Rady (nejen) pro začínající hospodyňky - Údržba ledničky přehledně a jednoduše

Ne každá z nás má to štěstí, že by ji maminka nebo babička dokonale provedla tím, jak se starat o domácnost. Nebo jste možná některé věci zapomněla, nebyly u vás běžné. Případně byste ráda vyzkoušela dělat některé věci jinak a hledáte tu správnou cestu. Pro všechny, nejen ty začínající, hospodyňky je tu náš nový seriál, který ukáže jak na to.

Údržba ledničky přehledně a jednoduše – nejen pro začínající hospodyňky (Zdroj: Depositphotos)

V dnešním díle se zaměříme na ledničku - jakou teplotu v ledničce nastavit a jak na její odmrazení a čištění. I úklid ledničky má totiž svá pravidla. A správné zacházení je základem dlouho čerstvých potravin, fungující ledničky, a tím pádem i menších výdajů. 

Kam s ledničkou

Správné umístění ledničky v kuchyni má vliv na její bezproblémový chod. Pokud si tedy můžete vybrat, kam ji postavíte, držte se těchto doporučení:

  • postavte ji v rozumné vzdálenosti od zdrojů tepla - topení, krby, kamna, ale i sporák by neměly být v její blízkosti - při teplotě nad 20 °C se zvyšuje spotřeba chladničky až o 6 %, stejně tak nepatří lednička tam, kde ji příliš velké chladno,
  • mezi zdí a zadní stěnou lednice je nutné dodržet odstup alespoň 5 cm (nové typy mají kolíky, které to hlídají automaticky).
Námraza
Ledničku odmrazte, pokud má námraza tloušťku více jak 0,5 centimetru (Zdroj: Depositphotos)

Jaká je správná teplota v ledničce

Aby vám potraviny vydržely v ledničce co nejdéle čerstvé, musíte v ní nastavit tu správnou teplotu. Doporučená teplota se pohybuje v rozmezí 4 až 8 °C; ale některé potraviny potřebují teplotu nižší, jiné naopak vyšší. Abyste vyhověli všem, umístěte je do různých úrovní lednice a nastavte v lednici 3 nebo 4 °C.
Třeba pro maso je ideální teplota mezi 0 a 4 °C, patří do spodního patra, kde je teplota nejnižší.
Otevřené plechovky, paštiky či čerstvá jídla patří naopak úplně nahoru, kde je teplota nejvyšší.
Optimálně by měla lednice být naplněna zhruba ze 70 % - potraviny by měly mezi sebou mít dostatek prostoru.
Moderní ledničky umí vzduch cirkulovat, takže zde nevznikají takové teplotní rozdíly. Proto pak není nutné až tak úzkostlivě dbát na správné umístění potravin kvůli vhodné teplotě.

Čistič
Použijte čistič na octové bázi, nikdy nesahejte po chemii (Zdroj: Depositphotos)

Jak ledničku odmrazovat

Zejména starší typy ledniček budete muset pravidelně odmrazovat. Je vhodné to udělat minimálně 2x do roka nebo vždy ve chvíli, kdy je vrstva ledu silnější než půl centimetru. Námraza totiž zvyšuje spotřebu chladničky a také snižuje její funkčnost - neměli byste tedy takovou údržbu odkládat. 
Připravte si ručníky nebo utěrky, kterými budete moc vysávat vodu, která z chladničky poteče.
Ledničku odpojte ze zásuvky a vše z ní vyndejte. Potraviny dejte na co nejchladnější místo.
Pokud chcete proces urychlit, položte do ledničky hrnec naplněný horkou vodou (to samé platí i pro mrazák) - položte ho na podložku, aby se lednice nepoškodila. Jinak můžete nechat dveře otevřené a nechat námrazu povolit samovolně.
Jakmile led povolí, můžete ledničku vyčistit. Nepotřebujete nic speciálního - bude vám stačit voda smíchaná s trochou saponátu, případně můžete místo saponátu použít ocet.
Ledničku vysušte, nechte doschnout a opět ji zapojte do zásuvky.
Zhruba po 30 minutách můžete potraviny zase naskládat dovnitř.
Jak na běžnou údržbu ledničky
Základem uklizené domácnosti je pravidelnost - a to platí i pro chladničku. Protože do ní ukládáte věci, ve kterých se rychle a rády množí bakterie, které přispívají ke kažení a kontaminaci potravin, udržujte ji co nejvíce v čistotě.

Ledničku vymyjte nejméně jednou za měsíc. A nenadále nehody zlikvidujte samozřejmě ihned.
Veškerý obsah vyndejte, teprve pak se vrhněte na mytí - nebudete si tak čisticími prostředky znehodnocovat potraviny. Vyhoďte při tom všechny prošlé nebo zkažené věci.

Mytí
Vše, co jde, z lednice vyndejte a důkladně umyjte (Zdroj: Depositphotos)

Ledničku odpojte ze sítě

  • Na umývání použijte slabý roztok vody s octem. Místo octa je možné použít i jedlou sodu, která vodu změkčuje. Použít můžete i slabý roztok mycího prostředku na nádobí. Určitě se vyhněte agresivním čisticím prostředkům a drátěnkám. Zaschlé nečistoty nechte odmočit.
  • Police i šuplíky, které jdou vyndat, vyndejte a vymyjte mimo prostor lednice. Použijte teplou vodu, ne horkou. Pod tou by mohly popraskat.
  • Vyčistěte veškeré spáry, zákoutí, odvodňovací drážku. Nezapomeňte na těsnění -j e důležité, aby doléhalo na tělo lednice. Tam, kde by byla mezera, uniká chlad ven a zvyšuje se tak spotřeba energie.
  • Nakonec otřete dveře zvenku, vše vysušte, lednici zapněte a potraviny do ní zase uložte.

Alespoň jednou do roka očistěte i chladič od prachu nebo jiných nečistot. 

Mytí lednice
Nezapomeňte ani na dveře ledničky (Zdroj: Depositphotos)

Tip na závěr: jak se zbavit zápachu v ledničce?

Občas se stane, že lednice je cítit. A to i přesto, že je umytá a aromatické potraviny důkladně uzavřené. Použijte některý z následujících způsobů, jak se zápachu zbavit. Je jen na vás, který vyzkoušíte.
Do lednice vložte misku s jedlou sodou nebo kypřícím práškem, stejně bude fungovat i sáček s rýží nebo čerstvý krajíc chleba, naše babičky používaly k odstranění zápachu i čerstvě umletou kávu, plátky citronu, nastrouhanou pomerančovou kůru nebo aktivní uhlí, které nadrtily. 

Související k tématu