Máte hodně zeleniny a už nevíte, co s ní? My víme! Udělejte čalamádu!

Urodil se vám na zahradě nadbytek zeleniny a už nevíte, co s ní? Udělejte čalamádu! Přestože způsobů, jak na zimu konzervovat papriky, rajčata, okurky, zelí či cibuli je opravdu hodně, my sázíme na pikantní čalamádu. Máme pro vás recept, který klidně snese i odchylky v kombinaci a vzájemných poměrech druhů zelenin, takže se nemusíte bát experimentovat.

Slovník cizích slov říká, že čalamáda je směs krájené zeleniny naložené v octovém nálevu. Obvykle se připravuje z barevných paprik, rajčat (i zelených), okurek, hlávkového zelí, mrkve, cukety, celeru a hlavně cibule, která v čalamádě rozhodně nesmí nikdy chybět. Vzájemný poměr a kombinace mohou být zcela libovolné, dají se měnit podle toho, co a kolik právě máme po ruce, jaké druhy zeleniny se právě sklízejí. Pokud postupujeme podle receptu, tak i tam si v můžeme dovolit popustit uzdu fantazii a experimentovat.

Do čalamády se hodí různé druhy zeleniny, ale hlavně cibule, papriky, rajčata a hlávkové zelí
Do čalamády se hodí různé druhy zeleniny, ale hlavně cibule, papriky, rajčata a hlávkové zelí (Zdroj: pixabay.com)

Čalamáda: recept na maďarský zeleninový salát

Co na čalamádu potřebujeme

  • 1 kg zelených paprik
  • 1 kg rajčat
  • 1 hlávka bílého zelí (asi1 kg)
  • 1 kg cibule
  • 1–2  feferonky
  • 1 l bílého (vinného) octa
  • 1,5 l vody
  • 150 g cukru
  • 4 lžičky soli
  • 3 lžíce zrnek černého pepře
  • 1 balíček pomůcky ke konzervování ovoce a zeleniny

Jak při přípravě čalamády postupujeme

1. krok: nakrájíme zeleninu, smícháme a dáme do sklenic

Paprikové lusky rozpůlíme, odstraníme stopku, jádřinec a bílé přepážky. Omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na nudličky. Rajčata omyjeme, necháme okapat, vykrojíme tvrdá lůžka a rozkrájíme na čtvrtiny. Z hlávky bílého zelí odtrhneme několik venkovních listů, zbytek rozkrájíme na osminy, vykrojíme košťál. Zelí omyjeme, necháme okapat a pokrájíme nebo nastrouháme na nudličky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme na jednotlivá kolečka. Z feferonky odstraníme stopku a jádřinec, lusk omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Podle chuti můžete k ostatním přísadám přidat ještě 3–4 oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku.  Všechnu připravenou zeleninu smícháme a naplníme do sklenic.

2. krok: připravíme nálev a zalijeme jím zeleninu

Na přípravu sladkokyselého nálevu smícháme ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře. Přivedeme k varu a necháme vařit tak dlouho, až se cukr rozpustí. Sejmeme z plotny a do horkého nálevu přidáme pomůcku ke konzervování Dr.Oetker. Důkladně zamícháme až se rozpustí. Hotovým teplým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími uzávěry a necháme otočené víčkem dolů nejméně hodinu. Zeleninový salát v chladu a temnu vydrží přibližně 6 měsíců

Související k tématu