Na konci léta je ideální čas na bezinkové dobroty

Konec léta nás většinou najde v sadech a zahradách, kde pilně sklízíme letní ovoce a zeleninu. Nezapomínejme přitom ale ani na divoké plody, které v tuto dobu dozrávají. Rozhodně bychom si měli udělat čas na sběr bezinek, z nichž budeme doma připravovat chutné zavařeniny nebo likéry. Jaké další pochutiny z bezinek jsou u vás oblíbené?

Vstupte do podzimní sezóny s výrobky z bezinek (Zdroj: Depositphotos)

Bezinky - elixír života

Plody bezu černého, u nás známé jako bezinky jsou divoce rostoucí plody. Najdeme je na rumištích, u krajů polí či cest. Mnoho lidí považuje tento vytrvalý keř za plevel. I přesto, že bez černý roste "nekulturně", v žádném případě bychom ho neměli likvidovat. Je totiž cennou rostlinou v léčitelství, potravinářství i ve farmacii.

Bez černý je užitečný dvakrát - v době kvetení sbíráme jeho květenství jako pochutinu. Koncem léta, když dozrají drobné tmavě fialové bobulky, používáme je na výrobu marmelád, šťáv a dalších výborných pochoutek. Květy se používají buď jako smažený pokrm, zvaný kosmatice nebo se z nich získává skvělá osvěžující limonáda, kvašením pak lahodné víno.

Bezinka
Z bezinek si připravíte marmelády, vína, likéry i čaje (Zdroj: Depositphotos)

Bezinky jsou opravdu napěchovány vitamíny a zdraví prospěšnými látkami. Obsahují vitamíny C a B, dále pak organické kyseliny, cukry, karoteny, glykosidy, bioflavonoidy, éterické oleje, tříslovinu, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a látku cholin (je to vitamínům příbuzná látka, která má důležitou funkci v základních živinách). 

Při sběru bezových květů i plodů se musíme ujistit, že opravdu sbíráme bezinky. Keř bezu černého lze zaměnit za rostlinu bez chebdí - což je vysoká vytrvalá bylina, avšak obsahuje mnoho toxických látek, které by našemu organismu mohly ublížit. Další podobnou rostlinou je bez červený, který má ale dle názvu jasně červené plody. Tento druh bezu je někde nazýván jako bez hroznatý. Jeho plody jsou mírně jedovaté a u senzitivnějších jedinců mohou způsobit silné zdravotní obtíže.

Bez červený
Bez červený a bez chebdí jsou jedovatí příbuzní bezu černého (Zdroj: Depositphotos)

Bezinky jako léčivka

O bezu černém se po právu říká, že je lékem na všechno. V minulosti byl uznávaným léčebným prostředkem na bolesti zubů, zácpu, popáleniny, a dokonce se používal v případě, že někoho pokousal vzteklý pes. My navíc víme, že:

  • odvar z květů bezu působí močopudně, podporuje pocení a rozpouští hleny
  • studený bezový čaj z květů pomáhá při nechutenství a nevolnostech, stimuluje práci žlučníku
  • šťáva z plodů léčí záněty trojklanného nervu a neurologické obtíže - pozor čerstvá šťáva je mírně jedovatá, plody povařte!
  • nezralé plody mají projímavý účinek
  • kůra a listy bezu jsou jedovaté, a tedy se nepoužívají

Kromě léčebných účinků se bez černý a zejména jeho plody používají k přírodnímu barvení látek, farmaceutický průmysl pak využívá zejména sušené květy bezu. V minulosti byly bezu připisovány mystické schopnosti, např. se věřilo, že zahání dobytčí mor, a rostliny byly často vysazovány právě blízko hospodářských budov.

Bez černý
Bez černý patří mezi léčivé rostliny (Zdroj: Depositphotos)

Použití v kuchyni

Bezinková šťáva

Potřebujeme:

  • 2,5 kg bezinek
  • 1 kg cukru
  • 2 l vody
  • 20 g kyseliny citronové
  • 1 hřebíček
  • 1 vanilkový lusk

Přebrané a oprané bezinky nejprve spaříme 20 minut v horké vodě, pak přidáme kyselinu citronovou, koření a cukr a pozvolna vaříme dalších 20 minut. Uchováváme v lahvích v temnu.

Bezová šťáva
Bezová šťáva je oblíbenou pochoutkou (Zdroj: Depositphotos)

Bezinkový džem

Potřebujeme:

  • 1 kg jablek
  • 1/2 kg bezinkových bobulek
  • 400 g krystalového cukru
  • 10 g kyseliny citronové
  • 1 citron
  • 1 dl rumu

Nejprve si připravíme jablka, která omyjeme, vykrájíme a rozvaříme do kaše. Tu pak prolisujeme. Ke kaši přidáme bezinkové bobule a pomalu vaříme. Do rozvaru přidáme cukr, ještě 10 minut mícháme nad plamenem. Těsně před dokončením přidáme kyselinu citronovou a šťávu z 1 citronu. Dochutíme rumem.

Džem
Bezinkový džem má skvělou chuť (Zdroj: Depositphotos)

Sušené bezinky

Bezinkové plody natrhejte v celých kusech s oplodím a zavěste do stínu a nechte zaschnout. Poté bobule otrhejte, rozložte na pečící papír a dejte do trouby na 50 °C. Sušte pomalu. Usušené bobulky uchovávejte v papírovém sáčku. Používejte např. na čaj - na 1 šálek 1 lžičku sušených bezinek a zalít vroucí vodou, louhovat 10 minut.

Bezinky
Sušené bezinky vám pokryjí zásobu vitamínu C na celou zimu (Zdroj: Depositphotos)

Bezinkové chutney

Potřebujeme:

  • 1 kg bezinkových bobulí
  • 1 velkou cibuli
  • 475 ml octa
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 1 lžičku cayennského pepře
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžičku hořčičného semínka

Bobule rozmačkáme v hrnci, přidáme najemno nakrájenou cibuli a vaříme. Postupně přidáváme ostatní ingredience. Vaříme do úplného zhoustnutí. Poté naplníme do sklenic a necháme vychladnout.

Chutney
Vyrobte si chutney z plodů bezinek a máte vitamínovou bombu (Zdroj: Depositphotos)

Související k tématu