Kategorie:Recepty

+26
. Lenka Valjentová Lenka Valjentová

Polévka z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica je vitaminová bomba

V chladném počasí jsou polévky skvělým způsobem, jak se zahřát. Některé z nich jsou tak hutné a bohaté, že stačí jako hlavní jídlo. To je případ valašské kyselice, jejímž základem je to, co se v zimě nacházelo v každé horské chalupě: polévka z kysaného zelí a brambor. A právě kysané zelí je ingredience, která z téhle polévky dělá zimní vitaminovou bombu. Chtěli byste si valašskou kyselicu sami vyzkoušet? Tady je recept na tihle skvělou vitaminovou bombu.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

Pepř je nejznámější a nejčastěji používané koření: Pravidla pepření

Pepř celý nebo drcený či mletý je nejznámější a nejčastěji používané koření. Není ani slaný, ani sladký, a proto se používá na kořenění masa i sladkostí. Pepř také prospívá zdraví, protože stimuluje trávení a podporuje imunitu. Rozeznáváme pepř černý, zelený a bílý, což jsou plody jedné rostliny a barva je daná tím, kdy se sbírá. Víte, jak, kdy a který pepř používat?

Recepty > Recepty
+26
. Láďa Hruška Láďa Hruška

Mini medovníky jsou fakt super! A za pár minut upečené

Luxusní voňavé mini medovníky Světly Perutkové z Hranické Loučky nedávno ochutnal Láďa Hruška při návštěvě Rožnova pod Radhoštěm a konstatoval, že jsou fakt super! A upečené jsou za 3 minuty. Kroutíte hlavou, že to není možné? Ale je, tak pojďme na to, tady máte recept. A navíc nepoužijeme ani zrnko mouky.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

Na Martina nejde jinak! Na stole musí být pečená husa a mladé víno

Svatý Martin přijíždí na bílém koni (někdy), ale dříve především znamenal začátek zimy. Děvečkám a čeledínům končila na statku služba a hospodáři jim vypláceli odměnu, což doprovázelo bujaré hodování. I dnes se na Martina lidé scházejí, aby si dopřáli svatomartinskou husu a zapili ji prvním vínem z letošní sklizně. Máme pro vás recept na šťavnatou husu s červeným a zelím a poradíme, jakým svatomartinským vínem ji zapít.

Recepty > Recepty
+26
. Jaroslav Vanča Jaroslav Vanča

Královna zimního lesa: Věřili byste, že léčivá hlíva ústřičná je masožravá?

Jakýpak zimní les, řeknete si, vždyť ještě několik týdnů potrvá podzim, a zdá se, že teplotně nadnormální. S houbami se však děje cosi podivného. Rozlehlé lesy v okolí Kladna, kam jsem za houbařením vyrazil, mě svou nabídkou překvapily. Po hřibovitých houbách ani památky, dokonce i těch podzimních pomálu. Zato se mi nabízel poněkud předčasný repertoár hub vysloveně zimních, na něž vyrážím až v období Vánoc. Takovou typickou zimní houbou, mykology přezdívanou královna zimního lesa, je hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) s mnoha léčivými účinky.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

S mařinkou křepce proti podzimní depce

Mařinka vonná neboli svízel vonný je luční bylinka se jedinečným aroma - při pomačkání nebo sušení se z ní uvolňuje kumarin, připomínající vůni čerstvého sena. A je to právě kumarin, který má výrazné uklidňující účinky a pomáhá proti podzimní depce. Vyzkoušíte mařinkové víno, mléko nebo koupel?

Recepty > Recepty
+26
. Láďa Hruška Láďa Hruška

Recept na domácí tlačenku aneb libová česká klasika

Tlačenka s octem a cibulí patří v českých zemích k naprosté klasice a chloubě každé zabijačky. Pokud máte stejně jako Láďa Hruška rádi tlačenku libovou a chtěli byste si ji dopřát častěji než jen v čase zabijačkovém, bude se vám zamlouvat recept z rodinného stříbra pana Radka Laciny. Vyzkoušíte?

Recepty > Recepty
+26
. Lenka Valjentová Lenka Valjentová

Zdravá, pikantní a chutná kombinace: červená řepa s křenem

Víte, že červená řepa a křen mají hodně společného? Kromě toho, že patří k podzimu a jsou na seznamu top zeleniny nejbohatší na antioxidanty, především posilují imunitu a pomáhají při léčbě chorob z nachlazení. Pokud si chcete zdravě pochutnat, připravte si podle našeho receptu červenou řepu s křenem, tahle kombinace je obzvlášť pikantní.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

Sladké strašidelné dýně, na kterých si pochutnáte

Konec října patří svátku keltského původu, Halloweenu. Slaví se především v anglosaských zemích, ale postupem času se dostal do některých českých domácností. Svátek je obdobou českých Dušiček. Nejznámějším symbolem Halloweenu jsou vydlabané dýně, které mají zastrašit zlé duchy. Ať už svátek slavíte, nebo jste jen milovníci této oranžové plodiny, určitě jí dejte v kuchyni prostor.

Recepty > Recepty