Bomba pro chlapy: Cibulová marmeláda

O znamenitých účincích cibule nemůže být nejmenších pochyb. Působí jako přírodní antibiotikum, je osvědčeným prostředkem proti kašli, posiluje imunitu a v neposlední řadě je dobrá pro naše srdce. A proto bychom se měli snažit konzumovat jí co nejvíce. A co takhle v trochu netradiční podobě? Paní Boženka Dvořáková má fantastický recept na pikantní cibulovou marmeládu, která výborně ladí k masu nebo k sýrům, a proto chutná hlavně chlapům. Pojďme si ji spolu s Láďou Hruškou uvařit a okoštovat

Co na cibulovou marmeládu potřebujeme

  • 1 kg cibule
  • feferonku
  • 250 ml octa
  • špetku soli
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g cukru

Jak při přípravě cibulové marmelády postupovat

1. krok: oloupanou cibuli nakrájíme 

Cibuli pečlivě oloupeme a najemno nakrájíme.

Cibulová marmeláda: oloupanou cibule nakrájíme
Cibulová marmeláda: oloupanou cibule nakrájíme (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok: cibuli necháme zesklovatět

V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme nakrájenou cibuli a nasekanou feferonku zbavenou semínek. Necháme zesklovatět, což trvá přibližně 15 minut.

Cibulová marmeláda: feferonku zbavíme semínek a přidáme k cibuli
Cibulová marmeláda: feferonku zbavíme semínek a přidáme k cibuli (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok: k cibuli přidáme cukr, ocet a sůl

Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přilijeme ocet a přidáme špetku soli. Necháme zhruba 15 minut vařit.

Cibulová marmeláda: přidáme cukr a necháme zkaramelizovat
Cibulová marmeláda: přidáme cukr a necháme zkaramelizovat (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok: uvařenou marmeládu dáme do skleniček

Uvařenou marmeládu napěchujeme do čistých zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Takto necháme vychladnout.

Cibulová marmeláda: uvařenou marmeládu napěchujeme do skleniček
Cibulová marmeláda: uvařenou marmeládu napěchujeme do skleniček (Zdroj: archiv FTV Prima)

Související k tématu