+26
. Láďa Hruška Láďa Hruška

Bramborové placky neboli laty s mákem a povidly

Laty, jak se na Slovácku říká bramborovým plackám, bylo typické jídlo chudých. Placky se smažily nasucho na plotýnce a teprve poté se mastily sádlem a plnily něčím sladkým – většinou mákem a povidly. V Čechách jsou k naší škodě méně známé, ale na Moravě se stále těší velké oblibě, a tak není divu, že jsou v některých rodinách, jako například u Marie Kašné a Anny Poláškové, součástí rodinného stříbra.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

Osvěžující letní saláty: Mango s koriandrem a okurky s mátou

Letní saláty jsou osvěžující a receptů na ně není nikdy dost. My pro vás máme jednoduchý salát z čerstvých i nakládaných okurek, kterému dodává skvělou chuť čerstvá máta. Zajímavá je kombinace exotického manga a koriandru s tradiční zeleninou ze zahrádky (cibule, paprika, rajčata) a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Recepty > Recepty
+26
. Láďa Hruška Láďa Hruška

Rychlý recept Ládi Hrušky: Pudinkové lívance bez mouky

Odolat nadýchaným lívancům je věc takřka nemožná. Možná namítnete, že ještě horší je snad už jen to, lívance vůbec upéct. Pak zřejmě neznáte vychytaný recept Ládi Hrušky na rychlé pudinkové lívance bez jediného zrnka mouky. Tyhle jednoduché lívance, ke kterým se výborně hodí zejména sezonní ovoce, zvládnou i úplní začátečnici. A co je udělat první školní den dětem na snídani?

Recepty > Recepty
+26
. Láďa Hruška Láďa Hruška

Houba věčného mládí hlíva ústřičná: Recept na dršťkovou polévku

Není zase až tak moc potravin, o kterých by se dalo říct, že čím víc jich sníte, tím lépe děláte. Většinou je to bohužel naopak. Jednou z takových výjimek je hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus), která je odnepaměti velice ceněna v tradiční čínské medicíně, kde se jí připisují přímo zázračné účinky – dokáže nastartovat imunitní systém, čistí organismus od škodlivých látek a působí příznivě při léčbě křečových žil či vysokém cholesterolu. Zbyněk Kopečný ze Sobotína si hlívu sám pěstuje na zahradě a čerstvé houby jsou základem jeho věhlasného rodinného stříbra na talíři – dršťkové polévky z hlívy ústřičné.

Recepty > Recepty
+26
. Láďa Hruška Láďa Hruška

Dobré, rychlé, jednoduché: Vychytaný recept na pizza housky

S vychytaným receptem z rodinného stříbra paní Kateřiny Sokolové z Krokočína u Velké Bíteše nás už nikdy žádná nečekaná návštěva nezaskočí! Její pizza housky jsou totiž velice jednoduché, rychlé a dobré. Suroviny na ně máme vesměs všichni doma ve spíži, za dvacet minut jsou na stole a milují je jak dospělí, tak děti.

Recepty > Recepty
+26
. Lenka Valjentová Lenka Valjentová

Co děláte ze švestek? Tradiční povidla, nebo spíš švestkové džemy?

Sezona dozrávání švestek je v plném proudu, takže je tu ten správný čas na jejich domácí zavařování. Co děláte ze švestek? Možností máte spoustu, o tom žádná, my vám nabízíme recepty na tradiční švestková povidla i trochu netradiční švestkové džemy s rumem a skořicí nebo s čokoládou a kakaem. Tak který letos vyzkoušíte?

Recepty > Recepty
+26
. Láďa Hruška Láďa Hruška

Opilý ananas na grilu: Letní recept Ládi Hrušky

Dokážete si představit, že existuje něco, na co byste se při grilování těšili více než na čerstvě propečené maso? Láďa Hruška představuje svůj skvělý recept na opilý ananas na grilu, který vás jednoduše dostane na kolena, jen co ucítíte jeho neodolatelnou karamelovou vůni.

Recepty > Recepty