.
Hořčiny – chutnají hořce, podporují vylučování slin a žaludeční šťávy (hořec).
Flavonoidy - v současné době je jich známo přes 5000 a jsou obsaženy ve všech bylinách. Podporují krevní oběh, ovlivňují křehkost kapilár, křeče zažívacího traktu ad. (tymián, bazalka, meduňka, kerblík).
Třísloviny - bezdusíkaté látky, které mohou vázat bílkoviny a s nimi tvořit nerozpustné sloučeniny. Vytvářejí ochranný film na sliznici či kůži, který zabraňuje pronikání vody a škodlivin. Mají stahující účinky (myrta, aloisie, máta).
Glykosidy - jedná se velmi rozsáhlou skupinu s rozdílným působením. Všechny se ale štěpí působením vody. Jedna z nejznámějších skupin glykosidů je obsažena v náprstníku červeném, který podporuje srdeční činnost. Jsou také součástí obsahu mnoha léků na podporu srdeční činnosti.
Kyselina křemičitá - nedostatek křemíku brzdí vývoj kostí a zubní skloviny. Křemík působí močopudně a má vliv na hojivé procesy v těle (oves, přeslička).
Slizovité látky - uhlohydráty, které rychle bobtnají. Slizovité látky zmírňují dráždivost, a tím napomáhají hojení (semena lnu).
Hořčičné silice - chutnají hořce a tím podporují trávení. Mají silný antibiotický účinek (hořčice, šrucha, pelyněk).
Vitaminy - provitamin A ovlivňuje imunitu, podporuje regeneraci buněk. Vitaminy B ovlivňují látkovou výměnu. C vitamin posiluje imunitu a obranyschopnost organismu. Jsou obsaženy především v čerstvých bylinkách.
Saponiny - mýdlovité látky, které zkapalňují hlen a ulehčují odkašlávání. Působí jako antibiotika a posilují imunitu (měsíček, divizna, sléz).
Minerální látky - mezi nejdůležitější patří draslík, vápník a hořčík. Mají významný vliv na výživu a tvorbu kostí.
Účinné látky jsou rozloženy v rostlinných orgánech nerovnoměrně. Jako léčivé a kořenící produkty se nejčastěji používají listy, které jsou díky fotosyntéze nejbohatší na účinné látky. Lodyhy sloužící k přepravě vody obsahují přírodních látek minimálně. Kořeny, oddenky a hlízy jsou zásobní orgány a hromadí se v nich velké množství účinných látek, příkladem může být petržel, křen, třapatka ad.
Květy ( zejména intenzívně vonící) obsahují řadu silic, např. levandule, oregano, mateřídouška, tymián atd. Plody obsahují vitamíny a minerální látky se využívají jako doplňkové přísady (šípky, trnky, kustovnice, borůvky ad.) Nejvíce účinných látek ve vyváženém složení obsahují semena (kmín, fenykl, koriandr ad.)
Špatně spíte? Uvařte si bylinky:
Publikováno: 25. 10. 2021, Autor: Ludmila Dušková, Profil autora: Ludmila Dušková