reklama

Batikovaný šál je trendy

Podzimní plískanice nás leckdy překvapí během dne, a i když po ránu ještě může svítit teplé slunce, odpoledne bude zákonitě foukat vítr. Pro takové příležitosti si do kabelky uložíme lehký hedvábný šál, který jsme si doma nabatikovaly a jehož návod na výrobu přikládáme.

i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Batikovaný šál je trendy a navíc i praktický na podzimní nošení (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Batikovaný šál

Na batikovaný šál budete navíc potřebovat pouze olivově zelenou, tyrkysovou a královsky modrou Javanu a místo šátku jsem použila hedvábný šál o délce 140 centimetrů. Postup výroby se od jednodušší verze liší hlavně na začátku. Jde totiž o kombinaci dvou shibori technik.

Materiál
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Použijeme barvy určené na batikování

1. Šál přeložte na polovinu, aby nebyl tak dlouhý.

2. Následně ho zužte přeložením.

Hedvábí
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Hedvábí přetočte a složte přesně naopak

3. Vezměte levý horní roh a ohněte ho dolů, jako kdybyste skládali vlaštovku.

Poskládaný hedvábný šátek
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Jak byste měli poskládat šál a tím ho připravit na batiku

4. Špičku ohněte vzhůru a svažte.

5. V místě svázání vytlačte zespodu střed a převraťte. Za složením svažte.

Špičku svážeme
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Špičku ohněte vzhůru a svažte

6. Tento postup opakujte, až se dopracujete konce látky.

Svázané hedvábí
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Poskládané a vyvázané hedvábí

7. Štětcem naneste na hedvábí barvy (kromě indigové). Nešetřete jimi.

Barvení hedvábí druhou barvou
Druhou barvu naneseme po lehkém proschnutí (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Barvení hedvábí
Nanášení barvy na hedvábí (Zdroj: Adriana Dosedělová)

8. Nechte uschnout. Pokud chcete proces schnutí urychlit, pomoci si můžete fénem nastaveným na studený vzduch.

Sušení fénem
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Se sušením vám může pomoci fén

9. Po uschnutí rozvažte provázky, rozložte hedvábí a dále pokračujte stejně jako u předchozího návodu od druhého bodu.

Šál
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Hotový šál nezapomeneme vyžehlit

Publikováno: 27. 9. 2019, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová