Jaro je spojeno s generálními úklidy, očistou domu i srovnáním si myšlenek. Jednoduše, všeho, čeho není třeba, je zapotřebí se zbavit. A to platí nejen pro negativní vlivy nebo oblečení v šatníku, ale i pro naše spíže. I když její úklid a organizace nebývá zrovna nejvyhledávanější činností, věřte nám, že pokud si ji pěkně zorganizujete, budete se v ní nejen dobře orientovat, ale budete mít i o všem přehled, a hlavně se vám bude dobře vařit.
Proč je dobré si zorganizovat svou špajzku?
Jak vypadá vaše spíž? Když se do ní podíváte, máte hned o všem přehled a popadá vás chuť vařit nebo v ní neustále něco hledáte, protože nevíte, kde to máte a zda vůbec to máte? Pokud se vaše odpověď blíží spíše té druhé verzi, pojďte se s námi podívat na to, jak si všechno pěkně uklidit a zorganizovat přesně tak, abyste věděli, kde co máte, co vám právě dochází. A vězte, že i vaše spíž může pěkně vypadat.
Neuklizená spižírna je podceňovaným problémem
Neuspořádaná spižírna má totiž tendenci narůstat do ohromných rozměrů. Velmi často to u ní probíhá tak, že do ní jenom strčíme nákup, na který okamžitě zapomeneme. Jenomže tak může dojít k tomu, že nám naše zásoby přerostou přes hlavu. Pokud se spižírna nebude pravidelně uklízet, potraviny v ní projdou bez povšimnutí, zkazí se nebo se zanesou prachem. I proto je dobré spižírnu alespoň dvakrát do roka pořádně uklidit. Ideálními okamžiky jsou doba před Velikonocemi a Vánocemi, kdy kupujeme větší množství potravin.
Jak tedy udržovat svou spižírnu přehlednou a čistou?
S úklidem spíže začněte od horních polic. Vyjměte vše z polic a položte si to na stůl nebo na linku. K ruce si dejte odpadkový koš.
Projděte potraviny, co máte na stole. Vše, co je prošlé nebo zkažené, vyhoďte. Pokud ve spíži máte už delší dobu nějaké konzervované potraviny a kompoty, které nemáte v plánu sníst, raději je rozdejte. Zbylé potraviny otřete. Zkontrolujte štítky a následně ukliďte do vyčištěných polic. Po ruce mějte i tužku a papír, abyste si v případě potřeby poznamenali, co potřebujete doplnit.
Police umyjte mýdlovou vodou s trochou dezinfekce. K vytření spíže použijte čistý hadřík nebo houbu. Otisků po nádobách na policích se zbavíte sodou. Po vytření police utřete suchou utěrkou nebo papírovými ručníky. Následně se zbavte i všech pavučin v rozích a pod policemi. Části, které jdou vyjmout, umyjte v dřezu.
Na police nelepte žádný papír, to už se nedělá. Přitahuje to nečistoty. Vhodnější jsou spíše snímatelné gumové vložky do polic, které můžete umýt v dřezu.
Co se týká nádob na potraviny, všechny je otřete a pokud jsou prázdné, umyjte je. Suché pak doplňte. Nezapomeňte na to, aby byly dobře označeny. Na štítcích by nemělo chybět nejen to, co v nich je, ale i datum expirace.
A jak si svou spižírnu dobře zorganizovat?
- Aby byla vaše spižírna nejen pěkně uklizená, ale i přehledná, rozdělte ji do několika sekcí. Je to takový malý trik, který vám pomůže udržet zásoby v úhledném stavu. Rozčlenit ji můžete podle druhů potravin (konzervy, věci na pečení, koření a podobně) nebo podle jídel (jídlo pro děti, bezlaktózové jídlo, jídlo bez lepku, snídaně, večeře atd.). Kromě tohoto členění ukládejte podobné položky k sobě, budete díky tomu vědět, kdy potřebujete své zásoby doplnit. Vepředu by přitom mělo být to, co má dobu expirace nejdříve.
- Do nejvyšších polic dávejte takové věci, které nepotřebujete každý den. Je to ideální místo pro odkládání houbiček na nádobí, krabiček, dóz, pečících papírů a dalších drobností, které sice dennodenně nepotřebujete, ale je dobré je mít po ruce.
- Suché potraviny skladujte v průhledných vzduchotěsných nádobách. Je jen na vás, zda dáte přednost sklu nebo plastu. Každá volba má své pro a proti. Skleněné nádoby jsou ekologičtější a estetičtější. Plastové nádoby toho zase více snesou, nejsou tak těžké a nezaberou tolik místa.
- Kromě nádob se do spíše hodí drátěné, proutěné koše nebo dřevěné bedny. I ony vám totiž pomohou s uspořádáním spíže. Ty velké se hodí do hlubokých částí vaší spižírny.
Malé předměty uložte do jedné nádoby, bedny nebo koše.
Kořenkám to zase sluší v organizéru. Díky němu je budete mít na jednom místě a vždy po ruce.
V neposlední řadě si ve své spíži vymezte nějakou bednu, do níž uložíte potraviny, které budou v brzké době expirovat. Vy tak budete vědět, že potraviny z této bedny musíte co nejdříve spotřebovat. Tímto způsobem omezíte vyhazování potravin.
Publikováno: 9. 3. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová