reklama

Spaghetti alla Carbonara: Italská lahůdka na talíři

Tento rychlý, chutný a sytý pokrm pochází z italské kuchyně, především z Říma a jeho okolí a znamená vlastně „špagety po uhlířsku“. Nejčastěji se vaří ze špaget (spaghetti alla carbonara) nebo jejich obdoby zvané bucatini z kraje Lazio, mohou se však použít i jiné druhy těstovin. Špagety obalené žloutky s kousky slaniny a sýra se stočí do hnízdečka a servírují na talíř, kde se posypou strouhaným parmezánem a čerstvě mletým černým pepřem. Kombinace vajec, těstovin, slaniny a tvrdého sýru je lahodná. Jídlo přitom připravíte během pár minut a suroviny většinou najdete v ledničce mezi zásobami z velkého víkendového nákupu.

i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Těstoviny alla Carbonara jsou oblíbené po celém světě
  • množství: 4 porce
  • příprava: 10 minut
  • vaření: 20 minut
  • náročnost: velmi snadné

Co budete na tyto oblíbené těstoviny potřebovat:

  • 400 g těstovin
  • 250 g slaniny
  • 150 g parmazánu
  • 5 žloutků
  • sůl a pepř
Suroviny pro přípravu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Suroviny pro přípravu

A jak postupovat?

Dejte vařit těstoviny do osolené vody a nechte je vařit po dobu uvedenou na obalu. Než se těstoviny uvaří, nakrájejte slaninu na kostičky a opečte ji v hluboké pánvi na trošce olivového oleje. Až bude opečená, sundejte pánev z plotýnky. Na jemném struhadle nastrouhejte sýr. Z uvařených těstovin odeberte jeden hrneček vody stranou. Přibližně 100 ml vody z těstovin nyní odlijte ke slanině a společně povařte. Těstoviny slijte.

Do bublající vody v pánvi přidejte přibližně polovinu nastrouhaného sýra, stáhněte plamen, a přidejte žloutky – měly by zůstat vláčné a neměly by se srazit. Podle potřeby přidávejte i odebranou vodu z hrnečku (čím více vody, tím řidší omáčka). Vidličkou nebo metličkou dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Do krásně hladké omáčky hned přidejte těstoviny, promíchejte a už dál nevařte! Máte hotovo a můžete podávat. Připravenou porci na talíři lehce posypte pepřem a zasypte strouhaným sýrem.

Tip:

Šikovná deska s nekonečnými možnostmi

Indukční varná deska MORA VDIS 658 FF nadchne každého kuchaře nejen flexibilitou varné plochy, ale i automatickými programy a mnoha speciálními funkcemi. Hodit se bude funkce pro rychlý var velkého množství vody, funkce pro dlouhé vaření při nízké teplotě, šetrné rozpouštění másla nebo čokolády, udržování hotového pokrmu v teple nebo grilování s přesnou úrovní propečení. Díky účinným oktagonovým induktorům jde s funkcí FlexiZone spojovat plotýnky bez hluchých míst a využít prakticky celou plochu varného panelu. Funkce MoveZone pak umožňuje měnit na spojené zóně intenzitu ohřevu pouhým posouváním nádobí. Takto skvěle vybavená, účinná a úsporná deska s praktickým ovládáním pomocí posuvníku stojí 11 990 Kč.

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 19. 3. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce