Jak na odstranění zápachu v kuchyni: Pomůže citron, mrkev i ocet
Zastavit se v drogerii a zakoupit vůni ve spreji či odstraňovač zápachů umí každý. Jsou to ale přípravky chemické, průmyslově vyráběné a s ekologií mnohdy nemají nic společného. Pokud se chcete nepříjemných pachů zbavit jednoduchou přírodní cestou a nezatěžovat tak životní prostředí, vyzkoušejte naše babské rady.

- Zápach z prkénka, na kterém jste krájeli ryby nebo česnek, odstraníte rozkrojeným citronem. Citronem můžete prkénko potřít i preventivně, ještě před porcováním ryby či krájením česneku.
- Zápach z lednice vyžene rozkrojená cibule. Tu už ale potom nepoužívejte na vaření, natáhne do sebe pach a zkazila by celý pokrm.
- Nepříjemný zápach z kuchyně zmizí, když při vaření nebo mytí špinavého nádobí povaříte v odkrytém hrnci nějaké aromatické byliny. Vhodná je máta, mateřídouška nebo dobromysl.
- Při vaření zelí vzniká zápach, který odstraníte, pokud hadřík, namočený v octě, položíte na pokličku hrnce, ve kterém se zelí vaří.
- Z kovové dózy zmizí zápach poté, co v ní zapálíte a necháte vyhořet několik sirek.
- Pokud vás trápí zápach, který vzniká při smažení pokrmů, položte vedle sporáku misku s bílým octem.
- Zapáchající pánve potřete ohřátou solí a vypláchněte vodou.
- Zapáchající termosku vypláchněte vodou s octem.
- Zápach ze spíže odstraní miska s rozdrceným dřevěným uhlím. Uhlí všechny pachy pohltí, musíte je ale občas vyměnit.
- Zápach cibule, který někdy ulpí na noži, odstraníte tak, že stejným nožem nakrájíte mrkev.
- K odstranění zápachu cibule z rukou použijte sůl.