Cuketový perník s rybízovým přelivem

Právě nastává období, kdy většina zahrádkářů rozdává cukety na všechny strany. Cuketám se totiž kupodivu daří i v letošním suchém létě. Poradíme vám, jak cukety využít i na sladké pečení.

Co budete potřebovat na cuketový perník

  • 350 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 350 g cukru
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • ¼ l mléka
  • kousek másla a hrubou mouku na vymazání a vysypání plechu
  • rybíz a cukr podle chuti na přeliv

Jak budete postupovat při pečení cuketového perníku

1. krok: vymažte plech

Hluboký plech na pečení vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

Cuketový perník s rybízovým přelivem: vymažte plech
Cuketový perník s rybízovým přelivem: vymažte plech (Zdroj: Simona Sedláčková)

2. krok: nastrouhejte cuketu

Cuketu oloupejte, případně zbavte vnitřní části se semínky a nahrubo nastrouhejte na struhadle.

Cuketový perník s rybízovým přelivem: nastrouhejte cuketu
Cuketový perník s rybízovým přelivem: nastrouhejte cuketu (Zdroj: Simona Sedláčková)

3. krok: smíchejte další ingredience

V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do perníku, pak přidejte vejce a mléko a vše promíchejte. Nakonec přidejte nastrouhanou cuketu a opět promíchejte. Tekutou hmotu nalijte na vymazaný plech a pečte asi 25 minut při 160 °C.

Cuketový perník s rybízovým přelivem: smíchejte další ingredience
Cuketový perník s rybízovým přelivem: smíchejte další ingredience (Zdroj: Simona Sedláčková)

4. krok: rybízový přeliv

V misce vidličkou propíchejte kuličky červeného a bílého rybízu se dvěma lžičkami cukru a hotový přeliv servírujte na nakrájený perník přímo na talířek, nikdy ne dopředu, perník by se příliš rozmáčel.

Cuketový perník s rybízovým přelivem: rybízový přeliv
Cuketový perník s rybízovým přelivem: rybízový přeliv (Zdroj: Simona Sedláčková)

Související k tématu