Jak si na podzim připravit půdu a čím hnojit?

Podzimní příprava půdy je velmi důležitým krokem k tomu, abychom měli na jaře připraveno na setí a sázení. Půda si díky správnému vyhnojení a zpracování odpočine, nabere sílu a další sezóna tak bude ve znamení kvalitní sklizně. Připomeneme si, která hnojiva na podzim používáme.

Jak si na podzim připravit půdu a čím hnojit? (Zdroj: Prima DOMA)

Podzimní hnojení a orání 

Po sklizni plodin nás bude na zahradě čekat asi poslední důležitý úkol, a tím je vyhnojení a zrytí záhonů, případně zorání polí. Na malé zahrádce si vystačíte s rýčem, ale velké pole vyžaduje zahradní mechanizaci. A měla by to být taková, která zvládne orbu, rotavátor je zcela nevhodný. 

Pokud jsme měli na poli třeba brambory, je ideální ihned po jejich sklizni zasít na volnou plochu hořčici nebo řepku, která nám do zimy stihne vyrůst a vytvořit zelené organické hnojivo. Může se stát, že díky teplým podzimním dnům nám zelené hnojivo vyroste do velké výšky, v takovém případě jej posekáme, ale necháme na záhonu a při nejbližší příležitosti zaryjeme do země nebo zaoráme. 

Hořčice
Hořčice patří mezi oblíbené zelené hnojivo (Zdroj: Prima DOMA)

Upozornění: Na záhonech, kde se u košťálovin často vyskytuje nádorové onemocnění se rozhodně hořčice ani řepka vysívat nesmí.

Kromě zeleného hnojiva bychom si měli obstarat dostatek chlévského hnoje, řádně uleželého. Především tam, kde budeme chtít na jaře zasázet brambory se bez chlévského hnoje prakticky neobejdeme. 

Hnůj
Těžší a málo vyživené půdy budou potřebovat chlévský hnůj (Zdroj: Prima DOMA)

Orba

Základem dobré orby se správné připravení pluhu. Plocha pluhu by měla být co nejvíce hladká, doslova vyleštěná, zbavená jakékoliv nežádoucí zeminy, zbytků plevele a podobně. Při zaorávání zeleného hnojiva je potřeba z pluhu sundal tzv. krojidlo, které se používá na těžké a silně zarostlé půdy. 

Hnojení
Zelené hnojivo je potřeba před zaoráním posekat (Zdroj: Prima DOMA)

Nejprve pluhem projedeme první brázdu. Poté seřídíme pluh tak, aby směřoval kolmo k zemi. Při zaorávání zeleného hnojiva dbáme na to, abychom jej neklopili na dno brázdy, vždy musí zůstat v navrstvené zemině nad brázdou. Při použití zahradní mechanizace při orání se dá stroj pomocí volnoběžných nábojů v kolech jednoduše otáčet, aniž bychom se museli složitě otáčet mimo pole. Pak se kola zase uzavřou a stroj dál orá napevno. 

Pluh
Podstatou správného orání je dobře seřízený pluh (Zdroj: Prima DOMA)

Jak poznáme, že oráme správně? Tak, že stroj jde v brázdě v podstatě sám a my jej pouze řídíme. Nesmíme jej tlačit nebo přetahovat, tak je jednoduše poznat, že je ve stroji závada a je špatně seřízený. Při správném seřízení dokáže takové pole zorat i žena bez velké námahy.

Zorané pole necháme odpočívat až do jara, rozhodně jej (ani malé zryté záhony) nekultivujeme. To si necháme až na jarní práce.

 

Související k tématu