Jaká je správná technika krájení cibule?

Nakrájená cibule je základem mnoha pokrmů. Naučte se s námi tu správnou techniku. Tajemství spočívá v kombinaci vertikálních a horizontálních řezů.

Jaká je správná technika krájení cibule? (Zdroj: Fiskars)

Jaké nože je vhodné na krájení cibule použít?

Typů nožů je velké množství, pro krájení cibule se nejvíce hodí nůž okrajovací a nůž kuchařský velký.

1051747_Hard_Edge_Large_Cooks knife
Velký kuchařský nůž Fiskars Hard Edge je ideální pro snadné krájení masa a zeleniny (Zdroj: Fiskars)

Cibule se v různých úpravách objevuje v naší kuchyni velice často. Používáme ji do základů, omáček, pomazánek, ale třeba i do zeleninového salátu. Její krájení patří k základním kuchařským dovednostem, bez kterých se v kuchyni opravdu neobejdete.

Na začátku je potřeba cibuli pečlivě oloupat. Použijeme loupací nůž, který má pro tento účel ideální velikost i tvar čepele. Cibuli zbavíme suchých vrstev a odkrojíme oba konce.

AK_FISKARS_SIE_9193 upr
Cibuli oloupeme a odkrojíme oba konce (Zdroj: Fiskars)

Vezmeme si velký kuchařský nůž, cibuli podélně rozkrojíme napůl a řeznou stranou položíme na prkénko. Tím získáme bezpečnou a stabilní pozici pro následující krájení.

Krájení na půlkolečka

Tento způsob použijeme zejména na přípravu cibule do salátů, na ozdobu obložených mís a chlebů.

Prsty sbalíme tak, že ukazovák, prostředníček a prsteníček lehce ohneme. Cibuli držíme proti prkénku tak, aby nehty byly lehce schované. Palec zůstává za cibulí a tlačí ji proti ostatním prstům. Kolébavým pohybem začneme krájet cibuli od konce směrem ke dlani. Čepel se přitom opírá o klouby předních prstů, aby nedošlo k řeznému poranění.

AK_FISKARS_SIE_9220 upr
Cibuli držíme tak, aby nehty byly lehce schované (Zdroj: Fiskars)
AK_FISKARS_SIE_9222 upr
Krájíme kolébavým pohybem od konce směrem ke dlani (Zdroj: Fiskars)

Krájení větších cibulí na kousky do základu

Pod maso, do základu spolu například s kořenovou zeleninou.

Cibuli rozkrojenou napůl rozkrojíme podélně ještě jednou. Obdobně jako u krájení na půlkolečka, kolébavým pohybem pokrájíme na kousky.

AK_FISKARS_SIE_9224 upr
Cibuli rozkrojenou napůl rozkrojíme podélně ještě jednou a pokrájíme na kousky (Zdroj: Fiskars)

Krájení na kostičky

Do pomazánek, jemných omáček, remulád i salátů.

Cibuli položenou na prkénko nařízneme několika kolmými řezy směrem k prkénku (počet řezů závisí na tom jak jemné kostičky chceme). Pozor – nedokrajujeme na straně, kde byl kořen do konce, aby se nerozpadla.

AK_FISKARS_SIE_9202 upr
Cibuli nařízneme několika kolmými řezy (Zdroj: Fiskars)

Následně uchopíme zeshora cibuli prsty ohnutými obdobně jako u krájení na půlkolečka a jemně tlačíme proti prkénku. Velkým nožem provedeme několik řezů rovnoběžných s prkénkem o zhruba stejné tloušťce jako u prvního naříznutí nakolmo. Opět nedokrajujeme do konce.

AK_FISKARS_SIE_9208 upr
Poté provedeme několik vodorovných řezů (Zdroj: Fiskars)

Takto připravenou cibuli uchopíme cibuli stejně jako při krájení na půlkolečka a kolébavým pohybem nakrájíme na požadovanou hrubost/jemnost kostiček.

AK_FISKARS_SIE_9212 upr
Nakonec cibuli kolébavým pohybem nakrájíme na kostičky (Zdroj: Fiskars)

Rada na závěr: Opravdu bezpečně budete krájet pouze s dobře nabroušeným nožem.

Fiskars_Environmental_Hard_Edge_group
Kvalitní a ostré nože jsou v kuchyni nezbytné (Zdroj: Fiskars)

Autor:

Související k tématu