reklama

Hedvábničky: Plemeno slepic přímo předurčené k mateřství

Hedvábničky jsou roztomilé slepičky, které se chovají spíše pro krásu než užitek, ale na druhou stranu jsou to skvělé kvočny a matky, které dokážou vysedět vajíčka i několikrát do roka.

Hedvábničky

Předchůdci se stejnou strukturou peří jsou známí z Číny před víc než 1000 lety. Hedvábničky byly součástí čínských lidových tradic. Jedná se tedy o velmi staré okrasné plemeno. Prvním Evropanem, který si  plemeno slepic hedvábničky přivezl, byl prý benátský kupec a cestovatel Marco Polo. K nám se hedvábničky dostaly až na začátku 20. století.

Hedvábničku poznáte na první pohled
Hedvábničku poznáte na první pohled (Zdroj: pixabay.com)

Hedvábničky mají tělo pokryté peřím, které na první pohled připomíná spíše chlupy. Proto se jim také říká chlupaté slepice. Jejich další zajímavostí je modrá kůže, zobák, nohy i hřebínek. Tedy hřebínek… v případě hedvábniček je to jen takový hrbolek.

Hedvábničky patří mezi malé slepice. Chovají se zdrobnělé, které váží okolo 0,5 kg a velké hedvábničky, ty mívají hmotnost asi 1,6 kg. Mají zavalitý trup a přes svou nízkou váhu patří mezi slepice těžkého typu.

Hedvábnička
Hedvábnička (Zdroj: pixabay.com)

Hedvábničky jsou miláčci, vynikají klidnou povahou, snadno se dají ochočit. S vajíčky ale příliš nepočítejte, slepička jich snese maximálně 14, pak na ně zasedne a nikdo jí to nerozmluví. Pokud jí je vezmete sedí v hnízdě naprázdno třeba 2 měsíce, tudíž je lepší, nechat ji vždy něco vysedět, bez kuřat je nešťastná, vysedí a odvodí klidně troje za sezonu. Jinak hedvábničky snášejí asi 60–80 vajec ročně, jsou malá s nahnědlou skořápkou.

Maso hedvábniček chutná trochu po divočině, ve srovnání s jinými plemeny má méně tuku.

Hedvábničky neboli chlupaté slepičky
Hedvábničky neboli chlupaté slepičky (Zdroj: pixabay.com)

Hedvábničky mohou mít různé barvy. Vyskytují se v barvě šedé (Lavender), bílé černě strakaté (Platenbot), modročerné (Blue and black), žluté (Buff), modře žíhané (Splash)…

Publikováno: 20. 6. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce