Kategorie:Recepty

+26
. Redakce Redakce

Domácí výroba jablečného octa je až překvapivě snadná

Jablečný ocet je po všech stránkách užitečný a v poslední době se o něm hodně mluví, i když žádná novinka to rozhodně není. Vždyť jeho blahodárné účinky využívala už egyptská královna Nefertiti. Domácí výroba vlastního jablečného octa podle receptu paní V. Kalinové z Prahy je až překvapivě jednoduchá, takže ho můžete ho mít pořád po ruce. A nebude potřebovat nic jiného než jablka a vodu.

Recepty > Recepty
+26
. Petra Marková Petra Marková

Starý rodinný recept na marmeládu z dýní, hrušek a švestek

Dýně, švestky a hrušky – co mají společného? Spoustu věcí, například dozrávají na podzim, najdete je takřka na všech zahradách, mají spoustu vitaminů a dělají se z nich vynikající podzimní dobroty. Prozradíme vám starý rodinný recept na netradiční marmeládu z dýní, hrušek a švestek.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

Vaříme s dýní Hokkaido: Báječné recepty na slavnostní podzimní stůl

Dýně slaví v posledních letech obrovské úspěchy nejen jako nejrůznější lampionky a vyřezávaná strašidýlka, ale připravíte z nich i skutečně nápadité pokrmy. Hodí se snad do všech jídel a zpracovat je můžete jakkoliv – vařením, smažením, můžete je mixovat, zavařovat i nakládat. Díky tomu dokážete poskládat celé báječné dýňové menu.

Recepty > Recepty
+26
. Lenka Valjentová Lenka Valjentová

Recept na retro domácí dýňový kompot à la ananas

Kompoty patřívaly k oblíbeným domácím zavařeninám. Jahodové, švestkové či meruňkové bývaly pochoutkou hlavně pro děti. Svého času byl velice populární dýňový kompot à la ananas, který si mnozí pamětníci jistě rádi připomenou. Byla by škoda na něj úplně zapomenout, takže tady jsou dva recepty, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Recepty > Recepty
+26
. Jaroslav Vanča Jaroslav Vanča

Proč a jaký světový rekord drží václavky? A víte, že syrové jsou jedovaté?

Když začnou na podzim medově zbarvené václavky obecné růst, objeví se většinou v hotových přívalech. Václavky vyrůstají v trsech i jednotlivě na kmenech a pařezech různých dřevin. A protože se na rozdíl od jiných hub nerozmnožují pouze výtrusy, drží jedinečný světový rekord: podhoubí jediné václavky, objevené v americkém státě Oregon, zaujímá plochu zhruba 880 hektarů, což je více než 1200 fotbalových hřišť! A protože václavky jsou za syrova jedovaté, musí se tepelně upravit – zkuste náš recept na václavky v červeném víně.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

Jak brambory skladovat a jaké si v obchodě kupovat

Brambor se na zahradě letos většinou moc neurodilo, takže „to málo“ je potřeba na zimu dobře uskladnit. A pokud vlastní brambory nemáte, poradíme vám, jaké si v obchodě kupovat a podle čeho je vybírat. Vyznáte se ve varných typech brambor? Jak skladovat brambory? Přečtěte si článek...

Recepty > Recepty
+26
. Lenka Valjentová Lenka Valjentová

Co se stane, když dáme dohromady jablka a hrušky?

Jablka a hrušky jsou u nás tím nejtypičtějším ovocem podzimu. A co se stane, když je dáme dohromady? Vzniknou skvělé domácí dobroty. Chcete si to vyzkoušet na vlastní kůži? Máme pro vás dva snadné recepty, jak si udělat přírodní jablečno-hruškovou šťávu nebo jablečné želé s kousky hrušek. Jedno je lepší než druhé.

Recepty > Recepty
+26
. Simona Sedláčková Simona Sedláčková

Krémová polévka z dýně Hokkaido s křupavou cizrnou

Dýně Hokkaido doslova vtrhly do našich zahrad i kuchyní jenom před pár lety, ale rychle si získaly oblibu, které jiné druhy dýní jen těžko konkurují. Asi nejoblíbenějším pokrmem je krémová polévka z dýně Hokkaido. Má různé varianty, ale základ je vždy stejný.

Recepty > Recepty