Kategorie:Recepty

Ze šípků můžeme vyrobit mnoho dobrých a zdravých podzimních specialit (Zdroj: Depositphotos)
Ze šípků můžeme vyrobit mnoho dobrých a zdravých podzimních specialit (Zdroj: Depositphotos)
+26
. Daniela Dušková Daniela Dušková

Šípkové podzimní speciality pro mlsné jazýčky

Plody růží (šípky) patří k typickým plodům podzimní přírody. Od září do listopadu je můžeme nacházet v nejrůznějších lokalitách. V naší přírodě se téměř v naprosté většině v přírodě setkáme s růží šípkovou s 2 - 3 cm dlouhými šípky různého tvaru. Šípky jsou plody, které vznikají po odkvětu růží. Podle správné botanické terminologie, je šípek složené souplodí nažek, na jehož vzniku se podílejí i další části květu. Plody obsahují velké množství vitamínu C a další vitamíny.

Recepty > Recepty
Upečte si báječné pudinkové rohlíčky podle našeho receptu (Zdroj: archiv FTV Prima)
Upečte si báječné pudinkové rohlíčky podle našeho receptu (Zdroj: archiv FTV Prima)
+26
. Redakce Redakce

Upečte si podle našeho receptu pudinkové rohlíčky

Pudinkové rohlíčky, které někdo může znát pod názvem pudinkáče, jsou oblíbeným moučníkem. Na výrobu jsou jednoduché a hotové za chvíli, pokud budete postupovat podle našeho receptu. Poradíme vám také několik vychytávek, jak si práci zjednodušit. Tak se pojďme pustit do jejich výroby.

Recepty > Recepty
Vyrobte si chilli dip podle receptu Oldy Navrátila (Zdroj: archiv FTV Prima)
Vyrobte si chilli dip podle receptu Oldy Navrátila (Zdroj: archiv FTV Prima)
+26
. Redakce Redakce

Olda Navrátil nás naučí recept na svůj chilli dip

Zavařovat se dá ledacos. Od ovoce, přes různé zeleninové čalamády, až třeba po masové výrobky. Máte rádi pálivé? Pak si můžete zavařit dostatečnou zásobu pálivého chilli dipu. A recept na jeho výrobu nás naučí Olda Navrátil.

Recepty > Recepty
Uvařte si podle receptu Ládi Hrušky Krakonošův hubník (Zdroj: archiv FTV Prima)
Uvařte si podle receptu Ládi Hrušky Krakonošův hubník (Zdroj: archiv FTV Prima)
+26
. Redakce Redakce

Uvařte si Krakonošův hubník podle Ládi Hrušky

Sezóna hub je v plném proudu, houbaři se chlubí svými úlovky. Ve chvíli, kde se vracíte z lesa obtěžkáni košíky hub, začnete přemýšlet, co z nich vlastně vyrobíte. Zkuste uvařit Krakonošův hubník podle receptu Ládi Hrušky.

Recepty > Recepty
Zdravá svačina bude dětem o to více chutnat, když se jim bude líbit (Zdroj: Depositphotos)
Zdravá svačina bude dětem o to více chutnat, když se jim bude líbit (Zdroj: Depositphotos)
+26
. Martina Pilzová Martina Pilzová

Zdravá svačina pro naše školáky

Při pohledu na školáky, kteří se ládují chipsy a zapíjejí to Coca Colou, nám občas naskakuje kopřivka. Jak ale docílit toho, aby jejich svačiny byly plnohodnotné, zdravé a výživné? Nabízíme vám pár receptů na svačinu do školy, na které si děti pochutnají a které jim dodají dostatek energie, vitamínů a výživných látek.

Recepty > Recepty
Košík s houbami bude základem pro houbové delikatesy (Zdroj: Depositphotos)
Košík s houbami bude základem pro houbové delikatesy (Zdroj: Depositphotos)
+26
. Daniela Dušková Daniela Dušková

Houbové delikatesy

Houby patří k lahůdkovým potravinám. Žampiony, hříbky či bedly jsou velkou lahůdkou sametové oříškové chuti a báječné vůně. Podzim je navíc houbovou sezónou a určitě bychom si ji neměli nechat ujít.

Recepty > Recepty
Konzervace rajčat při nadúrodě je skvělý způsob, jak rajčata uchovat (Zdroj: Depositphotos)
Konzervace rajčat při nadúrodě je skvělý způsob, jak rajčata uchovat (Zdroj: Depositphotos)
+26
. Daniela Dušková Daniela Dušková

Konzervace rajčat vyřeší přebytky ze zahrady

Rajčata patří k tradičně pěstovaným zeleninovým druhům na našich zahrádkách. Snadno rostou a jejich využití je velké. Koncem léta a začátkem podzimu se může často stát, že úroda je tak veliká, že pomalu nevíme, co budeme s rajčaty dělat. V tu chvíli nám přijdou vhod recepty na jejich konzervaci a uchování pro pozdější potřeby.

Recepty > Recepty
Z dýní vytvoříte tradiční i netradiční pochoutky a nebo skvělou dekoraci (Zdroj: Depositphotos)
Z dýní vytvoříte tradiční i netradiční pochoutky a nebo skvělou dekoraci (Zdroj: Depositphotos)
+26
. Daniela Dušková Daniela Dušková

Tradiční i netradiční pochoutky z dýní

Dýňová sezóna je v plném proudu a zralé dýně všech možných tvarů a velikostí se hlásí o své zpracování. Výživná hodnota dýní je podobná bramborům. Chutí brambory také připomínají a celá řada opravdu lahůdkových receptů je těm bramborovým podobná. Dýně jsou skvělou přílohou i hlavním jídlem, dobře se kombinují s ostatní zeleninou a to jak syrovou, tak tepelně upravenou.

Recepty > Recepty
Zdravé svačiny mohou vypadat i chutnat přesvědčivě (Zdroj: Depositphotos)
Zdravé svačiny mohou vypadat i chutnat přesvědčivě (Zdroj: Depositphotos)
+26
. Adriana Dosedělová Adriana Dosedělová

Vyzkoušejte několik receptů na zdravé svačiny nejen dětem do školy

S počátkem školního roku přichází i nutnost přípravy svačin. Potřebu školních svačin bychom neměli podceňovat, protože dětem dodává potřebnou energii pro celé dopoledne. Ideální zdravá svačina by měla být obsahově vyvážená a měla by tvořit 15 % denního příjmu energie. Při přípravě svačiny je důležité nezapomenout i na to, že její součástí by měl být i nápoj. Nevíte si rady s jejich přípravou? Pro inspiraci tu pro vás máme pět receptů na zdravé svačiny. Doufáme, že se vám budou líbit i chutnat.

Recepty > Recepty
Španělská polévka Gazpacho se podává za studena (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Španělská polévka Gazpacho se podává za studena (Zdroj: Archiv FTV Prima)
+26
. Redakce Redakce

Polévka Gazpacho se servíruje nejlépe vychlazená

Většina z nás je zvyklá na silnou horkou polévku, která může být podávána v některých případech pro svou hustou konzistenci i jako samostatné jídlo. Ovšem v teplých až horkých dnech nemáme na teplé pokrmy vůbec chuť. Co si ale "uvařit" polévku za studena, která nás osvěží i dodá potřebné vitamíny?

Recepty > Recepty