Jak archivovat vína doma?

Víte, že i vy sami si můžete doma archivovat víno, třeba pro příležitost budoucího významného jubilea? Pokud například při narození potomka pořídíte víno určené k archivaci, můžete jej otevřít třeba při jeho osmnáctých narozeninách. Když půjde o vhodně zvolenou láhev, které dáte patřičnou péči, znamenitě rozvine své kvality. Archivace vína sice má svá pravidla, ale s trochou snahy to zvládne každý.

Jak archivovat vína doma? (zdroj: Depositphotos)

Aby bylo uzrálé víno plnější a harmoničtější, došlo u něj k vylepšení chuti, vůně a celkové kvality, je třeba věnovat pozornost potřebným podmínkám. Přečtěte si 7 jednoduchých pravidel, jak víno správně archivovat.

Vinný archiv
Archivace vína má svá pravidla (Zdroj: Depositphotos)

Správný výběr

O vhodnosti vína k archivaci rozhoduje mnoho faktorů, namátkou třeba množství bezcukerného extraktu a zbytkové kyseliny. Čím více jich víno obsahuje, tím lepší bude k archivaci. Každý ročník i každá půda jsou však specifické a může se stát, že i sebelepší víno se v jednom ročníku zkrátka nepovede. Které láhve jsou pro archivaci vhodné, ví vždy nejlépe vinař, proto je nejjistější dát na jeho doporučení. Většinou se jedná o vlajkové lodě vinařství. Uniknout vaší pozornosti by neměla ani zátka – archivní vína by měla být zapečetěná vysoce kvalitním a čistě přírodním korkem.

Barolo
Které láhve jsou pro archivaci vhodné, ví vždy nejlépe vinař (Zdroj: vinozarchivu.cz)
Dvojka
Archivní vína by měla být zapečetěná vysoce kvalitním a čistě přírodním korkem (Zdroj: vinozarchivu.cz)

V hlavní roli teplota

Že u vína hraje roli teplota, víme skoro všichni – bílé víno před podáváním chladíme, pro červené je zase ideální teplota do 18 °C. Jak je to ale při archivaci? Ideálně by v místnosti, kde archivní víno uchováváte, měla být teplota mezi 10–15 °C. Jestliže bude vašemu vínu zima, může ztratit aroma. Pokud mu bude moc teplo, může se stát, že bude aroma naopak až agresivní. V místnosti by navíc nemělo docházet k výkyvům teplot. Máte-li na výběr ze dvou místností, přičemž ta první je za normální situace ve správné teplotě, ale občas v ní dojde k náhlým výkyvům teploty, zatímco ve druhé je o něco tepleji, ale teplota je stabilní – zvolte druhou variantu.

Jedině na ležáka

Spousta z nás víno jen tak postaví do spíže nebo do boční přihrádky v ledničce. Neuvědomujeme si ale, že tím vínu škodíme – v tom nejhorším případě se dokonce může úplně zkazit. Spodní část korku by totiž měla být neustále ponořená, čehož dosáhneme tím, že budeme víno skladovat naležato. Korek si díky tomu udržuje svou elasticitu a do lahve nepronikne obávaný kyslík. Ten by mohl způsobit, že naše víno potká předčasné stárnutí. Pokud tedy chcete víno archivovat, postarejte se, aby leželo.

Uložení
Vinné lahve ukládejte naležato, ne na stojáka, v tom nejhorším případě se víno může úplně zkazit (Zdroj: Depositphotos)

Pozor na pachy

Korek má ještě jednu zapeklitou vlastnost – nasává pachy. Dávejte si proto pozor, s čím víno skladujete. S výrazně aromatickými potravinami se vaše víno kamarádit nebude. Snažte se předejít i uskladnění spolu s dezinfekcemi a dalšími chemikáliemi – opar čisticích prostředků, který se na vás vyvalí ihned po otevření lahve, vám radost nejspíš neudělá. Ideální není skladování vína v takovém sklepě, kde by bylo v blízkosti ovoce či zeleniny, které také celkem silně voní.

Vinné korky
Korek má ještě jednu z vlastností, a to nasává pachy, dávejte tedy pozor, co ještě ve vinném sklepě skladujete (Zdroj: Depositphotos)

Optimální vlhkost a tma

Vlhkost, která vínu vyhovuje nejvíc, se pohybuje mezi 60 a 70 %. To je zhruba o 20 % víc, než jaká je doporučená vlhkost v ostatních místnostech. V obýváku se tedy vašemu vínu líbit nebude, čistý sklep je v tomto ohledu lepší varianta. Další věcí, kterou víno nemá rádo, je světlo – ani to od sluníčka, ani to od žárovek. UV záření obsažené ve světle totiž nepřiměřeně urychluje proces zrání a oxidace.

Vinný sklep
Vlhkost, která vínu vyhovuje nejvíc, se pohybuje mezi 60 a 70 % (Zdroj: Depositphotos)

Netřepat, prosím!

Pro optimální zrání víno potřebuje být v klidu, nemělo by se s ním hýbat. Když tedy budete láhev neustále natřásat, často ho přesouvat nebo někam vozit, proces archivace zbytečně narušíte.

Po otevření příliš nečekat

Až nastane ten slavnostní den, pro který víno archivujete, vypijte jej ideálně během jednoho sezení. Mladé víno vydrží ještě několik dní po otevření v ledničce. U zralého vína se ale těžce odhaduje, jak se bude po otevření vyvíjet jeho charakter. Pokud je to například dvacetileté víno, pusťte se do ochutnávání do půl hodiny od otevření.

Degustace
Archivní vína neskladujte otevřená, vypijte je ideálně během jednoho sezení (Zdroj: Depositphotos)

Tip vinaře:

Suché bílé víno Soave z italské vinice Runcata má velký potenciál k archivaci a bylo oceněno nejvyšším italským hodnocením vín Tre bicchieri. Má výraznou mineralitu díky lávovému podloží vinice. Aby víno dosáhlo svého skutečného potenciálu, mělo by se ještě několik let archivovat – vinařství garantuje, že bude své kvality rozvíjet nejméně po 20 let. Můžete jej ale otevřít kdykoliv v průběhu archivace. Pořídíte-li více lahví, máte možnost posoudit, jak víno v průběhu času zraje.

Santenay je suché červené víno z odrůdy Pinot Noir z Burgundska ve Francii, které je nejslavnější vinařskou oblastí na světě. Vyrábí se ve vinařství Les Héritiers Saint-Genys z hroznů z padesátileté vinice o rozloze pouhých 0,81 hektaru, která patří do prestižní kategorie Premier Cru. Toto klasické elegantní víno potřebuje ke své celé kráse ještě několik let zrát, aby dosáhlo svého skutečného potenciálu. Můžete jej ale otevřít kdykoliv v průběhu archivace. Pořídíte-li více lahví, máte možnost posoudit, jak víno zraje v průběhu času.

Runcata
Suché bílé víno Soave z italské vinice Runcata má velký potenciál k archivaci (Zdroj: vinozarchivu.cz)
Santenay
Santenay je suché červené víno z odrůdy Pinot Noir z Burgundska ve Francii (Zdroj: vinozarchivu.cz)

Víno určené k archivaci je ideálním dárkem k narození potomka a otevřít jej můžete například při jeho 18. narozeninách. Také je ale možné začít jej archivovat při příležitosti začátku studia na střední nebo vysoké škole, a pak si s ním připít k promoci, nástupu do první práce a podobně.

Autor:

Související k tématu