Připravte si zvláště teď před zimou zázračný elixír dlouhověkosti

Česnek se již od pradávna používá v kuchyni pro dochucení pokrmů. Kdo by si občas nedal česnečku po prohýřené noci? Nebo umíte si představit bramborák bez tohoto charakteristicky vonícího koření? Jeho účinky na zdraví jsou také velmi cenné. Proto jej dnes využijeme a vyrobíme si elixír dlouhověkosti.

Účinky česneku jsou známé již od dob starého Řecka a Říma (Zdroj: Depositphotos)

Česnek - posvátná rostlina s charakteristickou vůní

Egypťané jej považovali za afrodisiakum, Řekové i Římané mu připisovali posilující účinky. Původně byl uctíván jako posvátná rostlina. Pochází z Mongolska, odkud se postupně dostal do celého světa. Používá se převážně v kuchyni jako koření, najdete ho v receptech na saláty, omáčky, polévky, pomazánky, používá se při úpravě masa i zeleniny. 

Oloupaný česnek
Česnek se přidává do teplé i studené kuchyně (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Česnek obsahuje mnoho vitaminů a dalších látek, působí pozitivně na obranyschopnost organismu, na podporu trávení, má antiseptické účinky, v lidovém léčitelství se používá jako přírodní antibiotikum, snižuje cholesterol i krevní tlak, ničí parazity ve střevech. Není vhodný pro lidi s onemocněním jater, žlučníku a slinivky, vyhýbat by se mu měly osoby s nízkým tlakem. 

Výroba česnekové tinktury
Česnekový elixír užíváme po dobu 1 měsíce (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Výroba elixíru dlouhověkosti

Oloupeme si česnek, pokrájíme na menší kousky a rozdrtíme v hmoždíři nebo vymačkáme přes lis na česnek. Nakládáme do alkoholu. Potřebujeme kvalitní čistý alkohol (alespoň 40 %). Do třetiny sklenice nasypeme nadrcený česnek, doplníme 2/3 obsahu alkoholem a dobře uzavřeme. Uložíme do tmavé a chladné místnosti. Přecedíme do lahviček. Poté užíváme cca 20 kapek 3x denně (při užívání vždy přihlédneme ke svému věku, váze a momentálnímu zdraví) po dobu 1 měsíce. V rámci prevence postačí tuto kůru opakovat 2x do roka. 

Příprava elixíru dlouhověkosti
Česnek má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Pár zajímavostí na závěr

  • Zápachu z úst po konzumaci česneku se zbavíte, když rozžvýkáte zrnko kávy nebo pár lístků máty. Pomůže také několik doušků plnotučného mléka, popř. smetany. 
  • Aby vám ruce nepáchly po česneku, po umytí je potřete citronem.
  • Pokud máte po konzumaci česneku žaludeční problémy, zkuste ze stroužků odstranit před použitím vnitřní klíček.
  • Aby česnek tolik nepálil, je dobré jej přidat do pokrmů nasekaný, nikoliv utřený. Čím více se poruší struktura buněk, tím je palčivější.
Krájení česneku
Čím víc česnek nadrtíme, tím bude palčivější (Zdroj: Archiv FTV Prima)
  • Pokud se vám na zahradě uhnízdily vosy, zaženete je česnekovým odérem. Vyrobte si česnekový nálev a z bezpečné vzdálenosti jej rozprašte okolo hnízda.
  • V dřívějších dobách se lidé potírali česnekem, aby se chránili před upíry, vlkodlaky i černou magií. 
  • Podle vědeckých výzkumů dokáže česnek zabít až 23 různých bakterií.
  • Za vlády Tutanchamona bylo možné koupit otroka za necelých 8 kg česneku.

Autor:

Související k tématu