Kategorie:Recepty

Cibulové čatní krásně vypadá, voní a ihned se po něm jen zapráší (Zdroj: Depositphotos.com)
Cibulové čatní krásně vypadá, voní a ihned se po něm jen zapráší (Zdroj: Depositphotos.com)
+26
. Daniela Dušková Daniela Dušková

Vyrobte si pikantní delikatesu v podobě cibulového čatní

Dobře připravené cibulové čatní je opravdovou pochoutkou. Připravuje se podobně jako ovocná marmeláda a postup je tedy opravdu snadný. Hodí se k celé řadě pokrmů nebo třeba jako lahůdková tečka na jednohubky nebo chlebíčky. Jakmile jej jednou vyzkoušíte, určitě se do něj zamilujete.

Recepty > Recepty
Do vlastních zavařených zeleninových salátů můžete dát jen ty druhy, které máte rádi (Zdroj: depositphotos.com)
Do vlastních zavařených zeleninových salátů můžete dát jen ty druhy, které máte rádi (Zdroj: depositphotos.com)
+26
. Martina Pilzová Martina Pilzová

Jak si doma připravíme chutný zavařený zeleninový salát?

Zavařené zeleninové saláty a směsi, které si vyrobíme doma, jsou opravdovou bombou plnou vitamínů, čerstvé zeleniny a téměř žádných konzervantů. Můžete si připravit takové kombinace, které máte rádi. V obchodě musíte vzít to, co je v nabídce, i když ne každý druh všem chutná. A co teprve taková domácí zeleninová směs na bramborový salát, která se do zimy pěkně rozleží a její chuť poté vynikne? Proč si tedy kupovat předražené saláty, když si je můžeme vyrobit doma.

Recepty > Recepty
Domácí ovocné dřeně můžeme vyrobit z ovoce i zeleniny (Zdroj: depositphotos.com)
Domácí ovocné dřeně můžeme vyrobit z ovoce i zeleniny (Zdroj: depositphotos.com)
+26
. Martina Pilzová Martina Pilzová

Domácí ovocné dřeně jsou řešením nadúrody ovoce a zeleniny

Dozrála vám na zahradě letní jablka a nevíte, co s nimi? Věčné štrůdly a teplé kompoty se brzy přejí. A tak se ke slovu dostanou staré, ale osvědčené domácí recepty na dřeně, pyré a přesnídávky, které si můžeme nejen zamrazit, ale také zavařit do sklenic a uchovat na pozdější dobu, kdy už nebudou letní jablka k jídlu.

Recepty > Recepty
Jak si vyrobit domácí jahodový džem? (Zdroj: depositphotos.com)
Jak si vyrobit domácí jahodový džem? (Zdroj: depositphotos.com)
+26
. Redakce Redakce

Domácí jahodový džem chutná lépe než ten z obchodu

Vyrobit si domácí jahodový džem není nijak náročné. Pokud nemáte možnost vypěstovat si své vlastní jahody na zahrádce, poohlédněte se ve svém okolí po samosběru. A pak už jen stačí pár ingrediencí a chutné džemy jsou na světě. Báječně budou chutnat jak na pečivu s máslem, tak třeba na palačinkách či v některém desertu.

Recepty > Recepty
Lze uchovat domácí mošty bez použití konzervačních látek? (Zdroj: depositphotos.com)
Lze uchovat domácí mošty bez použití konzervačních látek? (Zdroj: depositphotos.com)
+26
. Martina Pilzová Martina Pilzová

Lze uchovat mošt bez použití konzervačních látek?

Domácí mošty rychle podléhají zkáze, pokud bychom pro jejich uchování nepoužili konzervanty. Nebo to lze i bez nich? Není to tak složité, jak by se na první pohled zdálo. Známe jednoduchou vychytávku, která nám umožní si plnou chuť domácího moštu vychutnat třeba i o vánocích. A nemusíme svěží mošty obohacovat žádnými chemickými konzervanty, abychom docílili jeho delší trvanlivosti.

Recepty > Recepty
Džemy lze vyrobit z různého ovoce, receptů na domácí džemy je mnoho (Zdroj: depositphotos.com)
Džemy lze vyrobit z různého ovoce, receptů na domácí džemy je mnoho (Zdroj: depositphotos.com)
+26
. Redakce Redakce

Vyrobte si podle našich receptů báječné domácí džemy

Pokud si jdeme do obchodu koupit džem, mnohdy se nestačíme divit nad vysokou cenou. Další dilema nás čeká u výběru - marmeláda nebo džem? V čem je rozdíl, vědí asi jen úředníci. Naštěstí naše vlastní domácí produkce nemusí podle přísných kritérií pracovat a tak můžeme při výrobě džemu vesele experimentovat a uvařit si ho z jakéhokoliv ovoce. Základní receptury na domácí džemy jsou lety prověřené. Ovšem pokud přidáme jednu dvě ingredience, vzniknout naprosté skvosty, které jinde nenajdeme.

Recepty > Recepty
Zavařený okurkový salát je dobrý způsob zpracování velké úrody okurek (Zdroj: Depositphotos.com)
Zavařený okurkový salát je dobrý způsob zpracování velké úrody okurek (Zdroj: Depositphotos.com)
+26
. Adriana Dosedělová Adriana Dosedělová

Jak na zavařený okurkový salát

Zavařený okurkový salát může být příjemným překvapením v době, kdy pulty v obchodech zrovna salátovými okurkami nehýří. Tuto lahodnou pochoutku si vychutnáte především v zimním období. Ještě jste o něm neslyšeli? Nevadí, rádi vám ho představíme a ukážeme vám, jak si ho můžete sami doma připravit. Tou nejlepší dobou je samozřejmě léto. V té době máte možnost okurky pořídit nejlevněji. Je to i dobrý nápad pro všechny úspěšné zahrádkáře, kterým se letošní úroda obzvlášť vydařila.

Recepty > Recepty
+26
. Martina Pilzová Martina Pilzová

Broskvový kompot může chutnat jako ten od babičky

Kompoty jsou oblíbené už od nepaměti, zavařujeme prakticky všechno, co nám nabízí zahrada i plantáže, kde je možné si samosběrem nasbírat i opravdu velké množství ovoce. Jsou mezi námi přeborníci, kteří jsou schopni zavařit snad i borové šišky. Ovšem vzhledem k cenám v obchodech je zavařování kompotů stále levnější záležitostí. Dnes se budeme věnovat broskvovým kompotům.

Recepty > Recepty
Dýňový kompot je opravdová lahůdka (Zdroj: Depositphotos.com)
Dýňový kompot je opravdová lahůdka (Zdroj: Depositphotos.com)
+26
. Daniela Dušková Daniela Dušková

Lahodné dýňové kompoty

Dýně či obecně tykve pocházejí z Ameriky a patří mezi nejstarší užitkové rostliny. V Evropě zdomácněly krátce po objevení Ameriky a odtud se dostaly i do Asie. Pro lepší orientaci se tykve rozdělují do čtyř skupin - obecné, velkoplodé, muškátové a fíkolisté. Posledně zmíněná tykev fíkolistá (Cucurbita ficifolia) se používá hlavně jako podnož pro jarní roubování melounů a okurek. Tykev obecná (Cucurbita pepo) zahrnuje například takový druh, jako jsou patizony. Dnes se již tolik nepěstují, ale v dřívějších letech byly celkem oblíbené.

Recepty > Recepty
Řízky řezníka Krkovičky podle Ládi Hrušky (Zdroj: archiv FTV Prima)
Řízky řezníka Krkovičky podle Ládi Hrušky (Zdroj: archiv FTV Prima)
+26
. Martina Pilzová Martina Pilzová

Láďa Hruška představuje řízky od řezníka Krkovičky

Každý z nás většinu času řeší, co udělat k večeři. Řízky jsou stará známá klasika, která nikdy neurazí, ale naopak potěší. Takže pokud nevíte, co předložit rodině, sáhněte po jídle, který je úplně jednoduché, ale chutná prakticky všem. Láďa Hruška objevil recept "řezníka Krkovičky" a díky tomu nás naučí i některé zajímavé vychytávky.

Recepty > Recepty