Kategorie:Recepty

Na podzim si upečeme několik druhů koláčů z podzimního ovoce (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Na podzim si upečeme několik druhů koláčů z podzimního ovoce (Zdroj: Adriana Dosedělová)
+26
. Adriana Dosedělová Adriana Dosedělová

Podzimní recepty na domácí koláče

Podzim je čas, který je spojen se sběrem úrody, ale i pečením. Poctivé domácí koláče se nikdy neomrzí. Jejich vůně vytváří kouzlo domova a jejich chuť mění i deštivý den v slunečný. Pojďte spolu s námi ochutnat, co nám letos příroda nadělila. Upečte si spolu s námi chutný koláč. Můžete si vybrat hned ze tří možností. Všechny recepty na koláče jsou inspirované Itálií. Co myslíte, který z nich je nejlepší?

Recepty > Recepty
Bylinkový čaj patří do čajové atmosféry zimních večerů (Zdroj: Ludmila Dušková)
Bylinkový čaj patří do čajové atmosféry zimních večerů (Zdroj: Ludmila Dušková)
+26
. Ludmila Dušková Ludmila Dušková

Čajová atmosféra a symbolika bylin

Zimní období bývá především pro zahrádkáře zaslouženou dobou odpočinku po každodenní práci na zahradě. Zbývá více času na studium, četbu i posezení s přáteli. K takovému posezení patří přímo neodmyslitelně šálek kávy či dobrého čaje.

Recepty > Recepty
Zimní recepty našich prababiček jsou i dnes chutné a zdravé (zdroj: Depositphotos)
Zimní recepty našich prababiček jsou i dnes chutné a zdravé (zdroj: Depositphotos)
+26
. Daniela Dušková Daniela Dušková

Zimní recepty našich prababiček jsou i dnes chutné a zdravé

Pokud se bavíme o typické kuchyni z doby našich prababiček, tak mezi lidmi byla ve velké oblibě různá moučná jídla a jídla z bramborového těsta. Maso se jedlo méně často, většinou v neděli a o svátcích. Typické pro českou kuchyni jsou hustší polévky se zavářkou, husté omáčky, vařená či dušená zelenina, sladké pečivo z kynutého těsta jako jsou koláče a buchty a také kaše.

Recepty > Recepty
Makronky si můžete připravit i doma (Zdroj: archiv FTV Prima)
Makronky si můžete připravit i doma (Zdroj: archiv FTV Prima)
+26
. Redakce Redakce

Upečte si podle našeho receptu domácí makronky

Makronky jsou jedním z nejznámějších francouzských dezertů, jejichž výroba je velice jednoduchá, byť se to na první pohled nezdá. Skládá se pouze ze tří surovin. O to variabilnější jsou pak náplně. Je zajímavé, že i když makronka pochází skutečně z Paříže, svůj název má odvozený z italštiny.

Recepty > Recepty
Štrůdl s jablky a se skořicí zná asi každý. Znáte i jiné? (Zdroj: Depositphotos)
Štrůdl s jablky a se skořicí zná asi každý. Znáte i jiné? (Zdroj: Depositphotos)
+26
. Daniela Dušková Daniela Dušková

Nejlepší štrůdlové recepty jako od babičky

Štrůdl patří k tradičním dezertům, oblíbený je nejen u nás, ale i v ostatních zemích, milují jej v Rakousku, odkud pochází, i v sousedním Německu. Díky jeho oblibě a rozšířenosti je i na jeho přípravu celá řada receptů. Můžeme zkoušet a experimentovat a najít ten, který nám bude chutnat nejlépe.

Recepty > Recepty
Domácí játrová paštika s medvědím česnekem (Zdroj: archiv FTV Prima)
Domácí játrová paštika s medvědím česnekem (Zdroj: archiv FTV Prima)
+26
. Redakce Redakce

Připravte si domácí paštiku s medvědím česnekem

Medvědímu česneku se říká zelený penicilin. Má vynikající účinky na naše zdraví, od snížení krevního tlaku, přes pomoc s křečovými žilami, až třeba po trávení. Kromě vitamínu C obsahuje i vitamíny A, B1 a B2 a také železo. Uvařte si podle našeho receptu domácí játrovou paštiku právě s medvědím česnekem.

Recepty > Recepty
Hrušky a recepty z nich potěší nejednoho gurmána s mlsným jazykem (Zdroj: Depositphotos)
Hrušky a recepty z nich potěší nejednoho gurmána s mlsným jazykem (Zdroj: Depositphotos)
+26
. Martina Pilzová Martina Pilzová

Hruškové hody pro mlsné jazýčky

Uzrály vám na stromech hrušky a vy už přes přepravky a plné koše zakopáváte? Dříve, než se vám začnou ve sklepě kazit, pojďme si společně vyzkoušet pár netradičních receptů s hruškami, kterými jistě potěšíte nejen svůj žaludek, ale budete za hvězdu i když přijde nenadálá návštěva.

Recepty > Recepty
Červené a bílé zelí použijeme na zdravé dobroty ze zelí (Zdroj: Depositphotos)
Červené a bílé zelí použijeme na zdravé dobroty ze zelí (Zdroj: Depositphotos)
+26
. Daniela Dušková Daniela Dušková

Podzimní zelí může být skutečným elixírem zdraví

Zelí hlávkové patří u nás k tradičním zeleninám. Řada tzv. staročeských receptů je postavena právě na zelí. Zelí je ale nejen chutné, ale i zdravé. Obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, kyselinu nikotinová, pantotenová, listová, aminokyseliny, makro i mikroprvky. Prostě zelí, to je učiněná vitamínová bomba.

Recepty > Recepty
Ze šípků můžeme vyrobit mnoho dobrých a zdravých podzimních specialit (Zdroj: Depositphotos)
Ze šípků můžeme vyrobit mnoho dobrých a zdravých podzimních specialit (Zdroj: Depositphotos)
+26
. Daniela Dušková Daniela Dušková

Šípkové podzimní speciality pro mlsné jazýčky

Plody růží (šípky) patří k typickým plodům podzimní přírody. Od září do listopadu je můžeme nacházet v nejrůznějších lokalitách. V naší přírodě se téměř v naprosté většině v přírodě setkáme s růží šípkovou s 2 - 3 cm dlouhými šípky různého tvaru. Šípky jsou plody, které vznikají po odkvětu růží. Podle správné botanické terminologie, je šípek složené souplodí nažek, na jehož vzniku se podílejí i další části květu. Plody obsahují velké množství vitamínu C a další vitamíny.

Recepty > Recepty
Upečte si báječné pudinkové rohlíčky podle našeho receptu (Zdroj: archiv FTV Prima)
Upečte si báječné pudinkové rohlíčky podle našeho receptu (Zdroj: archiv FTV Prima)
+26
. Redakce Redakce

Upečte si podle našeho receptu pudinkové rohlíčky

Pudinkové rohlíčky, které někdo může znát pod názvem pudinkáče, jsou oblíbeným moučníkem. Na výrobu jsou jednoduché a hotové za chvíli, pokud budete postupovat podle našeho receptu. Poradíme vám také několik vychytávek, jak si práci zjednodušit. Tak se pojďme pustit do jejich výroby.

Recepty > Recepty