Zastavit se v drogerii a zakoupit vůni ve spreji či odstraňovač zápachů umí každý. Jsou to ale přípravky chemické, průmyslově vyráběné a s ekologií mnohdy nemají nic společného. Pokud se chcete nepříjemných pachů zbavit jednoduchou přírodní cestou a nezatěžovat tak životní prostředí, vyzkoušejte naše babské rady.
Zápach z prkénka, na kterém jste krájeli ryby nebo česnek, odstraníte rozkrojeným citronem. Citronem můžete prkénko potřít i preventivně, ještě před porcováním ryby či krájením česneku. Zápach z lednice vyžene rozkrojená cibule. Tu už ale potom nepoužívejte na vaření, natáhne do sebe pach a zkazila by celý pokrm. Nepříjemný zápach z kuchyně zmizí, když při vaření nebo mytí špinavého nádobí povaříte v odkrytém hrnci nějaké aromatické byliny. Vhodná je máta, mateřídouška nebo dobromysl.
Při vaření zelí vzniká zápach, který odstraníte, pokud hadřík, namočený v octě, položíte na pokličku hrnce, ve kterém se zelí vaří. Z kovové dózy zmizí zápach poté, co v ní zapálíte a necháte vyhořet několik sirek. Pokud vás trápí zápach, který vzniká při smažení pokrmů, položte vedle sporáku misku s bílým octem.
Zapáchající pánve potřete ohřátou solí a vypláchněte vodou. Zapáchající termosku vypláchněte vodou s octem. Zápach ze spíže odstraní miska s rozdrceným dřevěným uhlím. Uhlí všechny pachy pohltí, musíte je ale občas vyměnit. Zápach cibule, který někdy ulpí na noži, odstraníte tak, že stejným nožem nakrájíte mrkev. K odstranění zápachu cibule z rukou použijte sůl.
Zdroj informací: Proženy.cz
Publikováno: 29. 5. 2017, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce