Kategorie:Recepty

+26
. Redakce Redakce

Máslo je máslo! Ale víte, proč ho jíst, jaké si koupit a co s ním dělat?

Máslo se poslední desítky let potýkalo s puncem nezdravé potraviny. Naštěstí pro nás i pro máslo je zase vše tak, jak má být. Aby také ne, vždyť máslo je zdravé, krásně voní a dobře chutná – a přiznejme si, že třeba vánoční cukroví bez másla prostě není ono . Řekneme vám, proč máslo jíst, jak se v něm vyznat, jaké si koupit a co s ním dělat v kuchyni.

Recepty > Recepty
+26
. Jaroslav Vanča Jaroslav Vanča

Kotrč kadeřavý: Oč podivnější, o to chutnější houba!

Určitě jste už někdy v lese objevili kotrč kadeřavý - podivnou houbu, která není nijak vzácná a nadto je nápadná jak svou velikostí, tak vzhledem. Jakkoli se kotrč kadeřavý klasické houbě nepodobá, znamená téměř vždy vydatný houbařský úlovek. Může totiž vážit až několik kilo! A co s ním? Zkuste náš recept na kotrčový sulc, je to delikatesa!

Recepty > Recepty
+26
. Jaroslav Vanča Jaroslav Vanča

Houbová hádanka: Je to zelené, roste to v listopadu a jí se to. Co je to?

Procházíme-li zdánlivě již spícím listopadovým lesem, můžeme narazit na různobarevné jedlé houby, vykukující na nás ze spadaného listí. Co když nalezneme houby s nápadně zeleným kloboukem? Sebrat? Nesebrat? Dvě zeleně zbarvené houby, spíše houbičky, kterými jsou límcovka měděnková a strmělka anýzka tedy rozhodně sebrat a sníst! A to je odpověď na naši hádanku.

Recepty > Recepty
+26
. Lenka Valjentová Lenka Valjentová

Tyhle byliny postaví nohy na nohy: tymián, heřmánek, máta, dubová kůra

Taky se už těšíte na to, až se konečně dostanete domů a sundáte si boty, aby si nohy odpočinuly? Celý den vám pilně a poctivě slouží, tak si večer zaslouží rozmazlování, ne? Ať už máte problém s únavou, otoky nebo s pocením, pomoci vám mohou tymián, heřmánek, máta, dubová kůra – a překvapivě i brambory. Dopřejte svým nohám voňavou koupel nebo domácí mazání a máte po starostech.

Recepty > Recepty
+26
. Lenka Valjentová Lenka Valjentová

Polévka z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica je vitaminová bomba

V chladném počasí jsou polévky skvělým způsobem, jak se zahřát. Některé z nich jsou tak hutné a bohaté, že stačí jako hlavní jídlo. To je případ valašské kyselice, jejímž základem je to, co se v zimě nacházelo v každé horské chalupě: polévka z kysaného zelí a brambor. A právě kysané zelí je ingredience, která z téhle polévky dělá zimní vitaminovou bombu. Chtěli byste si valašskou kyselicu sami vyzkoušet? Tady je recept na tihle skvělou vitaminovou bombu.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

Pepř je nejznámější a nejčastěji používané koření: Pravidla pepření

Pepř celý nebo drcený či mletý je nejznámější a nejčastěji používané koření. Není ani slaný, ani sladký, a proto se používá na kořenění masa i sladkostí. Pepř také prospívá zdraví, protože stimuluje trávení a podporuje imunitu. Rozeznáváme pepř černý, zelený a bílý, což jsou plody jedné rostliny a barva je daná tím, kdy se sbírá. Víte, jak, kdy a který pepř používat?

Recepty > Recepty
+26
. Láďa Hruška Láďa Hruška

Mini medovníky jsou fakt super! A za pár minut upečené

Luxusní voňavé mini medovníky Světly Perutkové z Hranické Loučky nedávno ochutnal Láďa Hruška při návštěvě Rožnova pod Radhoštěm a konstatoval, že jsou fakt super! A upečené jsou za 3 minuty. Kroutíte hlavou, že to není možné? Ale je, tak pojďme na to, tady máte recept. A navíc nepoužijeme ani zrnko mouky.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

Na Martina nejde jinak! Na stole musí být pečená husa a mladé víno

Svatý Martin přijíždí na bílém koni (někdy), ale dříve především znamenal začátek zimy. Děvečkám a čeledínům končila na statku služba a hospodáři jim vypláceli odměnu, což doprovázelo bujaré hodování. I dnes se na Martina lidé scházejí, aby si dopřáli svatomartinskou husu a zapili ji prvním vínem z letošní sklizně. Máme pro vás recept na šťavnatou husu s červeným a zelím a poradíme, jakým svatomartinským vínem ji zapít.

Recepty > Recepty