Vyzkoušeli jsme za vás několik zajímavých letních receptů na gril

Teplé letní dny si přímo říkají o posezení s přáteli u dobrého jídla, a ideálně i vína. Právě proto jsme pro vás připravili pár receptů, ke kterým se skvěle hodí moravská anebo česká vína. Na nic nečekejte a vyzkoušejte je.

Letní grilování s moravskými víny (Zdroj: Depositphotos)

Letní grilování - to je pohoda, večery s přáteli a hlavně spousta dobrot. A protože grilovat "na sucho" je skoro hřích, nebude na škodu grilované dobroty spláchnout vybranými moravskými víny.

Salát s kozím sýrem

Co budeme potřebovat na 4 porce:

  • 2 balení rukoly anebo mixu salátu
  • 2 zralé hrušky
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 200 g měkkého kozího sýru
  • 200 g zrajícího sýru s modrou plísní
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce balzamikového octu
  • mořská sůl
  • 4 lžíce olivového oleje
Kozí sýr
Vyzkoušejte lehkou směs kozího sýra, ořechů a rukoly (Zdroj: Depositphotos)

Postup:

Salát či rukolu pečlivě umyjeme a necháme okapat. Dle potřeby ho můžeme nakrájet. Hrušky omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Nasekané ořechy a sýr nakrájený na menší kousky smícháme ve větší míse. Postupně přidáme med, citrónovou šťávu, balzamikový ocet, mořskou sůl a olivový olej. Lehce promícháme a můžeme podávat společně s vínem. Zde je potřeba zvolit výraznější bílé víno. Ideálně pro tento pokrm vyzkoušejte Hibernal nebo Sauvignon z loňské sklizně a trochou zbytkového cukru, tedy polosuché či polosladké.

Bílé víno
Bílé víno a kozí sýr je přirozená symbióza (Zdroj: Depositphotos)
Salát
Jemná směs sýra, rukoly a ořechů překvapí lehkostí a chutí (Zdroj: Depositphotos)

Grilovaný hermelín po italsku

  • 4 hermelíny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce provensálského koření
  • čerstvá bazalka/ rozmarýn
  • sušená rajčata
  • hrst piniových oříšků
  • alobal
Hermelín
Hermelín je oprávněně nazýván jako král sýrů (Zdroj: Depositphotos)

Postup:

Bazalku či rozmarýn (dle chuti) nasekáme najemno a smícháme v misce společně s olivovým olejem a provensálským kořením. Hermelín vyndáme z obalu a k ruce si připravíme alobal, do kterého pak sýr zabalíme. Hermelín ponoříme do oleje s kořením a ze všech stran jej potřeme, položíme jej pak na alobal a na něj klademe sušená rajčata a piniové oříšky. Důkladně zabalíme a položíme na gril. Na mírném ohni necháme přibližně 5-10 minut grilovat.
Náš tip: Takový recept skvěle doplní víno. Zde můžeme vybrat, buď středně plné suché, jemně barikové bílé víno z odrůd např. Chardonnay nebo Rulandské bílé z ročníků 2018 nebo 2019. Anebo středně plné suché červené víno z ročníků 2018 či 2019 a z odrůd Svatovavřinecké nebo Frankovka.

Grilovaný hermelín
Grilovaný hermelín s rajčátky je vítaná klasika (Zdroj: Depositphotos)
Víno
Váháte mezi bílým a růžovým vínem? Použijte oba druhy (Zdroj: Depositphotos)

Kuřecí špízy s cuketou, žampiony, paprikou a bylinkami

  • 500 g kuřecího masa
  • 10 ks žampionu
  • 2 větší papriky
  • cuketa
  • bílý jogurt
  • čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, rozmarýn, kopr, libeček, petržel)
  • strouhaná citrónová kůra
  • olivový olej
  • sůl
  • jehly na špíz
Kuřecí špízy
Špízy z kuřecího masa doplněné paprikou a žampiony (Zdroj: Depositphotos)

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na cca 3 cm velké kostky a odložíme si je do misky. Očistíme žampiony a přepůlíme je. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo kostky a papriku na širší plátky. Na připravené jehly střídavě navlékáme maso a zeleninu, dokud nebude jehla zcela plná. Bylinky nakrájíme nadrobno a vmícháme do bílého jogurtu, přidáme dvě lžíce olivového oleje, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Marinádou pak natřeme připravené špízy, které následně položíme na rozehřátý gril.
Jaký nápoj k těmto špízům zvolit? Zde můžeme opět volit suché lehce aromatické bílé víno z ročníku 2019 a odrůdy Muller Thurgau nebo Sylvánské zelené. Druhou variantou může být svěží a ovocné růžové víno z loňského ročníku a z odrůd Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Moravia.

Marináda
Na špízy použijte bylinkovou marinádu (Zdroj: Depositphotos)
Růžové víno
Růžová vína mají nádech svěžesti a ovocný podtón (Zdroj: Depositphotos)

Grilovaný ananas

  • 1 zralý velký ananas
  • 1 limetka
  • třtinový cukr
  • skořice
Ananas
Pokud jste nikdy nevyzkoušeli ananas na grilu, unikl vám jedinečný kulinářský zážitek (Zdroj: Depositphotos)

Postup:

Oloupeme ananas a nakrájíme ho na stejně silné plátky. Ty položíme na gril a pokapeme šťávou z limetky. Dle chuti posypeme cukrem a skořicí. Ananas obracíme, dokud cukr lehce nezkaramelizuje a bude opečený dozlatova.
K tomuto pokrmu doporučujeme bílé víno se zbytkovým cukrem (víno polosladké a sladké) kvalita výběr z hroznů nebo výběr z bobulí popř. botrytická výběry odrůdy Rulandské šedé, Ryzlink vlašský nebo Chardonnay.

Grilovaný ananas
Sladkou tečku na grilu vytvoří ananas (Zdroj: Depositphotos)
Bílé víno 2
Ke grilovanému ananasu použijte jemné bílé víno (Zdroj: Depositphotos)

Autor:

Související k tématu