reklama

Jak na rozkvetlé skořápky?

Velikonoční dekorace prošly svým vývojem. Dřív jsme se spokojili s jednoduchým věncem či mísou nazdobených vajíček, dnešní doba si žádá propracovanost i v tomto směru. V dnešním návodu si ukážeme způsob, jak můžeme nechat skořápky rozkvést.

i (Zdroj: Depositphotos)
Na velikonoční stůl si vyrobte rozkvetlé skořápky (Zdroj: Depositphotos)

Jaký materiál budeme na výrobu rozkvetlých skořápek potřebovat?

  • papírové plato na vajíčka
  • vyfouklá vajíčka
  • jarní květiny
  • mech
  • buxus
  • jívu
  • nůžky
Materiál na výrobu
i (Zdroj: Depositphotos)
Co všechno bude na rozkvetlé skořápky potřeba?

Můžeme se pustit do výroby velikonoční dekorace

Rozkvetlé skořápky
i (Zdroj: Depositphotos)
Výsledek bude vypadat působivě, stačí vhodně nakombinovat barvy celé dekorace

Nejprve začneme tím, že si připravíme skořápky. Vezmeme vyfouklá vajíčka, která jsme si dali předem vysušit. Z užšího konce musíme otvor rozšířit tak, abychom do vajíčka mohli vložit aranžérskou hmotu. Olámeme tedy skořápku tak, aby nám zůstalo alespoň 3/4 původního vajíčka. Dále budeme potřebovat obarvená vajíčka. Je opět lepší barvit prázdné skořápky, dekorace může být o to trvalejší. Použijeme akvarelové barvy v jarních pastelových odstínech. Po zaschnutí je můžeme ještě přelakovat.

Příprava skořápek
i (Zdroj: Depositphotos)
Skořápky si nejprve upravíme do požadovaného tvaru

Protože budeme vyrábět velikonoční dekoraci s živými květinami, potřebujeme aranžérskou hmotu pro mokré aranžování. Tedy tmavě zelenou. Z bloku odkrojíme tolik dílků, kolik budeme dekorovat skořápek. Přibližně si odměříme velikost bločků. Ty necháme důkladně namočit. Zcela vlhké jsou tehdy, když jejich celý povrch ztmavne.

Uříznutí hmoty
Aranžérskou hmotu nařežeme na potřebné kousky (Zdroj: Depositphotos)
Namočení hmoty
Hmota musí důkladně nasát vodu (Zdroj: Depositphotos)

Mokré bločky vložíme do každé skořápky. Vyzkoušíme se, jak bude dekorace velká, podle toho můžeme uříznout i papírové plato na vajíčka. Vložíme pár skořápek, dle potřeby přidáme další. Prázdná místa doplníme obarvenými vajíčky, ale můžeme naaranžovat třeba i jen kousek mechu.

Vložení hmoty do skořápky
Do každé skořápky přijde jeden bloček hmoty (Zdroj: Depositphotos)
Hmota ve skořápce
Vajíčka vložíme do plata (Zdroj: Depositphotos)

Můžeme přistoupit k zapíchávání květin. Vybrali jsme si jarní květiny, abychom měli co nejbarevnější dekoraci, protože k jaru barvy patří. Použijeme frézie, tulipány, dobré jsou i narcisy, modřence, doplníme větvičkami jívy a buxusu. Část květin necháme s delšími stonky, ty budou tvořit střed dekorace, směrem ke krajům budou květiny kratší. Pokud chceme dekoraci umístit ke stěně, můžeme dát nejdelší rostliny dozadu a směrem dopředu snižovat jejich výšku. Každou rostlinu zastřihneme do špičky, aby měla co největší plochu pro nasávání vláhy z mokré hmoty. 

Zkrácení květin
i (Zdroj: Depositphotos)
Každou květinu musíme zkrátit na potřebnou délku

Do jedné skořápky zapíchneme frézii. Doplníme buxusem. Do další skořápky dáme tulipán i s listem. Další skořápka může obsahovat pouze samotný tulipán s krátkým stonkem. Mech si nastříháme na malé kousky. Bude nám sloužit k tomu, aby vyplnil povrch skořápky a neprosvítala zde hmota. 

Napíchání květin
Frézii dozdobíme buxusem (Zdroj: Depositphotos)
Rozkvetlá skořápka v platu
A opět vrátíme skořápku do papírového plata (Zdroj: Depositphotos)
Zapíchnutí tulipánu
Doprostřed bločku zapíchneme tulipán (Zdroj: Depositphotos)
Nastříhání mechu
Mech si nastříháme na menší kousky (Zdroj: Depositphotos)

Do plata si naskládáme skořápky, obložíme barevnými vajíčky a mechem. Můžeme do prázdných míst umístit i typické velikonoční postavičky. Do mechu dáme zajíčka nebo kuřátka, dekorace bude veselejší. Působivá budou i křepelčí vajíčka na mechu. Záleží na vašem vkusu i na tom, co zrovna máte doma po ruce.

Vyplnění mechem
A vyplníme jím skořápku (Zdroj: Depositphotos)
Odekorování skořápky
Část mechu můžeme nechat přesahovat přes okraj (Zdroj: Depositphotos)

Skořápky můžeme i osázet

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 10. 4. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková