reklama

Tajemství dokonale šťavnatého steaku

Voňavý, zvenku opečený s klasickými tmavými rýhami od grilovací pánve, uvnitř plný šťávy. Dobře připravený steak je prostě delikatesa. A nemusíte si ho vychutnávat jen na letní zahradě, ale i doma když prší nebo chumelí. Vše, co pro grilování potřebujete, je totiž vhodná indukční varná deska, pořádná těžká pánev vhodná pro indukci a samozřejmě vynikající suroviny. A pár triků.

Tajemství dokonale šťavnatého steaku (Zdroj: Gorenje)

Grilování je naše národní vášeň. Připravit maso na venkovním grilu je čas od času rozhodně příjemné, má to ale i své stinné stránky. Venku musí být hezky. Příprava grilu nebo otevřeného ohně je zdlouhavá, navíc kouř nemusí být každému v okolí příjemný. A ani čištění grilu nepatří k vyhledávaným činnostem. Až vyzkoušíte indukční grilování, je dost možné, že se už nebudete chtít vrátit k tomu klasickému.

Panenka
Grilování je naše národní vášeň (Zdroj: Gorenje)

Skvělý steak, ryby, krevety nebo jiné mořské plody totiž připravíte jednoduše a s dokonalým výsledkem v jakémkoliv počasí v teple domova na indukční desce. Některé indukční desky mají dokonce inteligentní funkci pro grilování s mírou propečení přesně podle potřeby a bez připálení. Je libo hodně šťavnatý, středně nebo silně propečený steak? Speciální senzory se postarají o perfektní výsledek přesně podle přání. A nebojte se, že byste nedokázali  najednou připravit dost jídla pro celou rodinu nebo hosty. Indukční deska umožňuje spojit dvě varné zóny umístěné za sebou do jedné velké zóny s dostatkem místa pro velkou litinovou pánev nebo rovnou grilovací tál. Výkonné induktory zajistí, že se pokrm prohřívá rovnoměrně v celé ploše. 

Kuchyně
Čtyřplotýnková indukční varná deska vám při vaření pomůže (Zdroj: Gorenje)

A jaké jsou triky pro ten nejšťavnatější steak na světě?

  • Základem je opravdu kvalitní, vyzrálé maso. Maso nejprve z obou stran dosucha otřete papírovou utěrkou – kdyby na něm zůstala vlhkost, místo opékání by se na pánvi dusilo a ztvrdlo. 
  • Maso nechte nejméně půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Poté jej z obou stran dobře posolte, opepřete a potřete olejem.
  • Pokud bude chtít zvolit pikantnější verzi, maso naložte do marinády a nechte ho aspoň šest hodin v chladničce marinovat, ale lépe i jeden nebo dva dny. Nezapomeňte opět na veledůležitý krok, a tím je teplota masa před tepelnou úpravou. Aspoň hodinu před úpravou maso z chladničky vyndejte a nechte ho  odpočívat při pokojové teplotě, aby se teplota vně i uvnitř masa vyrovnala. Jen tak bude pro grilování správně připraveno.
  • Postavte grilovací pánev nebo litinový grilovací tál vhodný pro indukční ohřev.
  • Podle toho, jaký druh masa budete grilovat, nastavte odpovídající teplotu. Střední teplota je ideální pro přípravu kuřete nebo ryb, na steaky pak budete potřebovat silnější stupeň. Nespěchejte, nechte tál co nejdéle nasucho dobře rozehřát. Teprve pak může přijít na řadu olej.
Maso
Aspoň hodinu před úpravou maso z chladničky vyndejte a nechte ho odpočívat při pokojové teplotě (Zdroj: Gorenje)

 

  • Podle tloušťky masa a také požadovaného propečení zatahujte steaky po každé straně 2 až 2,5 minuty. Maso ale neobracejte dřív, než bude povrch opravdu pořádně opečený. 
  • Nenechávejte ho ale ani „trápit“ příliš dlouho, jinak bude vysušené a nikdo ho nebude chtít jíst.
  • Nechte maso odpočinout – pokud máte opravdu velké a vysoké steaky, dopřejte jim zhruba 10minutový pobyt v troubě vyhřáté na 150 °C. Bude mít šanci „dojít“ – vlákna získají cenné minuty na to, aby se mohla uvolnit a absorbovat zpět šťávu. I tenčí steaky nechte aspoň 5 minut odpočinout, ale nemusíte používat troubu.
  • Teprve poté podávejte. Až zakrojíte do masa, bude měkké a plné lahodné šťávy. 
Nakrájené maso
Je libo hodně šťavnatý, středně nebo silně propečený steak? (Zdroj: Gorenje)

Tip na varnou desku Gorenje IS646BG

Varná deska po zapnutí automaticky zaznamenává polohu hrnců a automaticky aktivuje pouze tu varnou zónu, samostatnou nebo spojenou, pod kterou se nádoba nachází. Aktivace se spustí do 10 sekund od zapnutí, případně můžete funkci aktivovat manuálně.  Dvě vertikální varné zóny lze propojit do jedné, čímž vznikne jedna velká varná plocha. Umožňuje rovnoměrné vaření nebo grilování pokrmů ve větších hrncích a pánvích. Čtyřplotýnková indukční varná deska má automatické programy. Např. automatický program IQgrill nabízí 4 úrovně propečení pokrmů a zároveň zabraňuje tomu, aby se jídlo připálilo.

Publikováno: 19. 2. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce