Kam na výlet: Pečení chleba v obecních pecích

Zajeďte si vychutnat báječnou voňavou atmosféru na tradiční pečení chleba v obecních pecích. Tuto sobotu máte jedinečnou šanci, seznámit se s pečením chleba hned ve dvou obcích, v Lenoře a v Sopotnicích. Věřte, že takový chleba v supermarketu nepotkáte!

Květnové pečení chleba v Lenoře

26. května 2018 (9:00-13:00) 

Nechte se pozvat na tradiční netradiční veřejné pečení chleba (ale i koláčů, houstiček a lenorských placek), které se koná v Lenoře. Nejznámější a nejatraktivnější památkou Lenory je veřejná obecní pec na chleba z roku 1837. Sloužila nemajetným občanům, kteří neměli dost peněz na to, aby si mohli doma vybudovat pec vlastní. Na pečení se většinou domluvilo více rodin najednou, aby ušetřili na palivu. Obecní pec na chleba je od roku 1958 zapsaná jako nemovitá kulturní památka. Na podzim roku 1998 pan Václav Mráz znovu oživil tradici pečení. V roce 2000 bylo založeno občanské sdružení Velká lóže pecařská. Kořeny novodobého veřejného pečení chleba spočívají především v úctě k tvořivé lidské práci. Pekař Augustin Sobotovič a jeho pomocníci obětavě zachovávají tradici pečení chleba, ale také housek, koláčů a výborných lenorských česnekových placek.

Obecní pec v Lenoře
Obecní pec v Lenoře (Zdroj: Květnové pečení chleba v Lenoře)

Samotné pečení probíhá od 9:00 do 13:00. Den předem pekař připravuje kvásek na chleba. Brzy ráno pak musí pec roztopit nejčastěji tvrdým dřevem na potřebnou teplotu kolem 220 °C. Mezitím si připraví těsto. Následuje vymetení žhavých dřevěných uhlíků z pece, pak se již sází do pece placky, housky a nakonec chleba. Atmosféra při pečení je ojedinělá, po vytažení to kolem pece voní čerstvým pečivem, které se rozdává na ochutnání. Pečivo z lenorské pece je zásadně neprodejné a je rozdáno zdarma všem účastníkům veřejného pečení. Tyto výrobky jsou také nositeli regionální značky „ŠUMAVA originální produkt®“.

V Lenoře se pravidelně peče chléb
V Lenoře se pravidelně peče chléb (Zdroj: Květnové pečení chleba v Lenoře)

Pečení chleba v Sopotnicích

26. května 2018

Za poznáním i znovuobjevením tradičního pečení chleba se může vypravit každý rok od jara do podzimu do obce Sopotnice. Letošní termíny pečení chleba jsou 26. května, 30. června, 29. září a 27. října. V Sopotnicích najdete plně funkční novodobou repliku tzv. hliněnky - dřevem vytápěné gotické pece, ve které se může pěkně péct až 40 bochníků najednou. Chléb se zde peče pravidelně poslední sobotu v měsíci.

Chleba ze společného pečení v Sapoticích
Chleba ze společného pečení v Sapoticích (Zdroj: Pečení chleba v Sopotnicích)


Veřejné chlebové pece v minulosti sloužily nemajetným občanům. Ti, co neměli dostatek prostředků na vybudování pece vlastní, si mohli za mírný poplatek upéci v obecní peci. Sopotničtí navázali na tradici zdejších pekařů pana Kuneše a Lžičaře. Z ručně vyráběných pálených cihel postavili v obci veřejnou chlebovou pec. Výborný kváskový chléb, který pekli naši předci, si můžete odnést i domů. Pec najdete v centru obce kousek od kostela.

Související k tématu