Sváteční stůl se jen málokdy obejde bez květiny ve váze. Ta má však jednu nevýhodu, a tou je její výška. Není nic protivnějšího, než vykukovat vedle či nad vázou a lapat každé slovo strávníka, sedícího naproti. Daleko vhodnější dekorací je slavnostní věnec, který vám v konverzaci překážet rozhodně nebude.
Věnec na stůl vytvořte do základu ze zeleného florexu, který, pokud ho důkladně necháte nasáknout vodou, udrží rostlinný materiál dlouho čerstvý, i když bude v teplém prostředí bytu. Naopak věnce na dveře se vyvazují na slaměný základ nebo na základy z proutí.
Co budete potřebovat na sváteční věnec
- plastovou mřížku na věnce
- zelená hmota pro aranžování čerstvých rostlin
- nůž
- nůžky
- větvičky jehličnanu (stříbrný smrk)
- větvičky buxusu
- planá jablíčka
- vázací drátek
- mini jablíčka
- větvičky aronie
- květy a plody břečťanu
- plody přísavníku
- šípky
- květy půdopokryvných růží
Jak budete postupovat při výrobě slavnostního věnce
1. krok: připravte si základ
Plastovou mřížku na věnce vyplňte zelenou aranžovací hmotou. Obojí zakoupíte v květinářství nebo v hobbymarketech. Základ věnce pak položte na talíř a polijte vodou, aby celý důkladně nasákl.
2. krok: jehličnan po obvodu
Větvičky stříbrného smrku napíchejte po celém obvodu věnce. Konce větviček očistěte od jehličí, aby se lépe zapichovaly.
3. krok: přidejte buxus
Do druhé řady, nad smrk, napíchejte větvičky buxusu. Třetí řadu vytvořte z kratších smrkových větviček.
4. krok: květy břečťanu
Mezi smrk a buxus napíchejte větvičky břečťanu i s květy – plody.
5. krok: připevněte jablíčka
Jablíčka propíchněte drátem a vytvořte zápich, díky kterému budou na věnci dobře držet na místě.
6. krok: drobné plody
Do celého věnce doplňte drobná mini jablíčka, šípky a fialové plody přísavníku. Přidejte i vínově zbarvené větvičky s listy aronie.
7. krok: růžičky nakonec
Pokud máte na zahradě dosud i rozkvetlé půdopokryvné růžičky, můžete je na závěr zapíchat po celé ploše věnce.
Zdroj informací: autorka článku
Publikováno: 3. 11. 2018, Autor: Simona Sedláčková, Profil autora: Simona Sedláčková