reklama

Jedlé květy ve vaší sklenici

Jaro je tady a všechno kolem nás už rozkvétá – použijte jedlé květy do salátů nebo jako ozdobu v ledových kostkách do nápojů. Použít k tomu můžete nejrůznější rostliny, jen si ohlídejte jejich poživatelnost. A hned potom šup s nimi do mrazáku.

i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Jedlé květy ve vaší sklenici (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Co sbírat, abychom mohli vytvořit jedlé květy

Možná vás překvapí, kolik jedlých květů nacházejících se kolem vás je možné konzumovat. Do ledových kostek je možné použít kromě květů i drobné ovoce, jako jsou jahody, borůvky, hroznové víno, rybíz, třešně nebo ostružiny. Hezky bude vypadat i ovoce větší, které do formiček na led nakrájíte na plátky nebo menší
kousky.

kvety na vaze
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Jedlé květy potkáte na každém kroku
  • Méně obvyklými jedlými květy jsou brutnák lékařský, čekanka, lichořeřišnice, hořčice, jedlá chryzantéma,
  • častěji se setkáte s levandulí, šeříkem, mátou, měsíčkem, pelargonií, růží, sedmikráskou a violkou,
  • dalšími květy, které jsou vhodné ke konzumaci, jsou kopretina, aksamitník, begonie, fiala, fuchsie, chrpa, karafiáty, macešky, orchideje i další, použít můžete samozřejmě i různé bylinky, jako je máta, meduňka či bazalka,
  • květiny sbírejte tam, kde se nepoužívají postřiky, nechodí se venčit psi a místa jsou dál od silnic,
  • nesbírejte rostliny napadené škůdci a chorobami, stejně tak se vyhněte rostlinám, které nedokážete stoprocentně určit,
  • květy nejenže pokrmy oživí vizuálně, ale jsou i velmi zdravé – obsahují prospěšné látky, jako jsou antioxidanty, vitamíny, minerály a enzymy – brutnák má diuretické účinky, v měsíčku jsou karotenoidy a lutein, má protizánětlivé účinky, lichořeřišnice je antibakteriální a antibiotická, fialky svým obsahem rutinu mají dobrý vliv na krevní oběh.
sklenice s kvety v ledu
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Ve sklenici s nápojem budou jedlé květy vypadat velmi efektně

Příprava

Pro přípravu ledových kostek s jedlými květy použijte kvalitní vodu – před použitím ji nechte projít
varem a zchladnout. Formičky na led můžete použít klasické, nebo sáhněte po různě tvarovaných – na
trhu jsou k dostání hvězdičky, kouličky, zvířata a mnoho dalších. Použít se dají i různé další nádobky, které můžete dát bez obav do mrazáku - formičky na sušenky, pralinky, cokoli vás napadne a máte po ruce.
Převařenou vodu k zalití formiček s jedlými květypřed použitím nechte vychladnout.

kvety v tvoritku na led
Nasbírané jedlé květy si vyskládejte do tvořítek na led či jiných nádobek vhodných do mrazáku (Zdroj: Lenka Tajbrová)
kvety ve formicce na pralinky
Použít se na mražení jedlých květů dají i formičky na pralinky nebo lízátka (Zdroj: Lenka Tajbrová)
  • Natrhejte si kvítka – podle toho co zrovna kvete, hlavně ať jsou bez chemie, čistá a jste si jisti jejich druhem.
  • Převařte si v rychlovarné konvici vodu a nechte vychladnout.
  • Mezitím si do tvořítek na led nebo připravených nádobek naaranžujte květy.
  • Ideální je zalít kvítka zhruba do poloviny, případně jen po dně a dát je zamrazit – přichytí se ke dnu, pak je dolijete vodou až k vrchní hraně a dáte znovu zmrazit – pokud budete postupovat takto, květiny zůstanou pěkně u dna tvořítek a nevyplavou nahoru.
zalevani kvetu vodou
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Jedlé květy zamrazujte nadvakrát – pak vám nevyplavou na povrch
  • Je možné také postup otočit – nalít nejprve trochu vody, do kterých květy vložíte, necháte zamrazit a poté dolijete vodou a vložíte opět do mrazáku – nestane se vám, tak jako mně, že by na dně zůstaly květy, které vykukují z ledu – ale i tak mají něco do sebe.
  • Nechte v mrazáku zamrznout a pak už se jen můžete těšit na sklenice s nápoji, do kterých budete mít originální a zdravou dekoraci.
led z tvoritek na lizatka
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Použít můžete jakoukoliv formu, ze které půjdou jedlé květy v ledu dobře vyjmout

Publikováno: 14. 5. 2020, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová

Mohlo by vás dále zajímat

Jarní bramborový salát s medvědím česnekem a lososem

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Máte chuť na něco zdravého? Udělejte si spolu s Evou Borskou jarní bramborový salát s medvědím česnekem a lososem. Zaručeně si pochutnáte.