Kuskusový salát jako příloha ke grilovanému masu

Kuskus je lehce stravitelná krupice z obilnin a je oblíbená nejen ve své domovině v Africe, ale po celém světě. Používá se jako příloha k masům a zeleninovým pokrmům, pro letní dny je ideální z něj připravit osvěžující salát, který se velmi dobře hodí třeba ke grilovaným masům. Vyzkoušejte variantu klasickou nebo dietní podle toho, čemu dáváte přednost.

Kuskusový salát jako příloha ke grilovanému masu (Zdroj: Jíme zdravě)

Kuskusový salát

Kuskus je vlastně hrubá krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Je měkká, takže není potřeba jí vařit jako těstoviny, ale pouze spařit horkou vodou nebo ještě lépe horkým vývarem. Poté jen počkáme, až nabobtná a můžeme kuskus ihned používat.

Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 10 minut | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 1

Nutriční informace na 1 porci: 477 kcal | 19 g bílkovin | 48 g sacharidů | 21 g tuků

Ingredience

  • 50 g celozrnného kuskusu v suchém stavu
  • 250 ml vody (vroucí)
  • 100 g cherry rajčátek
  • 15 g černých oliv (vypeckovaných)
  • 3 snítky čerstvého koriandru
  • 50 g předvařené cizrny
  • 50 g sýru feta
  • sůl

Na zálivku:

  • 10 g světlého tahini
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vody
Kuskus
Kuskus se nevaří, pouze spaří horkou vodou (Zdroj: Depositphotos)

Postup přípravy

Kuskus dejte do mísy, lehce osolte a zalijte 250 ml vroucí vody. Poté misku zakryjte a kuskus nechte odstát přibližně 10 minut, dokud se nevsákne všechna horká voda.

Než se kuskus uvaří, připravte si další ingredience: cherry rajčátka rozpulte, olivy nakrájejte na kolečka a koriandr nasekejte nahrubo. Následně si v menší misce smíchejte všechny ingredience na zálivku.

Uvařený kuskus nechte přibližně 5 minut vychladnout a poté ho smíchejte s nakrájenými rajčátky, olivami, předvařenou cizrnou a připravenou zálivkou. Navrch pak rozdrobte fetu, vše posypte nasekaným koriandrem a podávejte.

Saláty zeleninové i přílohové lze připravovat na mnoho způsobů - stejně tak podle použitých ingrediencí si můžeme připravit saláty kalorické nebo naopak dietní a lehké. Pro srovnání nabízíme ukázku šopského salátu.

Šopák 2
Kalorická varianta šopského salátu (Zdroj: Jíme zdravě)
Šopák 1
Šopský salát může být i lehký a dietní (Zdroj: Jíme zdravě)

Jak jíme zdravě v létě

Tento recept jsme převzali z publikace Jak jíme zdravě v létě. Kuchařka nebo průvodce zdravým stravováním? Obojí! Kromě 103 sezónních receptů v knize najdete celou řadu srozumitelných návodů a tipů, jak jíst zdravě. Zbrusu nový koncept je plný inspirace, překvapivého obsahu a nádherných fotek, které vás hravou formou postupně vedou k tomu, abyste se naučili přemýšlet o skladbě jídla na talíři, výběru surovin nebo velikosti porcí.

Pomocí knihy si snadno sestavíte jídelníček nebo můžete jen tak listovat a objevovat nové chutě a zdravé kombinace. Ukážeme vám, že to není žádná věda, většinu receptů připravíte do 30 minut – ze surovin, které seženete v běžném obchodě. Kuchařka skvěle rozšíří vaši stávající sbírku – ať už hledáte nové recepty nebo chcete proniknout do principů zdravého stravování. Na knize s námi spolupracovala odbornice na výživu RNDr. Michaela Bebová alias Biochemička. Více na jimezdrave.cz.

Jime zdrave v lete
Poutavá kniha se spoustou užitečných receptů vás potěší (Zdroj: Jíme zdravě)

Autor:

Související k tématu