Mnohá žena, která si pořídí vlastní domácnost, se občas ocitne v situaci, kdy by potřebovala pomoc či radu. Zejména ve chvíli, kdy je hospodyňkou začínající. Ruku na srdce, milé dámy, paní a slečny, většinou byly naše začátky coby hospodyní poněkud kostrbaté a nejedna z nás byla ráda, že jí mohla maminka nebo babička poradit. Ne všechny ale takové štěstí na rodinné rádkyně mají a právě těm přinášíme jednoduchý přehled pro začínající hospodyně, díky němuž se mohou lépe a rychleji do své role dostat.
Máte ve spíži všechno, co potřebujete?
Představte si, že jste mladá žena nebo slečna a právě jste získali samostatné bydlení. Vše si zařídíte podle vkusu a nejnovější módy, a po té námaze byste se rádi také najedli. Máte svou vlastní kuchyň, tak proč si něco neuvařit? Ale ouha, ono není z čeho. V tom celém zmatku, zda záclony budou ladit s kobercem a jestli je postel v ložnici dostatečně in, jsme zapomněli na spíž. A co do ní vlastně dát, abychom nemuseli kvůli každé večeři běhat do obchodu nebo se stravovat ve fasfoodech? Uděláme si malý, nebo raději velký přehled.
Suché potraviny
Ve spíži bychom měli mít především tzv. suché potraviny. Patří sem:
- mouka - hladká, polohrubá a hrubá, a také krupice a speciální mouky (celozrnná, žitná, špaldová, zvláště pokud se speciálně stravujete)
- těstoviny - kolínka, špagety, vřetýnka, flíčky, široké i vlasové nudle a další druhy těstovin
- rýže, kuskus, bulgur, cizrna a další speciální přílohové potraviny
- ovesné vločky
- luštěniny - čočka, hrách, fazole
- cukr krystalový nebo krupice a cukr moučkový
- sůl (obyčejná kuchyňská nebo himálájská, případně mořská hrubozrnná)
- koření - pepř, nové koření, bobkový list, majoránka, paprika sladká i pálivá, tymián, zázvor, bazalka, kmín, kari, rozmarýn, skořice, hřebíček, badyán a další druhy, patří sem taktéž i nejrůznější směsi koření (na ryby, pod maso, grilovací, na zeleninu atd.) a také sušené bylinky
- kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr, sušené droždí, skořicové a popř. další ochucené cukry, pudinky v prášku, jedlá soda, kyselina citronová, kakao (hořké i granulované granko)
- káva a čaj (u čajů je ideální mít po ruce několik druhů od černého, přes zelený, až po ovocné a speciální čaje)
- instantní potraviny (i když jsme zapřísáhlí odpůrci potravin s obsahem glutamátů a jiných podobných "šmakulád", měli bychom mít pro případ nouze po ruce instantí polévku nebo hotové jídlo, která se dá rychle ohřát)
Suché potraviny mnozí z nás uchovávají v původních obalech ve spíži nebo v některé ze skříněk kuchyňské linky. Doporučujeme přesypat všechny suché potraviny do dobře uzavíratelných dóz s označením, jaká potravina se v nich nalézá. Má to hned několik důvodů. Především zamezíte roztržení plastového nebo papírového obalu a rozsypání obsahu po zemi. Dále eliminujete výskyt škůdců ve vašich potravinách, zejména pak výskyt potemníka moučného, kterému se také říká potravinový mol. A rozhodně budou potraviny lépe vypadat v uzavíratelných dózách než v pomačkaných sáčcích, které takto nemohou plnit ani základní hygienická pravidla.
Tekuté potraviny
Také tekuté potraviny je potřeba mít doma po ruce a ne pro ně běhat do obchodu při každém vaření. A co bychom mohli zařadit mezi tekuté potraviny?
- olej (stolní i olivový)
- ocet (kvasný, jablečný, vinný či balzamikový)
- kečup a rajský protlak (kečup sladký a ostrý), chilli omáčka
- hořčice (plnotučná, kremžská, dijonská či francouzská a ruská)
- tekuté polévkové koření "maggi"
- sójová omáčka a worcesterová omáčka
- citronová šťáva
Tekuté potraviny nemusíme přelévat do jiných nádob, ty originální jsou většinou navržené tak, aby byly hygienické a snadno otevíratelné a zavíratelné.
Ostatní potraviny
Na ostatní potraviny, které se nám hodí doma do zásoby, bychom měli mít lednici. Uskladňování potravin v lednici ale má svá pravidla. Pokud chcete, aby vám jídlo zde uskladněné vydrželo co nejdéle, pamatujte si:
- lednice má 3 zóny chladu
- uzeniny, paštiky a sýry vybalte z papíru či igelitu a uzavřete do dózy
- sýry, jogurty a mléčné výrobky patří do horní police v lednici
- do další police dávejte uzeniny a hotová jídla
- do nejnižšího boxu patří ovoce a zelenina
- vejce patří do zvláštní přihrádky na dvířka lednice, stejně tak máslo a margaríny
- do spodní přihrádky na dvířkách se dávají lahve nebo plechovky s nápoji
- maso a ryby se skladují nad boxem s ovocem a zeleninou
- lednici pravidelně uklízejte, přebírejte potraviny a odstraňujte ty, které již vykazují známky sešlosti, nikdy nenechte na potravinách vzniknout plíseň, spory by se mohly roznést po celé lednici
- lednici je potřeba pravidelně odmrazovat a čistit, nepoužívejte přitom chemické přípravky, spolehněte se na ocet nebo jedlou sodu
Samozřejmě se vám bude stávat, že vám potraviny dojdou a nejčastěji v ten okamžik, kdy je nejvíc potřebujete. Naučte se proto mít dostatečnou zásobu těchto základních potravin, ale nepřehánějte to. 10 kg mouky nebo 5 litrů oleje není považováno za běžnou zásobu, ale křečkování. Při vytváření zásob nezapomeňte na dostatečnou zásobu brambor a cibule, a také česneku.
A ještě jedna rada na závěr: pokud budete nakupovat potraviny do zásoby, udělejte si seznam podle předem rozvrženého jídelního lístku, který bude obsahovat snídaně, svačiny, obědy i večeře. Když budete vědět, že chcete k snídani mít domácí štrůdl, nezapomenete koupit listové těsto a jablka. V zásobách na vaření se vyplatí mít systém a pořádek. Jen tak všechno najdete a nic nezapomenete.
Publikováno: 16. 2. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová