Upečte si věnec s lískovými oříšky a hned budete mít lepší náladu

Lískové ořechy jsou hodně dobré a hodně zdravé, například umí zpomalovat stárnutí nebo pomoct při únavě a stresu, takže není od věci po nich teď na podzim sáhnout. Lískové oříšky jsou výborné čerstvé i pražené jen tak na chuť a povzbuzení, nejvíc se používají do sladkých těst a na zdobení moučníků a hlavně vánočního cukroví. Máme pro vás recept na oříškový věnec, který vám okamžitě zvedne náladu.

Lískové ořechy jsou zdravé, jenom je potřeba hlídat si množství, které sníme, protože obsahují až 62 % tuků a mají vysokou kalorickou hodnotu. Doporučují se tedy při zvýšené fyzické a psychické námaze, pro těhotné ženy a lidi v rekonvalescenci. Jsou plné vitaminů skupiny B (B3, B6, kyseliny listové a pantotenové) a zejména vitaminu E, významného antioxidantu, který pomáhá zpomalovat stárnutí, pozitivně působí proti únavě a stresu. Obsažené nenasycené mastné kyseliny zase pomáhají při vysokém krevním tlaku, zvýšeném zlém cholesterolu v krvi a při kardiovaskulárních onemocněních. Vhodné jsou i jako prevence ledvinových kamenů. Cenné jsou také vápník a bor, které příznivě ovlivňují zdravotní stav kostí.

Lískové ořechy jsou hodně dobré a hodně zdravé. Upečte si oříškový věnec a hned budete mít lepší náladu
Lískové ořechy jsou hodně dobré a hodně zdravé. Upečte si oříškový věnec a hned budete mít lepší náladu (Zdroj: pixabay.com)

Recept na věnec s lískovými oříšky 

Na těsto utřeme 4 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilínového cukru a 2 lžíce rumu do pěny. Za stálého šlehání zapracujeme 60 ml oleje. Hladkou mouku (160 g) smícháme s 1 zarovnanou lžičkou kypřicího prášku do pečiva a 60 g strouhaných lískových oříšků. Krátce zašleháme do našlehané hmoty. Hladké těsto stejnoměrně vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy na věnec (průměr 26 cm). Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 30 minut. Upečený věnec necháme 10 minut ve formě zchladnout a vyklopíme na podnos. Necháme zcela vychladnout a potom korpus podélně rozkrojíme. Krémovou náplň čokoládovou Dr.Oetker připravíme podle návodu na obalu s 200 ml mléka, 125 g změklého másla 2 lžícemi moučkového cukru. Rozetřeme na spodní díl věnce. Lehce zakryjeme druhým dílem a věnec potřeme rozehřátou meruňkovou marmeládou (asi 3 lžíce). Posypeme nastrouhanou čokoládou a ozdobíme 12 celými lískovými oříšky. Podle chuti pocukrujeme. Věnec uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.

Související k tématu