Pokud chcete někomu věnovat originální dárek, naučte se zpracovávat mýdlovou hmotu. Dají se z ní dělat vkusné a originální věci. Co takhle vyrobit květinu, která neuvadne, ale naopak krásně provoní byt? Květiny z mýdlové hmoty potěší každou ženu.
K výročí, narozeninám a dalším významným dnům věnujeme květinu. Řezaná brzy uvadne, v květináči odkvete, ale taková mýdlová květina, ta vydrží dlouho svěží, krásná a voňavá. Postup výroby je velmi jednoduchý. Základem je mýdlová hmota, kterou si ovoníme a obarvíme. Odlévat budeme do silikonové formy, kterých se na trhu sežene nepřeberné množství. Můžete koupit nejen tvary květin, ale také srdíčka, motýly, pány potěší například formy ve tvaru aut, nářadí a podobně.
Mýdlovou hmotu nakrájíme na kousky a vložíme do plastové či skleněné nádoby. V mikrovlnné troubě roztavíme. Mýdlovou hmotu zakoupíme také na internetu nebo v obchodech s výtvarnými a kreativními potřebami. Hmota je různá. Průhledná, tedy čirá, poloprůhledná či neprůhledná. Mýdlo pak může být s přídavkem kozího mléka, s bambuckým máslem nebo třeba s olivovým olejem. Cena se pohybuje od cca 50 Kč za 0,5 kg hmoty.
Protože hmota rychle tuhne, musíme pracovat rychle. Nejprve hmotu ovoníme. K tomu použijeme buď esenciální olej, přírodní silice nebo imitaci přírodního parfému v podobě parfémové konzistence. Zapátrejte opět na internetu, vůní naleznete nepřeberné množství. Základní květinové a ovocné není třeba ani představovat, ale v nabídce jsou vůně tipu Dove či Nivea, ledový vítr či svěží oceán, tolik oblíbená žvýkačka nebo různé vánoční směsi.
Silikonovou hmotu musíme nejdřív postříkat odstraňovačem bublinek. Jedná se o více než 99% alkohol, který je pro výrobu mýdla nezbytný. Nejen, že zvyšuje přilnavost jednotlivých vrstev mýdlové hmoty, ale především odstraňuje bublinky na povrchu mýdla. Použijeme jej také pro desinfekci obalů, nářadí a pomůcek. Nyní je forma připravená.
Pokud chceme vícebarevné květy, musíme hmotu dobarvit. Nejprve začneme bílým základem. Nalijeme ji na dno formičky, kterou jsme vystříkali odstraňovačem bublinek. Poté obarvíme zbylou roztavenou mýdlovou směs. Na výběr máme z glycerinových barev či pigmentových prášků, vybíráme takové, které jsou vhodné do pro výrobu kosmetiky. Překvapivých výsledků dosáhnete metalickými barvami (jsou součástí tvářenek, očních stínů i rtěnek) nebo neonovými barvami.
Hmota tuhne v závislosti na velikosti tvaru. Malé věci tuhnou cca půl hodiny, velké květiny necháme raději 2 - 3 hodiny odpočívat. Není dobré pospíchat, abychom si květinu neponičili neopatrným a brzkým vylupováním z formy. Silikonová forma je dobře poddajná, vyndat z ní hotovou ztuhlou květinu není velkým problémem.
Výroba mýdlové kytice v hrnečku
Kytici z mýdlových květů umístíme do hrnečku. Ale můžeme použít i různé ozdobné květináče, plecháčky, konvičky či truhlíky. Fantazii se meze nekladou. Stejně, jako si můžeme vyhrát s kombinací vůní a barev, můžeme poskládat různé květiny do různých nádob.
Do hrnečku nejprve vložíme vycpávku. Může být z polystyrenu nebo z aranžovací hmoty. Aby se v hrnečku nehýbala, zakápneme ji tavnou pistolí.
Aby nám pod kyticí neprosvítala vycpávka hrnku, zamaskujeme ji sisalem, dřevěnými vlasy nebo třeba umělým mechem. Připevníme opět tavnou pistolí. Okraje zastřihneme nůžkami.
Každou květinu si napíchneme na špejli. Při této práci pozor, abychom si neponičili květinky. Postupně umístíme do hmoty, můžeme střídat různé barvy a tvary, jak se nám bude líbit.
Každou kytici osvěží zelené doplňky. Stejně, jako kytici v květinářství dozdobí zelenými listy a trávou, i mýdlová kytice si zaslouží zelenou. V tomto případě to jsou větvičky z umělé hmoty. A přidat můžeme i mýdlové srdíčko či motýlka. Drobné detaily připíchneme dlouhým špendlíkem.
Takto vyrobená kytička vydrží vonět opravdu dlouho a nezvadne. Mýdlové květiny můžete vkládat i mezi prádlo, pokud navíc použijete vůni citrónu či levandule, budete mít jistotu, že se vám do oblečení neusadí moli. Inspirujte se v naší galerii, jak různě mohou kytice z mýdlové hmoty vypadat.
Publikováno: 1. 11. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková