Zamrazte si léto a uchovejte produkty ze zahrady po celý rok

Léto je v plném proudu a zahrádky i trhy přetékají čerstvě utrženým ovocem i zeleninou. Něco sníme jen tak, něco padne do koláčů a zeleninových pokrmů, něco zavaříme. Ale ještě pořád část úrody zbývá. Zamrazte si ji! V zimě pak přijde rozhodně vhod. Prozradíme tři jednoduchá pravidla jak na to, aby z plodů léta nakonec nebyla jen nevzhledná kaše.

Zamrazte si léto a uchovejte produkty ze zahrady po celý rok (Zdroj: Depositphotos)

Pravidlo první: ne všechno jde zamrazit

Zamrazit můžete spoustu druhů ovoce i zeleniny. V mrazáku tak bez problémů uchováte třeba jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny. A také hrášek, fazolky nebo brokolici. Podstatně náročnější je uchovávání plodin, které obsahují vysoký podíl vody. Takže zapomeňte třeba na přímé mrazení melounů, okurek, rajčat, salátů nebo brambor. Po rozmrazení se změní v tekutou hmotu se zcela jinou chutí i konzistencí a jsou nepoživatelné.

Whirlpool_hrášek_ilustrační
Zamrazit můžete spoustu druhů ovoce i zeleniny (Zdroj: Whirlpool)

Pravidlo druhé: ovoce i zeleninu je potřeba na mrazení připravit

Ovoce i zeleninu, které můžete zamrazit, je potřeba na jejich ledovou pouť připravit. Drobné ovoce, jako jsou bobuloviny, přeberte od lístků a smítek. Suché je prosypte krystalovým cukrem – ideálně třtinovým, který jednak báječně chutná, a je navíc na rozdíl od bílého řepného cukru zdravý. Jednotlivé plody se pak k sobě nebudou lepit. Ovoce naporcujte do vhodných sáčků určených pro mrazení a uzavřete. Nebo pokud máte doma vakuovačku, zapečeťte svárem.

Pozor na vakuování! Není vhodné, protože by choulostivé ovoce rozdrtilo a odsálo šťávu. Větší ovoce, jako jahody nebo meruňky, očistěte, pokrájejte na menší kousky a okamžitě zakapejte citronovou šťávou. Dopřejte jim také jednu nebo dvě hrsti krystalového cukru, naporcujte, a uložte do vhodných sáčků.

Whirlpool_ovoce_ilustrační
Ovoce i zeleninu, kterou můžete zamrazit, je potřeba na jejich ledovou pouť připravit (Zdroj: Whirlpool)

Zeleninu, jako je mladý hrášek nebo čerstvé fazolové lusky, je potřeba před zamrazením tzv. blanšírovat. To znamená velmi krátce povařit v dobře osolené vroucí vodě, přecedit a ihned ochladit v nádobě s chladnou vodou s ledovou tříští. Uchová si tak svoji křupavou svěžest i barvu, chuť a strukturu. K blanšírování se báječně hodí i parní trouba, která dovede vařit ve 100% páře. Celý proces bude mnohem pohodlnější a navíc se obejde zcela bez soli.

Pravidlo třetí: hlavně rychle

Pokud chcete, aby si uložené poklady udržely i po rozmrazení svoji původní barvu, šťavnatost a strukturu, je potřeba je zamrazit opravdu rychle a šetrně. K tomu slouží funkce rychlého mrazení přímým přívodem chladného vzduchu do vyhrazeného prostoru, kterou najdete u některých chladniček. Brání tvorbě ledových krystalů, které by měly na svědomí ztrátu původní textury, barvy i chuti po rozmrazení. Naprostou špičku pak nabízí spotřebiče, kde naleznete oddíl s možností nastavení různých teplo, kde můžete volit podle potřeby mezi chlazením a mrazením. Na výběr máte tři teploty chlazení (+10 °C, +4 °C a 0 °C) a tři teploty mrazení: pro mírné (-7 °C), střední (-12 °C) a hluboké mrazení (-16 až -22 °C) podle toho, jak rychle chcete potraviny spotřebovat. Mírné chlazení například využijete, pokud uložené potraviny spotřebujete do týdne. Hluboké mrazení naopak slouží pro dlouhodobé uchování v řádu měsíců. 

Zamražená zelenina
Zamrazování potravin musí proběhnout rychle, aby zůstala zachovaná barva i chuť (Zdroj: Depositphotos)

Autor:

Související k tématu