Nechce se vám do malování velikonočních vajíček? Tak si kraslice upečte!

Když se řekne Velikonoce, každému se vybaví především malování velikonočních vajíček. Ale ne každý zvládá všechny tradiční i moderní techniky zdobení, takže pokud se vám do malování kraslic nechce, upečte si je. Perníkové, linecké či krémové kraslice můžete použít jako velikonoční dekoraci, ale hlavně si na nich všichni pochutnají.

Upečte si perníkové kraslice

Na těsto smícháme směs na perník Dr.Oetker s 400 ml vody a 120 ml oleje, vymícháme  dohladka. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí perník rozdrobíme do mísy, přidáme švestková povidla nebo rybízový džem, 3 lžíce rumu a prohněteme dohladka. Ruce namáčíme ve studené vodě a tvarujeme vajíčka o velikosti 3-4 cm. Vajíčka dáme do chladničky a necháme asi 2 hodiny ztuhnout. Na ozdobení rozpustíme čokoládovou polevu a nalijeme do mističky. Pomocí vidličky namočíme osm vajíček a necháme ztuhnout.  Asi 150 g marcipánu rozválíme na pocukrované ploše na výšku asi 5 mm, nakrájíme čtverečky, do kterých zabalíme zbylá vajíčka. Vajíčka ozdobíme tubičkami na zdobení.

Recept na perníkové kraslice
Recept na perníkové kraslice (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Upečte si krémové kraslice

Z 1 kg hladké mouky 3 žloutků, 500 g hery a 250 g moučkového cukru uhněteme hladké těsto, které dáme na noc do ledničky. Potom z něj na pomoučené pracovní ploše vyválíme asi 5 mm silný plát a vykrájíme formičkou sudý počet kraslic. Pečeme v troubě předehřáté  na 170 °C asi 10 minut.  Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém a bílkovou glazuru. Na krém vyšleháme 250 g hery máslová příchuť nebo másla se 100 g kondenzovaného slazeného mléka, poté všleháme 100 g rozpuštěné bílé čokolády a najemno nasekané pistácie (asi 100 g).  Bílková glazura: asi 15 minut šleháme stejné množství bílku a stejné množství cukru krupice. Pak opatrně stěrkou vmícháme dvojnásobné množství dobře prosátého moučkového cukru. Glazuru dobarvíme vodou ředěnými potravinářskými barvami. Pistáciovým krémem slepíme k sobě vždy dvě kraslice a nakonec ozdobíme bílkovou glazurou.

Recept na krémové kraslice
Recept na krémové kraslice (Zdroj: archiv Unilever)

Upečte si linecké kraslice

Na vále smícháme 250 g hladké mouky, špetku soli, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 vejce, 150 g změklého másla a ručně vypracujeme hladké těsto.  Z těsta vyválíme na pomoučené pracovní desce plát o tloušťce 3 mm. Formičkou vykrájíme kraslice, které naskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté  na 180 °C a pečeme asi 10 minut. Po vychladnutí slepíme vždy dvě vajíčka pikantním džemem. Vajíčka ozdobíme tubičkami na zdobení Dr.Oetker a různým cukrovým zdobením nebo čokoládovou polevou.

Recept na linecké kraslice
Recept na linecké kraslice (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Autor:

Jsem nadšená pěstitelka zeleniny, ovoce a květin, prostě všeho dobrého, užitečného a hezkého. A i když se mi ne vždy daří (třeba když salát sežerou plzáci), neztrácím optimismus a do zahradničení se pouštím znova a znova.  Mám ráda zvířata, všechna bez výjimky (i ropuchu, která k nám letos doskákala), i když přiznávám, že nejblíže mému naturelu jsou šelmy, konkrétně kočky. A taky vyměním žárovku, přitluču hřebík či opravím těsnění.

Související k tématu