Pepř je nejznámější a nejčastěji používané koření: Pravidla pepření

Pepř celý nebo drcený či mletý je nejznámější a nejčastěji používané koření. Není ani slaný, ani sladký, a proto se používá na kořenění masa i sladkostí. Pepř také prospívá zdraví, protože stimuluje trávení a podporuje imunitu. Rozeznáváme pepř černý, zelený a bílý, což jsou plody jedné rostliny a barva je daná tím, kdy se sbírá. Víte, jak, kdy a který pepř používat?

Podle vzhledu a základní chuti rozeznáváme pepř černý, zelený a bílý, což jsou plody jedné rostliny pepřovníku černého (Piper nigrum). Barva pepře je daná tím, kdy se bobule sbírají.

Zelený pepř je nejjemnější

Zelený pepř se sbírá první, dříve než začnou bobule červenat. Neprobíhá fermentace, ale plody se ihned suší teplým vzduchem nebo se nakládají do slaného či kyselého nálevu. Chuťově je nejlahodnější a nejjemnější. Používá se do vývarů, drcený na minutky, saláty, do luštěnin, k cuketám, lilkům, skvěle také doplňuje zvěřinu  a paštiky.

Zelený pepř se sbírá první, dříve než začnou bobule pepřovníku černého (Piper nigrum) červenat
Zelený pepř se sbírá první, dříve než začnou bobule pepřovníku černého (Piper nigrum) červenat (Zdroj: istock.com)

Černý pepř je nejvonavější

Černý pepř se získává sklizní nedozrálých bobulí a prochází procesem fermentace, která zapříčiní zčernání povrchu pepře. Je o něco méně ostrý než bílý, ale aromatičtější. Zvlášť voňavý je čerstvě umletý. Na trhu se vyskytuje celý, drcený mletý, často i ve směsích. Koření všechny pokrmy včetně vánočních perníčků. Na dochucení se používá čerstvě umletý pepř, neboť jen tak vynikne nejen ostrá chuť, ale i příjemné aroma.

Černý pepř  se získává sklizní nedozrálých bobulí a prochází procesem fermentace, které zapříčiní zčernání povrchu pepře
Černý pepř se získává sklizní nedozrálých bobulí a prochází procesem fermentace, které zapříčiní zčernání povrchu pepře (Zdroj: istock.com)

Bílý pepř je nejostřejší

Bílý pepř se sklízí nejpozději, až zcela zralé bobule, kdy se vnější dužnatá slupka snadno odděluje od středu. Po namočení se slupka odstraní, bílé zrno se znovu suší a jeho konečná barva je žlutošedá. Pepř bílý má chuť ostřejší, výraznější, vůni slabší a jemnou. Koupíte ho celý, mletý nebo drcený. Pro svou barvu i silnou chuť se užívá k bílým masům, salátům, omáčkám, majonézám, rybám apod. Bílý pepř drcený je výborný na přípravu steaků.

Bílý pepř se sklízí nejpozději, až zcela zralé bobule, kdy se vnější dužnatá slupka snadno odděluje od středu
Bílý pepř se sklízí nejpozději, až zcela zralé bobule, kdy se vnější dužnatá slupka snadno odděluje od středu (Zdroj: istock.com)

Proč a jak je pepř prospívá zdraví

Pepř zlepšuje trávení a urychluje metabolismus, stimuluje spalování tuků, odstraňuje nadýmání, podporuje srdeční činnost. Posiluje imunitní systém, má antiseptické účinky, ochraňuje buňky, detoxikuje organismus, Podporuje zdravé dýchací cesty, pomáhá při odkašlávání. Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje prokrvení končetin a ulevuje od bolesti. V neposlední řadě se pepř považuje za přírodní afrodiziakum. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, sodík a  vitaminy A, B, C, E a K.

Proč a jak je pepř zdravý
Proč a jak je pepř zdravý (Zdroj: pixabay.com)

Pepře nepepře

Pepř červený či růžový není pravý pepř, ale vůní a velikostí se mu podobá. Chuť je spíše nasládlá, aromaticky kořenitá a pouze lehce ostrá. Díky pestrému zbarvení se používá do směsí s jinými druhy pepře. Je oblíbený ke kořenění ryb. Ani pepř sečuánský není pravý pepř, ale bobule trnitého jasanu. Je klasickým kořením asijské kuchyně, má peprnou, lehce citronovou chuť. Aroma i chuť se rozvine při pražení za sucha. Oblíbený je kajenský pepř, což jsou malé usušené a umleté chilli papričky.

Oblíbený kajenský pepř jsou usušené a umleté chilli papričky
Oblíbený kajenský pepř jsou usušené a umleté chilli papričky (Zdroj: pixabay.com)

Pravidla pepření

  • Téměř všestranný je jemný a křehký zelený pepř. Zkuste ho přidat třeba do ovocného salátu! Zážitkem jsou jahody se zeleným pepřem.
  • Bílý pepř se hodí na světlé pokrmy, oproti tomu černý na tmavé pokrmy.
  • Celá pepřová zrna vařte společně s pokrmem. Mletým pepřem se  dochucuje až hotový pokrm.
  • Ideální je kupovat celý pepř a namlít jej těsně před přidáváním do jídla anebo při ochucování již uvařeného pokrmu. Tak se totiž uchovají všechny účinné látky, a především vůně tohoto zajímavého koření.
  • Mletý pepř uchovávejte v dobře těsnících nádobkách na tmavém místě, aby si uchoval barvu a vůni. Mletý pepř vydrží maximálně 3 měsíce, zatímco celé kuličky se mohou skladovat několik let.
  • Kvalitu pepře poznáte podle nerozemletých kuliček a jejich váhy. Čím větší a těžší jsou kuličky, tím jsou kvalitnější. Naopak, vysušené a malé kuličky mezi kvalitní pepř rozhodně nepatří. U mletého pepře si můžete kvalitu zjistit jednoduše: nasypejte ho do sklenice s vodou a pokud prášek klesne, tak je z nekvalitních bobulí.

Související k tématu