Čerstvé bylinky jsou v domácnosti neocenitelné

Čerstvé bylinky oceníme především v kuchyni, ale občas je použijeme i jinak než jen při vaření. Ty kupované toho ale moc nevydrží, za pár dní většinou uvadnou nebo uschnou. Jak si zachovat jejich čerstvost a mít je vždy pěkně příhodně po ruce?

Čerstvé bylinky jsou v domácnosti neocenitelné (Zdroj: Depositphotos)

Jak si uchovat co nejdéle čerstvé bylinky

V kuchyni používáme bylinky prakticky denně. Jenže i kdybychom z nich vařili dvě, tři jídla za den, nedokážeme spotřebovat najednou celou rostlinku. Co uděláme? Necháme si takovou rostlinku na později, nejlépe na kuchyňském okně a pečlivě jí zaléváme. Za další dva, tři dny je čerstvá rostlinka uschlá nebo uhnije. Proč tomu tak je a proč nám čerstvé bylinky z obchodu nikdy nevydrží?

Bylinky
Kupované bylinky nám doma moc dlouho čerstvé nevydrží (Zdroj: Prima DOMA)

Na vině je jednak nevyhovující substrát, a také fakt, že bylinky z obchodu k nám cestují většinou z ciziny zachlazené na nízkou teplotu. U nás doma v podstatě roztají a uhynou. Než abychom se ale složitě snažili takové rostlinky zachraňovat, využijeme je, dokud jsou ještě v dobré kondici.

Postačí nám k tomu obyčejný alobal. 

Pomůcky
Budeme potřebovat pouze alobal, nůžky a popisovač (Zdroj: Prima DOMA)

Z něj si natrháme širší kusy, bylinky z květináčku ostříháme a položíme na alobal.

Alobal
Alobal natrháme na několik kousků (Zdroj: Prima DOMA)
Balení
Bylinky zabalíme do alobalu (Zdroj: Prima DOMA)

Alobal zavineme jako salám a pečlivě zatočíme konce, aby nám bylinky nevypadly.

Zakončení
Oba konce balíčku pořádně uzavřeme (Zdroj: Prima DOMA)

Na balíček napíšeme lihovou fixou, co je uvnitř ukryto. Pak balíček uložíme do mrazáku.

Popisek
Nezapomeneme napsat, co balíček obsahuje (Zdroj: Prima DOMA)

Pokud budeme kousek potřebovat třeba do polévky, není nic jednoduššího než balíček z mrazáku vyjmout a odříznout potřebné množství, aniž bychom museli alobal pracně rozbalovat a zase zabalovat. Nehledě na to, že bychom alobal zcela jistě potrhali. A zbytek zase pohodlně uložíme zpět do mrazáku.

Krájení
Podle potřeby pak můžeme odkrojit potřebné množství (Zdroj: Prima DOMA)

Jak mít po ruce stále čerstvé bylinky?

Související k tématu