Beton je samozřejmě základní stavební materiál, ale dnes se na něj podíváme jako na materiál tvůrčí. Má spoustu skvělých vlastností a tou nejdůležitější je odolnost.
Několik rad, než se dáte do práce...
- Pokud chcete hladký povrch, pak použijte jen vodu a cement.
- Máte-li představu povrchu hrubého, pak přidejte i písek, v poměru 1 díl cementu a 1 díl písku.
- Formy můžete vymazat trochou oleje, abyste je snadno sundali a mohli je použít opakovaně.
- Doba vysychání hotových výrobků bude asi dva až tři dny. Ne však na přímém slunci, beton by popraskal.
- Vysychání můžete naopak trochu zpomalit občasným pocákáním vodou.
1. Trochu silné tužidlo
Hadr na podlahu, namočený v betonu nechte uschnout, přehozený přes kbelík. Jednoduchý nápad na efektní obal na květináč.
2. Těžké botky
Staré gumáky naplňte betonem, do kterého ještě postavte vnitřní nádobu, aby výsledný květináč zůstal dutý. Gumáky to ale samozřejmě nepřežijí, nakonec se z nich beton musí vyřezat.
3. Aby ubrus neodletěl…
Betonová závažíčka zkuste odlít v plastových obalech z čokoládových vajíček.
4. Prostě zbyly ze stavby…
Obyčejné betonové tvárnice se dají osadit jako truhlík. Vznikne jednoduchá rozkvetlá zídka.
5. Pytlů, jako v mlýnici
Na výrobu zajímavých obalů na květináče můžete použít obyčejné jutové pytle.
6. Bábovičky jako malované
Silikonové formy na bábovku mohou dobře posloužit i jako formy na beton. Nezapomeňte je vymazat trochou oleje, abyste je snadno vyklopili.
7. Květináče pro sukulenty
Moderní tvary květináčů umocňuje zdobení černou a zlatou barvou. Podobné květináče si můžete vyrobit i sami, není to nic složitého.
8. Betonové koule do zahrady
Betonové polokoule jsou vhodné k dekoraci květináčů, truhlíků, skalek, jezírek a okrasných zahrad. Mohou být využity i v interiéru.
Zkoušeli jste už odlévat sádru? Není to nic těžkého, že… a s betonem je to skoro stejné, tak se s chutí dejte do práce. Určitě sami objevíte spoustu dalších věcí, které se z tohoto materiálu dají vyrobit. Nechcete vyzkoušet třeba servírovací tác?
Publikováno: 20. 4. 2017, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce