Předci anglického chrta Greyhound byli známí již před pěti tisíci lety a pocházejí ze severní Afriky. Plemeno, které se vyvinulo v izolaci pouštní krajiny bez míšení s jinými plemeny, se od starověku téměř nezměnilo. Je to mimořádně vytrvalý dostihový pes, laskavý a oddaný přítel člověka.
Zajímavosti o anglických chrtech Greyhound
V Anglii se plemeno objevilo v raném středověku a jeho smečky, používané ke štvaní zvěře a později k chrtím závodům, se staly velmi oblíbené. První klub organizující chrtí dostihy byl založen roku 1776 v Norfolku.

Anglický chrt je elegantní a nápadně štíhlý pes, pevné konstrukce, ušlechtilých proporcí i linie. Při běhu dosahuje rychlost 60 km/h. Disponuje nevyčerpatelnou zásobou energie. Toto plemeno vyniká pozoruhodnou životní sílou a výdrží. Anglický chrt je inteligentní, jemný a laskavý pes, s dobráckým, přítulným a oddaným charakterem, milující děti. Chrti uchvacují také pracovitostí a stoprocentním nasazením. Pokud si zvíře v závodě zlomí nohu, doběhne ten závod do konce, i když ve strašných bolestech. Tvrdě trénují a pracují proto, aby byli dobře připraveni a mohli vyhrávat – rozumějí principu dostihů a své místo na stupni vítězů si opravdu umějí užít.

Hlavu má chrt dlouhou a suchou, s plochou mozkovnou. Oči jsou tmavé, s klidným výrazem. Uši má malé, úzké, ve tvaru plátků růže, s krátkou a měkkou srstí. Hruď je hluboká a mohutná. Hřbet protáhlý, široký a rovný. Ocas je dlouhý, šavlovitě zahnutý, nízko nasazený, u kořene silný, postupně se zužuje.
Jeho jemná srst může být černá, bílá, rezavá, rezavě hnědá, modrá, plavá, žíhaná nebo může mít kteroukoliv z těchto barev kombinovanou s bílou.
Pes má v kohoutku 71 až 76 cm, fena 68 až 71 cm. Dožívá se 12 až 14 let.
Publikováno: 12. 2. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce