reklama

Jak uvít věnec ze sušených ostrožek: Léto si uchovejte na zimu

Ostrožky, pěstované jako letničky, patří mezi květiny, které se často využívají do suchých vazeb. Jen málokterá květina si i po usušení uchovává tak krásné barvy.

i (Zdroj: Petra Hajská)
Sušené květy ostrožky se hodí pro suché květinové vazby (Zdroj: Petra Hajská)

Co budete potřebovat:

  • slaměný základ na věnce
  • kytici sušených ostrožek
  • lněný provázek
  • nůžky
  • ozdobnou stuhu nebo šňůru
Připravte si sušené květiny a ostatní pomůcky
i (Zdroj: Petra Hajská)
Připravte si sušené květiny a ostatní pomůcky

Jak na to:

Sušené ostrožky si svažte do maličkých, asi 10 cm dlouhých pugétků. Ty pak postupně navazujte kolem celého slaměného základu. Nezapomeňte na zadní stranu věnce udělat malé provázkové očko na zavěšení. Hotový věnec můžete ozdobit stuhou nebo ozdobnou šňůrou.

Sušené květy svažte do svazků
i (Zdroj: Petra Hajská)
Sušené květy svažte do svazků

Ostrožka polní (Consolida regalis)

Rychle rostoucí letnička, vysoká 80 až 120 cm, která je vhodná na květinové záhony, k řezu do vázy i k sušení. Vykvétá v červnu až červenci několika odstíny růžových, fialových a modrých barev. Semena klíčí nejlépe v chladu, vyséváme je zásadně přímo na stanoviště velice brzy z jara. Ostrožky nesnášejí přesazování. V teplejších oblastech je možný dokonce i podzimní výsev. K pěstování se nejlépe hodí slunečná stanoviště, chráněná před větrem. Ostrožka nesnáší trvalé přemokření.

Ostrožka je rychle rostoucí letnička
i (Zdroj: pixabay.com)
Ostrožka je rychle rostoucí letnička

Nejlepším termínem k řezu do vázy je doba po otevření prvních květů, k sušení řežeme lodyhy, které mají rozkvetlou asi jednu třetinu květů.

Květy po usušení krásně drží barvu
i (Zdroj: Petra Hajská)
Květy po usušení krásně drží barvu

Sušíme je zavěšené ve tmě nebo ve stínu, usušené květy výborně drží barvu.

Zdroj informací: autorka článku

Publikováno: 9. 8. 2022, Autor: Simona Sedláčková, Profil autora: Simona Sedláčková

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.