reklama

Zašlé spáry a špinavý sporák jsou minulostí. Poradí si s nimi tyto 2 suroviny

Pokud hledáte ekologickou a také levnou alternativu k čisticím prostředkům, je tu Láďa se svým návodem. Ze surovin, které máte doma ve spíži, si za pár vteřin vyrobíte účinný čisticí prostředek na celou domácnost. Vydezinfikuje, vybělí a také neutralizuje pachy.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyrobte si účinný čisticí prostředek (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Suroviny na čisticí pastu:

  • sáček jedlé sody
  • šťáva z citronu
Soda, citron
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na čisticí prostředek si připravte sodu a citrony

Postup je pak úplně jednoduchý – do misky nasypte sodu. Citron rozřízněte a vymačkejte šťávu do misky. Mělo by jí být tolik, aby po zamíchání vznikla tak akorát hustá kaše. Tu už stačí nanést na čištěný povrch a houbičkou vydrhnout.

Citron do sody
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Citron smíchejte se sodou, vznikne pasta

Jedlá soda a úklid

Jedlá soda je jednou ze stálic, která by do ma neměla chybět při úklidu. Zvláště pokud se chcete vyhnout zbytečné chemii.

  • Soda pohlcuje pachy – dejte ji do misky a do ledničky, vysypejte s ní boty. Zápach brzy zmizí. Stejně tak ji můžete přisypat do pračky, pokud potřebujete vyprat zatuchlé oblečení. A v neposlední řadě vyvoní také pelíšky domácích mazlíčků.
  • Odstraní skvrny – stačí ji smíchat s horkou vodou a namočit do ní prádlo ušpiněné krví, ovocem, mastnotou.
  • Na odolnou špínu smíchejte sodu s vodou a pastou vydrbejte mřížku z grilu, připečené hrnce a podobně.
  • Pomůže i na ucpané odpady – stačí do něj šálek sody nasypat a zalít horkou vodou nebo octem.

V čem pomůže citron?

I citron je nepostradatelným pomocníkem, a to nejen při vaření. I při úklidu má své čestné místo.

  • Šťáva z citronu má antibakteriální a dezinfekční účinky.
  • Odstraní vodní kámen i plíseň.
  • A také vyběluje a voní.

Poraďte si i se znečištěnou troubou:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 14. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová