Mnohá žena, která si pořídí vlastní domácnost, se občas ocitne v situaci, kdy by potřebovala pomoc či radu. Zejména ve chvíli, kdy je hospodyňkou začínající. Ruku na srdce, milé dámy, paní a slečny, většinou byly naše začátky coby hospodyní poněkud kostrbaté a nejedna z nás byla ráda, že jí mohla maminka nebo babička poradit. Ne všechny ale takové štěstí na rodinné rádkyně mají a právě těm přinášíme jednoduchý přehled pro začínající hospodyně, díky němuž se mohou lépe a rychleji do své role dostat.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/12/6d/column/126d0ad82a05a9646aa5f69da98ee935_depositphotos_190677324_l-2015.jpg)
Máte ve spíži všechno, co potřebujete?
Představte si, že jste mladá žena nebo slečna a právě jste získali samostatné bydlení. Vše si zařídíte podle vkusu a nejnovější módy, a po té námaze byste se rádi také najedli. Máte svou vlastní kuchyň, tak proč si něco neuvařit? Ale ouha, ono není z čeho. V tom celém zmatku, zda záclony budou ladit s kobercem a jestli je postel v ložnici dostatečně in, jsme zapomněli na spíž. A co do ní vlastně dát, abychom nemuseli kvůli každé večeři běhat do obchodu nebo se stravovat ve fasfoodech? Uděláme si malý, nebo raději velký přehled.
![Regály](https://img.primadoma.cz/w_2/ed/91/column/ed9158b0a77f96d3807cc7f7d1087866_depositphotos_26630213_l-2015.jpg)
Suché potraviny
Ve spíži bychom měli mít především tzv. suché potraviny. Patří sem:
- mouka - hladká, polohrubá a hrubá, a také krupice a speciální mouky (celozrnná, žitná, špaldová, zvláště pokud se speciálně stravujete)
- těstoviny - kolínka, špagety, vřetýnka, flíčky, široké i vlasové nudle a další druhy těstovin
- rýže, kuskus, bulgur, cizrna a další speciální přílohové potraviny
- ovesné vločky
- luštěniny - čočka, hrách, fazole
![Luštěniny](https://img.primadoma.cz/w_2/97/d0/column/97d0327065af6e8930c3346e2ab8429e_depositphotos_13740218_l-2015.jpg)
- cukr krystalový nebo krupice a cukr moučkový
- sůl (obyčejná kuchyňská nebo himálájská, případně mořská hrubozrnná)
- koření - pepř, nové koření, bobkový list, majoránka, paprika sladká i pálivá, tymián, zázvor, bazalka, kmín, kari, rozmarýn, skořice, hřebíček, badyán a další druhy, patří sem taktéž i nejrůznější směsi koření (na ryby, pod maso, grilovací, na zeleninu atd.) a také sušené bylinky
- kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr, sušené droždí, skořicové a popř. další ochucené cukry, pudinky v prášku, jedlá soda, kyselina citronová, kakao (hořké i granulované granko)
- káva a čaj (u čajů je ideální mít po ruce několik druhů od černého, přes zelený, až po ovocné a speciální čaje)
- instantní potraviny (i když jsme zapřísáhlí odpůrci potravin s obsahem glutamátů a jiných podobných "šmakulád", měli bychom mít pro případ nouze po ruce instantí polévku nebo hotové jídlo, která se dá rychle ohřát)
![Těstoviny](https://img.primadoma.cz/w_2/55/83/column/558368f456d72f88a7f4e0d3ee40884e_depositphotos_2432401_l-2015.jpg)
Suché potraviny mnozí z nás uchovávají v původních obalech ve spíži nebo v některé ze skříněk kuchyňské linky. Doporučujeme přesypat všechny suché potraviny do dobře uzavíratelných dóz s označením, jaká potravina se v nich nalézá. Má to hned několik důvodů. Především zamezíte roztržení plastového nebo papírového obalu a rozsypání obsahu po zemi. Dále eliminujete výskyt škůdců ve vašich potravinách, zejména pak výskyt potemníka moučného, kterému se také říká potravinový mol. A rozhodně budou potraviny lépe vypadat v uzavíratelných dózách než v pomačkaných sáčcích, které takto nemohou plnit ani základní hygienická pravidla.
