Jaro je tady a všechno kolem nás už rozkvétá – použijte jedlé květy do salátů nebo jako ozdobu v ledových kostkách do nápojů. Použít k tomu můžete nejrůznější rostliny, jen si ohlídejte jejich poživatelnost. A hned potom šup s nimi do mrazáku.
Co sbírat, abychom mohli vytvořit jedlé květy
Možná vás překvapí, kolik jedlých květů nacházejících se kolem vás je možné konzumovat. Do ledových kostek je možné použít kromě květů i drobné ovoce, jako jsou jahody, borůvky, hroznové víno, rybíz, třešně nebo ostružiny. Hezky bude vypadat i ovoce větší, které do formiček na led nakrájíte na plátky nebo menší
kousky.
- Méně obvyklými jedlými květy jsou brutnák lékařský, čekanka, lichořeřišnice, hořčice, jedlá chryzantéma,
- častěji se setkáte s levandulí, šeříkem, mátou, měsíčkem, pelargonií, růží, sedmikráskou a violkou,
- dalšími květy, které jsou vhodné ke konzumaci, jsou kopretina, aksamitník, begonie, fiala, fuchsie, chrpa, karafiáty, macešky, orchideje i další, použít můžete samozřejmě i různé bylinky, jako je máta, meduňka či bazalka,
- květiny sbírejte tam, kde se nepoužívají postřiky, nechodí se venčit psi a místa jsou dál od silnic,
- nesbírejte rostliny napadené škůdci a chorobami, stejně tak se vyhněte rostlinám, které nedokážete stoprocentně určit,
- květy nejenže pokrmy oživí vizuálně, ale jsou i velmi zdravé – obsahují prospěšné látky, jako jsou antioxidanty, vitamíny, minerály a enzymy – brutnák má diuretické účinky, v měsíčku jsou karotenoidy a lutein, má protizánětlivé účinky, lichořeřišnice je antibakteriální a antibiotická, fialky svým obsahem rutinu mají dobrý vliv na krevní oběh.
Příprava
Pro přípravu ledových kostek s jedlými květy použijte kvalitní vodu – před použitím ji nechte projít
varem a zchladnout. Formičky na led můžete použít klasické, nebo sáhněte po různě tvarovaných – na
trhu jsou k dostání hvězdičky, kouličky, zvířata a mnoho dalších. Použít se dají i různé další nádobky, které můžete dát bez obav do mrazáku - formičky na sušenky, pralinky, cokoli vás napadne a máte po ruce.
Převařenou vodu k zalití formiček s jedlými květypřed použitím nechte vychladnout.
- Natrhejte si kvítka – podle toho co zrovna kvete, hlavně ať jsou bez chemie, čistá a jste si jisti jejich druhem.
- Převařte si v rychlovarné konvici vodu a nechte vychladnout.
- Mezitím si do tvořítek na led nebo připravených nádobek naaranžujte květy.
- Ideální je zalít kvítka zhruba do poloviny, případně jen po dně a dát je zamrazit – přichytí se ke dnu, pak je dolijete vodou až k vrchní hraně a dáte znovu zmrazit – pokud budete postupovat takto, květiny zůstanou pěkně u dna tvořítek a nevyplavou nahoru.
- Je možné také postup otočit – nalít nejprve trochu vody, do kterých květy vložíte, necháte zamrazit a poté dolijete vodou a vložíte opět do mrazáku – nestane se vám, tak jako mně, že by na dně zůstaly květy, které vykukují z ledu – ale i tak mají něco do sebe.
- Nechte v mrazáku zamrznout a pak už se jen můžete těšit na sklenice s nápoji, do kterých budete mít originální a zdravou dekoraci.
Publikováno: 14. 5. 2020, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová