Recept na domácí tlačenku aneb libová česká klasika

Tlačenka s octem a cibulí patří v českých zemích k naprosté klasice a chloubě každé zabijačky. Pokud máte stejně jako Láďa Hruška rádi tlačenku libovou a chtěli byste si ji dopřát častěji než jen v čase zabijačkovém, bude se vám zamlouvat recept z rodinného stříbra pana Radka Laciny. Vyzkoušíte?

Co na domácí tlačenku potřebujeme

  • 1,5 kg vepřové plece bez kosti
  • 300 g vepřové kůže
  • vepřový vývar
  • (umělé) střevo
  • majoránku
  • česnek
  • sůl
  • pepř
Co na přípravu domácí tlačenky potřebujeme
Co na přípravu domácí tlačenky potřebujeme (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jak při přípravě domácí tlačenky postupujeme

1. krok: uvaříme vepřové maso i kůži  

Den předem nasolíme vepřovou plec a necháme ji v lednici odležet. Druhý den vložíme maso spolu s kůží do hrnce a dáme na hodinu až na hodinu a půl vařit tak, aby bylo maso důkladně provařené.

Domácí tlačenka: uvaříme vepřové maso i kůži
Domácí tlačenka: uvaříme vepřové maso i kůži (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok: vepřové maso nakrájíme

Uvařené maso vyndáme z hrnce a necháme ho vychladnout. Potom ho nakrájíme na větší kostičky.

Domácí tlačenka: vepřové maso nakrájíme
Domácí tlačenka: vepřové maso nakrájíme (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok: vepřovou kůži umeleme

Vyndáme rovněž uvařenou vepřovou kůži a rozemeleme ji v elektrickém mlýnku na maso spolu se dvěma stroužky česneku.

Domácí tlačenka: vepřovou kůži umeleme
Domácí tlačenka: vepřovou kůži umeleme (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok: maso s kůží zalijeme vývarem

V míse smícháme na kostky nakrájené vepřové maso spolu s rozemletou kůží a zalijeme několika naběračkami vepřového vývaru, ve kterém jsme vařili maso a kůže. Nedáváme ho moc, aby nepřevládla sulcovatost tlačenky, ale naopak vynikla její libovost. Přisypeme pepř, sůl a majoránku a rukou důkladně promícháme.

Domácí tlačenka: maso s kůží zalijeme vývarem
Domácí tlačenka: maso s kůží zalijeme vývarem (Zdroj: archiv FTV Prima)

5. krok: tlačenku ve střívku ještě povaříme

Směsí naplníme střívko a z obou stran zavážeme provázkem. Vložíme zpět do vývaru a necháme ještě zhruba hodinu a půl při mírné teplotě povařit.

Domácí tlačenka: tlačenku ve střívku ještě povaříme
Domácí tlačenka: tlačenku ve střívku ještě povaříme (Zdroj: archiv FTV Prima)

6. krok: tlačenku necháme vychladnout

Tlačenku vyjmeme a necháme vychladnout. Nejlépe chutná libová tlačenka nakrájená na co nejtenčí kolečka.

Domácí tlačenka nejlépe chutná nakrájená na co nejtenčí kolečka
Domácí tlačenka nejlépe chutná nakrájená na co nejtenčí kolečka (Zdroj: archiv FTV Prima)

Související k tématu