![Dózy](https://img.primadoma.cz/w_2/ab/79/column/ab791022d6645c24b4717c6cb4bf7921_depositphotos_13351531_l-2015.jpg)
Tekuté potraviny
Také tekuté potraviny je potřeba mít doma po ruce a ne pro ně běhat do obchodu při každém vaření. A co bychom mohli zařadit mezi tekuté potraviny?
- olej (stolní i olivový)
- ocet (kvasný, jablečný, vinný či balzamikový)
- kečup a rajský protlak (kečup sladký a ostrý), chilli omáčka
- hořčice (plnotučná, kremžská, dijonská či francouzská a ruská)
- tekuté polévkové koření "maggi"
- sójová omáčka a worcesterová omáčka
- citronová šťáva
Tekuté potraviny nemusíme přelévat do jiných nádob, ty originální jsou většinou navržené tak, aby byly hygienické a snadno otevíratelné a zavíratelné.
![Tekuté potraviny](https://img.primadoma.cz/w_2/e4/6f/column/e46fb92b2b03d5a4ba7c2cc00f0495f3_depositphotos_367046000_l-2015.jpg)
Ostatní potraviny
Na ostatní potraviny, které se nám hodí doma do zásoby, bychom měli mít lednici. Uskladňování potravin v lednici ale má svá pravidla. Pokud chcete, aby vám jídlo zde uskladněné vydrželo co nejdéle, pamatujte si:
- lednice má 3 zóny chladu
- uzeniny, paštiky a sýry vybalte z papíru či igelitu a uzavřete do dózy
- sýry, jogurty a mléčné výrobky patří do horní police v lednici
- do další police dávejte uzeniny a hotová jídla
- do nejnižšího boxu patří ovoce a zelenina
- vejce patří do zvláštní přihrádky na dvířka lednice, stejně tak máslo a margaríny
- do spodní přihrádky na dvířkách se dávají lahve nebo plechovky s nápoji
- maso a ryby se skladují nad boxem s ovocem a zeleninou
- lednici pravidelně uklízejte, přebírejte potraviny a odstraňujte ty, které již vykazují známky sešlosti, nikdy nenechte na potravinách vzniknout plíseň, spory by se mohly roznést po celé lednici
- lednici je potřeba pravidelně odmrazovat a čistit, nepoužívejte přitom chemické přípravky, spolehněte se na ocet nebo jedlou sodu
![Lednice](https://img.primadoma.cz/w_2/86/53/column/86537a337ce942c4acebe7d775e0c75f_depositphotos_136901856_l-2015.jpg)
Samozřejmě se vám bude stávat, že vám potraviny dojdou a nejčastěji v ten okamžik, kdy je nejvíc potřebujete. Naučte se proto mít dostatečnou zásobu těchto základních potravin, ale nepřehánějte to. 10 kg mouky nebo 5 litrů oleje není považováno za běžnou zásobu, ale křečkování. Při vytváření zásob nezapomeňte na dostatečnou zásobu brambor a cibule, a také česneku.
A ještě jedna rada na závěr: pokud budete nakupovat potraviny do zásoby, udělejte si seznam podle předem rozvrženého jídelního lístku, který bude obsahovat snídaně, svačiny, obědy i večeře. Když budete vědět, že chcete k snídani mít domácí štrůdl, nezapomenete koupit listové těsto a jablka. V zásobách na vaření se vyplatí mít systém a pořádek. Jen tak všechno najdete a nic nezapomenete.
![Nákup](https://img.primadoma.cz/w_2/18/c2/column/18c2c23a861ffefe15d9b3cf0dfab7be_depositphotos_23285680_l-2015.jpg)
Publikováno: 16. 2. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová