Balkon může být skvělým místem pro pěstování některých druhů zelenin a bylinek a vlastními silami vypěstované rajčátko nám udělá větší radost než to koupené! A mít po ruce neustále čerstvé lístky bylinek je bezesporu také velkým benefitem.
Jak na to?
Pro pěstování se v podstatě hodí jakýkoliv balkon, důležité je, aby byl pěkně osluněn, protože zelenina miluje sluníčko. Celodenní úpal na jižní straně nemusí být také to pravé, západní a východní strana platí jako nejlepší řešení.
V první řadě je potřeba se zamyslet nad vhodnými pěstebními nádobami. Vždy platí, že čím více prostoru pro kořeny budou rostliny mít, tím lépe se jim bude dařit. Spíše než pěstovat jednu rostlinku v jednom květináči se nám vyplatí sesadit několik sazenic do jedné větší pěstební nádoby. Každá nádoba musí mít také svoji dostatečně hlubokou podmisku. Další dobrou možností je i samozavlažovací květináč, do kterého můžeme nalít velké množství vody, a rostlina ji odčerpává postupně.
Které druhy?
Mezi nejlepší druhy pro balkónové pěstování patří rajčata, okurky, listové saláty, ředkvičky, drobné chilli papričky, cibulka, hrášek a fazole. Z bylinek můžeme pěstovat opravdu široké portfolio, kam jistě patří bazalka, rozmarýn, levandule, tymián, petržel, pažitka, šalvěj.
Péče
Zeleninová zahrádka na balkoně vyžaduje dostatek péče tak, aby se vysazeným druhům dobře dařilo a sklizeň byla bohatá. Základním faktorem úspěchu je kvalitní substrát, kterým naplníme nádoby. Volíme substrát pro zeleninu, který je obohacen dávkou hnojiva. Hnojivo se pozvolně uvolňuje ve vodním roztoku a rostliny jej čerpají svými kořeny. Tato zásobní dávka hnojiva ale většinou nestačí a je třeba i následně přihnojovat. Vždy se snažíme spíše používat organická hnojiva než ta minerální. Rozpustná hnojiva na bázi huminových kyselin jsou zcela přírodní a udělají rostlinám dobrou službu. Hnojíme jednou za týden či 14 dní. Zelenina většinou nepotřebuje drenážní vrstvu keramzitu nebo štěrku na dně květináče.
Dalším, podstatným faktorem, je zálivka. Zelenina potřebuje hodně vody, a to zejména ve fázi, kdy tvoří plody. Takové okurky jsou plné vody a rostlina potřebuje opravdu dostatečnou zásobu, aby se plody pěkně vyvinuly a narostly. Vodu nejlépe používáme odstátou a nezaléváme na listy. A rozhodně dodržujeme zlaté pravidlo večerní či ranní zálivky. A i tak zkontrolujeme, zda navečer není ještě půda v květináči vyhřátá po celém dni. Studená voda za plného dne nebo do vyhřátého květináče velmi často končí šokem a odumřením celé rostliny. Proto opravdu zaléváme nejlépe navečer nebo velmi brzy po ránu.
Bylinky v zimě
Vytrvalé bylinky
Vytrvalé druhy bylinek můžeme pěstovat po vícero let. Rozmarýn a vavřín zimujeme v bezmrazém prostředí. Bylinky jako je máta, mateřídouška a šalvěj. mohou zimovat přímo na balkoně. Jednoleté druhy, ke kterým patří bazalka a majoránka, musíme každoročně vysévat znovu nebo nakoupit mladé rostliny.
Sklizeň
Samozřejmě sklízíme postupně, jak plody dozrávají a jak je potřeba. Vzhledem k tomu, že z balkonu je do kuchyně jen několik kroků, využijeme toho luxusu, že sklizeň děláme těsně před použitím a máme tak záruku naprosté čerstvosti.
Tip
Balkonové pěstování přeje i drobnému ovoci, naprostou jedničkou jsou pak jahody. Dobrou volbou jsou stáleplodící druhy, které můžeme sklízet postupně. A na balkon jsou jako dělané i měsíční jahody, které milují hlavně děti. Nejlepším způsobem jejich pěstování je závěsný květináč, s tím, že část jahodových šlahounů necháme volně viset dolů. Kromě chutných plodů jahody i pěkně vypadají.
Další možností pěstování je osadit celý jahodový truhlík. Pravidelně zaléváme a přihnojujeme speciálním hnojivem na jahody. Rostlinu můžeme pěstovat až dva roky s tím, že přezimujeme založené v záhonu na zahradě nebo postavíme na balkon. Každoročně obměníme část zeminy a na jaře odstřihneme suché listy. Kromě jahod můžeme na balkoně pěstovat i maliny, žluté či červené!
Vyzkoušejte balkonové truhlíky:
Publikováno: 27. 5. 2021, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková